Vinsten före klimatet

Miljön kolliderar med profiten

Att isolera alla gamla byggnader är en av de viktigaste och snabbaste åtgärderna för att minska utsläppen av koldioxid. En plan för att isolera hela det existerande beståndet av flervåningshus och kontor kan bidra med upp till 40 procents sänkning av utsläppen.

Men det går inte att genomföra om ägarna av fastigheterna först ska kolla att det inte påverkar deras vinster. Det är vad som just hänt med den ambitiösa plan som New Yorks borgmästare Michael Bloomberg presenterade på Jordens Dag och kallade planen för ”världens mest omfattande”. Alla byggnader med mer än 50 000 kvadratfot (4 645 m²) skulle inspekteras och sedan åläggas åtgärder. Nästan hälften av New Yorks byggnader berörs, 22 000 närmare bestämt.

Åt helvete med klimatet om det påverkar vinsten.

Men i dagarna beslutade Bloomberg att släppa projektet. Husägarnas intresseorganisation säger nej. Det blir för dyrt och krisen och krisen och krisen och….

-Kom tillbaka om fem år när krisen är över. Just nu är planen en örfil, säger Stuart Saft, ordförande i New Yorks Fastighetsförening.

Borgmästare Bloomberg försöker ändå hålla god min och menar att många fastighetsägare ändå kommer att förbättra husens energieffektivitet.

-I det här ekonomiska klimatet? Inte en chans. Ingen tänker öka underhållskostnaderna för sina byggnader, säger Stuart Saft och sätter punkt för det stolta projektet.

Michael Bloomberg är en av USAs rikaste personer och förstår säkert fastighetsägarnas nej.

Tydligare än så kan det inte bli. När det blir konflikt mellan det privata vinstintresset och vad som krävs för att rädda miljön går vinsten före allt. En klar läxa inför Köpenhamn.

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,DN3,SVD3,AB2,SSD1,

Bloggare: Svensson,Jinge,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Vinsten före klimatet

  1. Pingback: Ærø with a view over the world » Miljön som kolliderar med profiten utomös

  2. Pingback: Dagens Bild – Årsta i Haninge | Jinges Web och Fotoblogg

Lämna ett svar