Gatsten i tepåsen.

.
Är det en tillfällighet? Knappt hade den amerikanska Kongressen röstat igenom Barack Obamas hälsovårdsreform så började gatstenar och mordhot vina runt öronen på demokratiska senatorer som röstade ja till reformen. Amerikanska media har redan rapporterat om ett femtiotal fall av vandalism mot demokratiska partilokaler och senatorers privata hem. Ett fall hade kunna sluta mycket olyckligt. En galning kapade en gasledning i ett hus. Turligt nog hann ingen explosion inträffa innan attentatet upptäcktes.

Rush Limbaughs pratshower är vidrig underhållning i intolerans och dålig smak.

De högröstade fanatikerna i reaktionära media, som Glenn Beck och Rush Limbaugh tillsammans med Alaskas norrsken Sarah Palin skyndade sig att anklaga enskilda virrpannor och sa sig vara främmande för allt våld mot person och egendom. De påminner om rashetsare från 60-talet som avsvor sig allt ansvar när vithuvad drägg gick till verket och hängde några ”niggrer” högt efter att de eldats upp till hysteri av republikanska agitatorer.

.

”Strange fruits…” sjöng Billy Holiday.


Hur kan sådant hända efter att en urvattnad reform av vården röstats igenom av en knapp majoritet? Det kan inte hända. Inte på grund av sjukvårdsreformen i alla fall. Stolligheterna om att Obama håller på att införa socialism i USA och att regeringen nu tar över sjukförsäkringarna är sådant nonsens att ingen vettig människa kan ta det på allvar. Obama avskaffade det sista av en statlig försäkring genom att lämna över de 32 miljoner som nu försäkras till de privata försäkringsbolagen. Något de försäkrade kommer att bli varse inom kort. De privata försäkringsbolagen jublar redan över det kommande kassaklirret.
Nej, stenkastandet och mordhoten har en annan och mycket allvarligare källa. Så här skrev jag i en blogg strax efter Barack Obamas seger i presidentvalen 2008:
– Stenreaktionära Fox News, rabiata radiopratare som Glenn Beck och galenpannor som Sarah Palin har luktat sig till den djupa rädsla inför framtiden som tagit det vita fattiga Amerika i ett strupgrepp. Den ekonomiska krisen, rädslan att förlora jobbet, den grumliga rädslan för att det vita ”medelklassamerika” snart är en samhällsminoritet, att Vita Huset redan förlorats till en svart, har öppnat rasismens pandorabox.
De senaste veckornas händelser bekräftar till 100 procent analysen. Det handlar inte om ilska och äkta upprördhet över en hälsoreform som trampar på den individuella friheten och förbereder den ”kommunistiska obamarevolutionen”. Det handlar kort och gott om det vita konservativa fattiga ”medelklassamerika”, som ser sin historiska position hotad.

.

I vissa kretsar saknar den sociala paranoian gränser.

Om inte hälsovårdsreformen funnits hade det reaktionära drevet i media tvingats hitta på en annan ursäkt för att kittla rasfördomarna i den så kallade tea-partyrörelsen. Ett slagträ kan ta många former. Men dess uppgift är alltid detsamma – slå in skallen på motståndaren.
Krönikören Frank Rich i New York Times pekar ut den verkliga grunden för tea-partyrörelsens ”radikalism”.
-Demografi orsakar förändringar långt utöver vad någon påtänkt lag av Obama eller Kongressen kan. I veckan innan omröstningen rapporterade NYT att asiatiska, svarta och kvinnor av latinskt ursprung stod för 48 procent av allt barnafödande under tolvmånadersperioden upp till juli 2008. När nästa presidentval hålls 2012 kommer barn födda av vita kvinnor vara i minoritet. Tea-partyrörelsen är helvit. Republikanerna har inte haft en enda afro-amerikansk representant i Senaten eller Representanthuset sedan 2003 och totalt bara tre sedan 1935. Deras ängslan över ett Amerika i snabb förändring är välgrundad.
Så ser innehållet i tepåsen ut. En svart President i Vita Huset, en kvinna som talman i Representanthuset, en latino i Högsta domstolen och en homosexuell ordförande för kongresskommittéen, är mer än vad en del av Amerika kan stå ut med.

.

På facebook pekar Palin ut var det ska ”laddas om”

Sarah Palin spelar en viktig roll i tepåsarnas paradmarsch. Hon ser uppenbarligen rörelsen som en bas för en presidentkampanj 2012. Hon aktar sig naturligtvis från att mana till våld. Men det kodade budskap hon sänder ut finns det tillräckligt med galningar som kan knäcka. På sin facebook manar hon tepåsarna att inte backa. ”Ladda om” för att ta tillbaka Amerika, är hennes slagord. Att hon pekar ut de stater som ska tas tillbaka med ett hårkors i ett kikarsikte underlättar för skjutglada idioter att läsa mellan raderna. Det är ingen vild gissning att det inom kort händer allvarligare saker än stenkastning.

.

Historiska jämförelser är mycket populärt i tea-partyt.

-Det är märkligt att  den mobb som gillar att likna President Obama med Hitler vet så lite om historien att den inte känner igen sin egen småskaliga efterapning av Kristallnatten, skriver Frank Rich.
Det är dock ännu långt till en verklig Kristallnatt. Det amerikanska samhället föder inte bara vita nostalgiker med hjärnsläpp. Där föds också vita, svarta, gula och röda med stort socialt patos och medmänsklighet. Människor som är villiga att politiskt och fackligt ta strid för en bättre värld och ett bättre USA.

.,

Media; SVD1,

Bloggare: Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Gatsten i tepåsen.

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Dagens bild – Favoritfågeln

Lämna ett svar