Från ax till soptunna
I USA hamnar 40 procent av all mat i soptunnan. Det framgår i en undersökning publicerad av den vetenskapliga tidskriften PLOS One. Den mat som går direkt i soptunnan har också förbrukat vatten och olja för att tillverkas. I rapporten som heter ”The Progressive Increase of Food Waste in America and Its Environmental Impact” visar forskarna att slöseriet med mat har ökat med 50 procent sedan 1974. En fjärdel av den totala färskvattenförbrukningen används vid tillverkningen av de 40 procenten matvaror som kastas bort och det går åt 300 miljoner fat olja för att tillverka dem.
PLOS Ones undersökning bekräftar liknande undersökningar som gjorts i bland annat Storbritannien där det uppskattas att strax över 25 procent av maten hamnar i soporna.
Bakom det växande berget av matavfall ligger en långsiktig trend. För 40 år sedan använde en vanlig familj omkring 40 procent av hushållsbudgeten till matinköp medan siffran i dag ligger kring 15 procent. Maten har blivit relativt sett mycket billigare och för tillverkarna är det mer lönsamt att satsa på ökade volymer än att minska svinnet och slöseriet. Och för hushållen känns det mindre i plånboken när matresterna slängs i soporna.
The Economist frågade sig nyligen hur världen ska födas i framtiden.
I den avancerade industriländerna sker svinnet mest i slutändan av matkedjan, det vill säga i mataffärerna, restaurangerna, storköken och i hemmen. I butikerna fylls hyllorna till bristningsgränsen och i priserna räknas in ett stort svinn som kunderna får betala.
Restauranger och storkök räknar också in ett stort svinn i sina priser och kastar sedan bort mat i stora mängder utan minsta samvetsnöd. Vissa matkedjor och restauranger anställer till och med vakter för att hindra behövande från att plocka åt sig bland soporna.
Med bättre förvarings- och kylanläggningar skulle siffran ovan kunna snabbt minskas.
I fattiga länder är svinnet ännu större men av helt andra skäl. Producerade matvaror förstörs just därför att samhället är fattigt. Det saknas bra transportmedel för frakt och distribution. Det saknas bra lagringslokaler och kylanläggningar. För produkter som färska grönsaker och frukt kan förlusterna överstiga 60 procent av produktionen.
Vi är många på vår planet och fler blir vi. Många varnar för kommande problem att föda alla och FNs mat- och jordbruksorganisation FAO säger att jordbruksproduktionen måste öka med 70 procent till 2050. Ett rationellt samhälle borde först ta tag i det enorma slöseri som äger rum.
I media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,
Bloggare: Jinge,Röda Malmö,Motvallsbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, USA, Hunger, Mat, Slöseri, FAO
Hungern ökar igen. även i USA (till och med i Vermont, 12% av hushållen där rapporteras ha svårt att få tillräckligt med mat), men uppenbarligen är det mindre problem med produktion och mer med distribution till dem som behöver. Tycker det är typiskt för vår tid. Det finns jätteproblem, de är lösbara, men små särgrupper sätter en käpp i hjulet när det inte gynnar deras egna intressen. Inte undra på att överklassen är nervös! Om underklassen får reda på hur det hänger ihop och börjar tro att man kan ändra på tingens ordning, då kan det bli en jäkla smäll!