När fredsfursten blev krigspresident

När fredsfursten blev krigspresident

I sitt berömda testamente upprättade Alfred Nobel en fond vars ränta skulle ”utdelas som prisbelöning åt dem som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”. Ett av priserna skulle delas ut av det norska stortinget och det skulle ges ”åt den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer”.

https://i0.wp.com/www.bgf.nu/ljus/bilder/testament.gif?resize=560%2C281

Fredpriset skulle ges till den ”fredsfäktare” som avskaffar eller minskar de stående arméerna. Den 10 december ska Barack Obama stå på scenen i Oslos stadshus och ta emot priset från det norska stortinget. Bara tio dagar efter att han beordrat att ytterligare 30 000 amerikanska trupper ska sättas in i ett hopplöst krig på andra sidan jordklotet. Nog känns det hela som en dålig ”norgehistoria”. Uppenbart har det ”rödgröna” NATO-landet Norge här förskingrat en del av Nobels arv. Vår ”svenske dynamitkung” var visserligen själv en motsägelsefull natur. Han ägde och drev med framgång Bofors vapenfabrik. Men samtidigt skrev han humanistisk vers. I bland annat långdikten Canto förtvivlar han över det blodiga inbördeskriget i USA. Undrar vad han skulle säga nu när Obama får fredpriset samtidigt som han skickar bröderna på andra sidan Atlanten till ett brödrakrig i Asien:

Ser vi inte i dag

Våra bröder på andra sidan Atlanten

Slaktas för vad?

Ur långdikten Canto

Jag har alltid fascinerats av filmerna om Stjärnornas krig, ”The Star wars”. Kanske var det därför jag ryckte till när jag i går såg dessa bilder från West Point i USA där fredspristagaren Obama talade inför 4 000 krigshungriga kadetter. Visst var det scener från ”Imperiet slår tillbaka”? Eller?

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/SxbsMZ_Lk_I/AAAAAAAACq0/XDeolALaQx0/31891540.JPG?resize=563%2C376

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,SDS1,AB1,

Bloggare: RödaMalmö,

3 svar på ”När fredsfursten blev krigspresident

  1. Pingback: Min kusin självmordsbombaren | Internationalens ledarblogg

  2. Pingback: Ut med packet, och in med dom i cellen! « Röda Lund – Socialism på skånska

Lämna ett svar