Snaskar i sig partistöd – avskedar sjuksköterskor

Inget mer snask!

.

Nu har den ekonomiska krisen nått fram till våra kommuner och landsting. De traditionella partierna, både till höger, i mitten och till vänster, svarar reflexmässigt med att avskeda sjuksköterskor och lärare.

.

Samtidigt fortsätter de för det mesta med att snaska i sig feta partibidrag. Ja, det är ännu värre avslöjar SVT-Rapport i dag.  De grisar i sig alltmer. Sedan valåret har partistöden ökat dubbelt så mycket som inflationen. I snitt 20 procent i jämförelse med 8 procents inflation. Bara i år betalas det ut 629 miljoner kronor till partierna i kommuner och landsting. Det mörkblå Stockholm är naturligtvis ”värstingen” med en höjning på sanslösa 48 procent.

.

De flesta av dessa traditionella partier har sina rötter i någon form av folkrörelser. De bars upp av slitsam idealism och rikliga medlemsavgifter. Nu har de alltmer fogats in som en del av staten. De politiska representanterna och deras partimaskinerier betalas av staten. I linje med detta blir de också statens tjänare.

.

Nu senast har vi sett  detta med skandalerna kring det sparkade landstingsrådet Ewa Söderberg (s) som varit huvudansvarig för att försöka ta bort 700 vårdjobb vid Sundsvalls sjukhus. Väl att understryka är att även Vänsterpartiet är representerat i landstingsstyret.

.

Sjukhusdirektörens mål blev då häpnadsväckande nog att sjukhuset bara ska ta emot människor som man inte kan undvika!

.

För att snabbt komma till skott med att sparka folk anställde sjukhusdirektören en ny mer fartfylld figur som personalchef: Ingamarie Bäcklin, från konsultföretaget Business Results.   Men när det kom ut att hon hade ett halvkriminellt förflutet och skulle få en lön på 13 000 kr om dagen för att gå loss på personalkontot, då blev protesterna bland personalen så starka att hon fick sparken redan efter bara 20 timmars anställning. Länskriminalen i Norrland har också polisanmält henne för trolöshet mot huvudman. Det hela blev så pinsamt att socialdemokraterna, nu så här inför valet, fick sparka också sitt landstingsråd.

.

Den kritiserade  sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson  med nerskärningsförslaget

Fotograf: Eleonora Brodd i Allehanda.se

.

I går kväll berättade en upprörd representant från Socialstyrelsen för media att flera sjukhus nu närmar sig sammanbrott vid sina vårdtoppar. Vi fick reda på att Sverige har minst antal vårdplatser i hela Europa. Österrike i topp hade tre gånger så många vårdplatser som Sverige. Så är det med satsningen på vården eller ”välfärdssamhällets kärna” som det så lyriskt brukar heta från Fredrik Reinfeldt. Socialstyrelsens lösning var mer kontroll. Men det som behövs är naturligtvis mer personal. Sverige har nog med kontrollanter, chefer och ledare av alla de slag som lever gott på att kontrollera att andra arbetar.

.

Vi har också nog med partier som när sig med statliga bidrag och går statens ärenden.

.

Gratis lokaler för politisk verksamhet, möten mm borde vara en självklarhet i en politisk demokrati. Men partibidragen är bara en belastning.  Slut på snasket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pressen: DN1,

Ett svar på ”Snaskar i sig partistöd – avskedar sjuksköterskor

  1. Om man kan ta sig till sjukhuset är det frågan om man ”behöver dess speciella resurser”. Och kan man inte ta sig dit kanske det hela är så långt gånget att man ändå inte kommer att ”behöva deras speciella resurser”. Följdfråga: vad har vi då sjukhuset till över huvud taget? Lägg ner och anställ ett gäng nya politiska sekreterare i landstinget i stället!

Lämna ett svar