IKEA ger skambud i Frankrike

IKEAs franska vals.

-Ikeas presskontakt i Sverige har inte uppdaterats om situationen i Frankrike, men beklagar att lönebråket har lett till strejk och ockupation.

”En strejkfri dialog är vår önskan. Vår ambition är att vi ska ha en god dialog med fackföreningarna, och vi hoppas kunna enas i frågan om lönerna”, säger Ylva Magnusson. Det stod att läsa i DN i går den 10 februari.

.

IKEAs huvudkontor i Plaisir ockuperades i måndags av personalen

.

”En strejkfri dialog” är vad svenska arbetsgivare vant sig vid. När därför IKEAs anställda i Frankrike bjuder på lite franska svängar blir cheferna snabbt besvikna.

.

Hur de ska kunna ”enas med facket om lönerna” återstår att se eftersom IKEA oförskämt nog bjuder noll öre och noll kronor i generell löneökning till de 9 000 anställda under det kommande året. De som ”meriterat” det kan få upp till hela 1,2 procent i ökning. IKEA har ju ändå gjort 52 miljoner euro i nettovinst 2009. Det är till att vara givmild. Men för att benådas med 1,2 procent gäller det att stå med mössan i handen och framför allt inte att börja prata fackligt på franska.

.

IKEAs leende budskap går inte hem hos alla

.

Vad IKEA inte räknat med är den franska traditionen av företagsockupationer och blockader. Huvudkontoret i Plaisir (som ironiskt nog betyder ’nöje’, ’tillfredsställelse’) ockupardes i måndags av ett 40-tal fackliga ledare och anställda för att kräva seriösa förhandlingar om de fackliga organisationernas krav på 4 procents löneökningar för alla anställda. Flera butiker i landet har tvingats stänga tillfälligt når fackligt aktiva blockerat ingångarna.

.

I går kväll, onsdag, hävdes ockupationen ”tillfälligt”, enligt de fackliga organisationerna, därför att ledningen gått med på att i dag torsdag föra en diskussion om en generell löneökning för alla. Strejkerna och blockaden i flera butiker fortsätter i dag och ockupationen kommer att återtas om IKEA fortsätter att ge skambud. Hur det går med den planerade strejken i samtliga 26 butiker nu till lördag avgörs av hur det går i dagens förhandlingar.

.

De fackliga organisationerna menar att arbetsförhållandena på IKEA blivit allt sämre de senaste åren och att lönerna inte hänger med. Dessutom har införande av snabbkassor minskat arbetstiden i kassorna med 15-20 procent och personalen minskat eftersom tillfällighetskontrakt inte förnyas.

.

IKEAs 26 varuhus ökade omsättningen med 7 procent 2009

.

Det är dock inte pengar som saknas i IKEAs franska filial. I fjol ökade, trots krisen, försäljningen med 7 procent till 2,2 miljarder euro och som sagt en nettovinst på 52 miljoner euro.

Media;DN1,SVD1,DN2,

Bloggare; Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”IKEA ger skambud i Frankrike

 1. haha gillade se när ikeas ägare var i kina och ville ha en kopp kaffe svart.

  Kineserna kollade på varandra som att han vore galen när han vart sur pga kaffet var mjölblandat.

  Där vet man ju att kaffe dricks inte svart pga det bränner sönder njurarna.

  Lol västerlänningar kan inte mycket om sig själva.

  Ingvar är inte han en murare?

  Inte direkt smarta.

Lämna ett svar