Tre riksdagsmän från Labour hotas av sju års fängelse

Nyliberalismen vid vägs ände.

.

I Europa har de brittiska socialdemokraterna fungerat som en plogbil för nyliberalismen – med Görans och Monas Tony Blair som stilig chaufför. Landet har avindustrialiserats – och avreglerats. De ”nya jobben” skulle komma i London City. I “finansindustrin”. Men med en finanskris värre än det snökaos som dessutom drabbat landet har plogbilen kört fast för gott. Nyliberalismen har nått vägs ände. ”Tonys” plogbil kan inte vända.

I början på maj väntar nyval. Valrörelsen kommer att dras i gång i slutet på mars. Samtidigt som recessionen segat sig kvar och arbetslösheten är groteskt hög.  Hela vintern har dessutom parlamentsförhören om Labours illegala krig i Irak hudflängt partiets trovärdighet. Liksom det ”eviga” kriget i Afghanistan som ifrågasätts av en stor majoritet av Storbritanniens befolkning.

I detta läge läggs sten på börda för Gordon Browns regering. Chefsåklagaren ska nu åtala tre av Labours ledamöter i parlamentet. De hotas av sju års fängelse för stöld och bedrägeri – när det gäller skattemedel – och rättegångsförhandlingarna kommer att ske samtidigt med valrörelsen…


Bakgrunden är avslöjanden under hösten när tidningen Daily Telegraph dag efter dag kunde publicera snaskiga reportage om det decennielånga, kanske historiska bedrägeri, som varit vardag och kultur i Westminsters anrika riksdagsbänkar. En majoritet av parlamentets ledamöter hade på det ena eller andra sättet krånglat sig undan skatt genom påhittade eller rentav förfalskade uppgifter om sina kostnader för dubbelboende i London. Här fanns obscena avdrag för allt från huslån som redan var betalda till porr, foder till ankor och en vallgrav runt det egna huset…

410 av parlamentets 600 ledamöter har eller ska betala tillbaka stulna skattemedel. De tre socialdemokraterna – tillsammans med en konservativ ledande politiker i överhuset – har åklagaren sett som ”värstingar” och deras brott vill han därför få prövat i en regelrätt domstol. Till fasa för Brown och de konservativas partiledare David Cameron förklarar sig nu alla fyra – i ett gemensamt uttalande – att de har parlamentarisk immunitet och därför står ovanför lagen. Samma retorik som gång på gång räddat Italiens Silvio Berlusconi.

.

Politiskt verkar det trist nog vara de brittiska halvnazisterna i British National Party

som vinner mest på förfallet i parlamentet. Här en av deras  valaffischer

Vi vet inte om de fyra kommer att undgå lagen. Men vad som redan är klart är att för en tid är trovärdigheten för den brittiska borgerliga parlamentarismen allvarligt skadad. För Labour är det hela en katastrof. Att en lord i överhuset tycker sig stå över vanliga lagar om bedrägeri är det kanske inte så många som höjer ögonbrynet för. Men att tre riksdagsledamöter från Labour – med partiets retorik om alla människor lika värde – tror sig tillhöra en ny politisk adel. Det förvånar många.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pressen: SVD1,DN1,

7 svar på ”Tre riksdagsmän från Labour hotas av sju års fängelse

  1. Det har väl inte funnits någon hederlig arbetarrörelse av större format i England sedan chartisterna – och det är ju över 150 år bakåt i tiden! Strindberg talade om ”den avgående träcken”, och det är ett tillmäle som passar bra på ”Arbetarpartiet” i England. Intressant att kleptokraterna kräver immunitet också. Undrar om de tror att folket älskar dem också?

  2. Det skulle inte förvåna mig det minsta. Med åren slutar man att förundras över förfallet i arbetarrörelsen. Jag hoppas att kunna återkomma under valrörelsen med material om hur Storbritanniens olika försök till nya revolutionärt socialistiska partibildningar hanterar situationen.

  3. Och nej, nyliberalismen är inte död – de styrande eliterna tjänar alldeles för mycket på den. Och sätter man åt några labour-gubbar så kastar man bara ett par offer åt vargarna, sedan lutar man sig bakåt och fortsätter att föra den politik som berikar de rika på de sämre ställdas bekostnad – slutet gott allting gott – för de rika alltså.
    Och inte är de konservativa högre stående – moraliskt!

  4. Nej, så är det naturligtvis i grunden. Nyliberalismen är inte död. Den försöker hitta nya former. Just nu i form av den ruggiga tea party-rörelsen i USA-. Det är därför vi också måste hitta nya politiska former för de socialistiska idéerna.

  5. Liberalismen är evig, som alla politiska ideal genomförs den inte. Korruption är allmängiltigt, finns i alla samhällen, fri privat press hanterar den bäst genom att göra korruptionen offentlig. I Storbritannien blir det trots allt offentligt och rättegång. I självutnämnda jordiska paradis döms istället de som avslöjar korruptionen.

Lämna ett svar