Rör inte min Rolls Royce

Rör inte min Rolls Royce

De rika i den industrialiserade världen vill inte ge upp något av sina rikedomar för att effektivt ta tag i hotet mot vår omgivning som klimatförändringen utgör.

Det står klart efter det pinsamma läckaget av den avtalstext som de gemensamt förhandlat fram under bordet. Danmarks statsminister Lars Rasmussen förnekar generat att dokumentet finns utan bara är en sorts kladd. Men det finns faktiskt publicerat i svart på vitt i den engelska dagstidningen The Guardian.

-Rör inte min Rolls Royce, är andemeningen i dokumentet som helt riktigt fördömdes av många delegater från fattiga länder. Rikemansklubben har enats om att kräva av länder som Kina och Indien att de inte bara ska minska takten i sina utsläpp utan också att de ska sänkas i absoluta tal.

-Ni har ingen rätt till den materiella välfärd som råder i våra länder, för då räcker inte jordens resurser till.

-Ni har däremot rätt att arbeta åt oss för skitlöner, så att vi kan fortsätta att köpa billiga kläder och hemelektronik och leksaker till våra barn. Men räkna inte med att själva kunna köpa vad ni producerar.

Det är vad det avslöjade dokumentet säger. Det är svårt att tänka sig ett mer öppet förakt för fattiga människor i fattiga länder. Men inget att förundras över eftersom de visar samma förakt mot fattiga här hemma. Är det någon som ser parallellen med Försäkringskassans hetsjakt på sjuka människor?

Det finns ett uns av sanning i dokumentet då det vill göra en skillnad på länder som Kina och Indien å ena sidan och Bangladesh och Somalia å den andra. Men de beslut om åtstramning av utsläppen som Kina annonserat är redan respektabla jämfört med exempelvis USAs bluff om 17 procents reducering fram till 2020.(Obamas bluff)

USA och Kina går inte att jämföra på samma dag när det gäller ansvar för utsläppen, först och främst historiskt men också vad gäller dagens utsläpp.

Där det går 461 personbilar per 1000 innevånare i USA kör 15 per 1 000 bil i Kina.

När USAs befolkning åker 1160 miljarder personkilometer flyg per år är siffran 176 miljarder för Kina

När USA svarar för 31,6 procent av världens utsläpp av CO2 vid landtransporter är Kinas andel 5,7 procent.

Det finns ett område där Kina kraftigt slår USA i utsläpp av CO2 . Utsläpp i samband med export av varor från USA till Kina är i storleken 39 miljoner ton CO2 per år medan Kinas export till USA går lös på 1 400 miljoner ton .  Där har vi det! Kinas exportindustri är boven i dramat. Sakta i backarna. Hälften av Kinas export till USA kommer från amerikanska företag etablerade i Kina. Borde inte därför hälften av de 1,4 miljarderna tillräknas USA?

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,AB1,AB2,SSD1,Politiken,Politiken1,DN4,AB3,DN5,

Bloggare: Svensson,Röda Malmö,Jinge,Sjöstedt,Röda Lund,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 svar på ”Rör inte min Rolls Royce

 1. Häpp,
  Äntligen någon som fattat vad som gäller!

  Företag från USA, EU och diverse andra smärre områden är skyldiga till en stor del av utsläppen i Kina. Men det är inte hela sanningen.

  Om vi fortsätter att tänka välstånd = BNP så kan vi aldrig få bukt på det hela.

  Det låter så fint när dom rika länderna säger ”vi skall hjälpa dom fattiga så vi kan döva vårt dåliga samvete”. Att sedan 20% gör av med 80% av dom ändliga resurserna skall man fortsätta med. För vi kan inte sänka vår standard läs BNP. Vi skall dock hjälpa de fattiga länderna att närma sig oss, typ Kina och Indien.

  Hur? Vi gör om U-hjälpen och kallar det klimat pengar! Sedan låter vi vår industri producera i U-länderna där det är billigt med arbetskraft och där miljö lagar inte existerar. Dom har ju långt at gå innan de kommer up i våra utsläpps nivåer. På det viset får vi billigare produkter och vi kan köpa mer! Dessutom får vi renare miljö, hos oss!

  Smart va?

  Bosse Persson
  Guatemala Times

 2. Rör inte min gamla 1988-års Merscha, för med 7 000 spänn i månaden, efter skatt, har jag inte råd att köpa nåt modernare och utsläppsvänligare 😉

 3. Pingback: Klimatdemon i Köpenhamn | Mullvaden

 4. Pingback: Motvallsbloggen » Kanske inte konstigt att högern och överklassen är empatibefriad

Lämna ett svar