Inget snökaos i Bregottfabriken…

Äntligen vinter…

.

Märkligt. Men kanske mänskligt. Här har de flesta av oss riktigt längtat efter ”en riktig vinter” med snö och kyla. När så en efterlängtad Kung Bore stormar in förvandlas i synnerhet många städer till riktiga gnällbaljor. Framförallt i Stockholm blev det panik, att döma av media blev stan en enda klagolåda, när man för första gången i år hamnade neråt 25 minusgrader. Där har man ändå haft en förhållandevis normal vinter. Kallt. Ungefär som 1985/86 – alltså de sista åren innan mildvintrarna satte in. Ändå var det upplopp i går vid Liljeholmens ersättningsbussar. Polisen fick  lugna slagskämpar i tre timmar. Den märkligaste klagolåten kom annars  från Växjö, där man enligt SVT:s Jönköpingsnytt, var upprörda över att plogbilarna stört nattsömnen. I Skene blev en snöskottare nerslagen för att han skottade för dåligt.

.

Vad är det som hänt bortsett från att en kall vinter alltid drar med sig en del problem? Jo, utöver vanlig mjäkighet i den urbana miljön, där alltför få människor själva tar tag i en snöskyffel, är den stora skillnaden jämfört med tidigare ”riktiga” vintrar, att den gemensamma, den offentliga verksamheten har ”bantats”, ”trimmats”, ”fått rätt kostym” eller ”rätt kostnadsläge”. Dessutom har den ofta privatiserats till förfång för helhetsansvar och med ännu mer nerskärningar som följd. Bemanningsföretagen duger inte när det gäller…

.

.

.

En bit bort från kollapsen i storstäderna är det frid. I går tog jag en runda i skogen väster om vårt hus. I Alefjäll fem mil norr om Göteborg. Mycket snö i markerna. Men eftersom vi inte haft blidväder på tre månader är det ingen skare och jag ser att både haren och klövviltet kommer åt mat.

Men för många fåglar och för vildsvinen är det nog värre.

.

.

I ”Bregottfabriken” är det inget kaos. Där är ungdjuren ute på promenad i skogen.

Grannarna har ställt om hela gården till ekologisk mjölk- och köttproduktion.

Kvigorna och ungtjurarna  trivs i snön och klarar  kylan bättre än vad vi människor gör.

.

.

De är ofta mycket nyfikna. Kanske undrar de varför

jag inte kommer med mer ensilage?

.

.

Passar nog på en utställning

.

.

Hemma är det snöskottning som gäller.

Vedpannan ute i ladugården

är i gång både om morgonen och på kvällen.

Tack och lov slipper vi salt och det bruna slasket i städerna.

.

.

Vår Labrador Freja har snabbt hävdat toppen på den största snöhögen som sitt revir.

En fin utsiktsplats där hon kan spana och känna sig hemma. På  nätet ser jag att det i dag är minus 6 i hundrasens gamla ursprungsmiljö,

Labrador City i Newfoundland…


.

.

På eftermiddagen var jag nere i ”samhället” för att handla. Det var inte så lätt…

.

.

Här i de västra delarna av södra Sverige har det för ovanlighetens skull varit en hårdare vinter än i Stockholm och norrut. Göteborg har redan tangerat sitt rekord när det gäller uppmätt snömängd och blir det snö och inte regn nu på torsdag är det historiska rekordet ett faktum. När det gäller temperaturen ligger Göteborgs snitttemperatur denna vinter för december/januari/ februari bara minus 1.7 från krigsvintern 1941/42. Före stormen förra veckan var det isläggning, med packis och nyis ändå över Kattegatt/Skagerack till Danmark. I går var det för första gången nyis över både Lilla och Stora Bält. Ska det kanske gå att ta sig över isen som en gång Karl X Gustav när han och hans armé tog sig över farvattnen kring Fyn?

.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,GP1,GP2,GP3,AB3,SVD4,SVD5,SVD6,GP4,GP5,AB4,DN4,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Svensson,

.

4 svar på ”Inget snökaos i Bregottfabriken…

 1. Vaddå normal vinter..

  Hade den varit normal hade vi haft en sådan vinter varje år.

  Fattar väl vvemsomhelst att det är Haarp som skapat kylan.

  Antar det är normalt att folk fryser ihjäl i Sri lanka.

 2. Jovisst Michael, vi har haft en väldigt kall vinter. Men som jag skriver, med en vis överdrift för att reta stockholmarnas självkänsla en smula, just Stockholm har haft en förhållandevis normal vinter. Sen blir normalvädret, eller klimatet, inte det man har varje år, utan genomsnittet.

 3. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Vår snart enligt tidningarna, försök att sälja lösnummer.

 4. Vilka härliga foton på kossorna i snön!!
  De ser väldigt nöjda ut i snön tycker jag, härligt!!

Lämna ett svar