Debattera politik.

Debattera politik inte vetenskap !

Det är olyckligt att stora delen av den offentliga debatten om klimathotet handlar om svårbegripliga klimatologiska modeller och scenarier om grader Celsius hit eller dit, modeller och teorier över hur  mycket  eller lite eller inte alls människans industriella aktivitet påverkar klimatet.

Det är inte en fruktbar debatt eftersom bara vetenskaplig forskning av forskare och inte tyckare i bloggvärlden kan utveckla allt mer förfinad kunskap om den biosfär som vi alla är beroende av.

Den verkliga offentliga debatten borde helt röra sig på det politiska och sociala planet. Hur ser det framtida samhället ut eller rättare sagt hur vill vi att det ska se ut? Det är kärnfrågan som alla måste ställa sig. Säkerligen av etiska och humanistiska skäl. Men det är ändå inte viktigast. De måste också ställas av rent praktiska skäl som följande två grundbultar tvingar på oss:

Oavsett om FNs klimatpanel har fel eller rätt återstår ett energiproblem av gigantiskt mått. Utan energi inget samhälle, det är ett axiom. I dag produceras vår energi genom förbränning av fossila bränslen som olja, gas och kol. Det brutala faktum som ingen kan komma över är att dessa energikällor inom kort är slut eller på upphällning. Alltså krävs det nya energikällor för att ett framtida samhälle ska kunna existera.

I dag lever en liten minoritet av mänskligheten i samhällen med enorm ekonomisk och industriell kapacitet. Den stora majoriteten däremot lever i samhällen där det är ett problem att skaffa mat för dagen, rent vatten att dricka och elementär sjukvård för att slippa dö i enkelt botade sjukdomar. Den extrema ojämlikheten i världen kan inte förbli vad den är utan att det leder till sociala och politiska katastrofer. Det går att sticka huvudet i sanden men det lär inte hjälpa.

Dessa två grundläggande faktorer i världssamhället är politikens verkliga utmaning. Det är våra svar på hur de ska lösas som måste stå i centrum i den offentliga debatten. Inte vetenskapliga tvistefrågor. Hur vi ska bygga samhället, skapa en bra energipolitik och avskaffa den extrema fattigdomen det kan vi till och med rösta om i demokratiska val. Vem som har korrekta vetenskapliga teorier ska vi inte rösta om. Det räcker med att Stalin gjorde det till praktik. Må han vila i frid.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,AB1,SSD1,DN4,DN5,AB2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Debattera politik.

  1. Pingback: Att ranka bloggar och mäta deras inflytande | Svensson

Lämna ett svar