Lyckad demonstration mot rasisthögern

.

-Låt det bruna ogräset vissna ner!

.
Saxar nedan en artikel från Dagens Internationalen av Björn Rönnblad. Det finns också ett reportage i Göteborgsposten. Roligt att se att min gamla kompis och arbetskamrat under många år, Christer Lindsjö, är i farten:
I dag demonstrerade nazister och rasister mot det planerade moskébygget på Hisingen i Göteborg. De möttes av en mångdubbelt större motdemonstration till stöd för religionsfrihet och mot rasism. En av talarna var Christer Lindsjö, socialist och fackligt förtroendevald metallarbetare på Volvo lastvagnar i Tuve.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/SfigQTyKu2I/AAAAAAAABRg/EjE1EvOyX4w/s640/%25C3%2596rnn%25C3%25A4stet006%5B1%5D.JPG?resize=428%2C571

Christer Lindsjö
.
– Det handlar inte bara om människos lika värde och rätten till åsikter och religiösa uppfattningar. Gänget som idag sprider sitt hat här är också ett direkt hot mot våra fackföreningar och våra villkor i samhället, sade han
Olika högerextrema krafter hade mobiliserat mot moskébygget i Keillers park på Hisingen under beteckningen ”Rädda Keillers park”. Men deras budskap är direkt islamfientligt och rasistiskt. ”Förstör ni vår historia förstör vi er framtid” var en av de hotfulla paroller som de femtiotalet högerextremisterna framförde i sin manifestation
Vid motdemonstranternas samling deltog mellan 300 och 400 personer. Ett flertal talare från olika politiska organisationer talade. Sist ut var Christer Lindsjö, medlem i Socialistiska partiet i Göteborg, boende på Hisingen och vice ordförande i Metalls gruppstyrelse 24 på Volvo lastvagnar i Tuve. Han tog sin utgångspunkt i de gemensamma intressena  mellan sina arbetskamrater från olika länder och bakgrund
– Det som gänget som demonstrerar mot moskén här idag säger, liksom alla andra rasister och nationalister, är att jag som är född i Göteborg har mer gemensamt med Volvos VD, mångmiljonären Leif Johansson, än med min arbetskamrat Reza som är född i Teheran och som delar min vardag i fabriken.
– Om vi arbetare börjar tänka så är det naturligtvis underbart för direktörer och aktieägare men en katastrof för oss som jobbar. Och det är precis detta som varit fascisternas mål i alla tider: splittra oss arbetare efter falska gränser, sade Christer Lindsjö
– Idag använder de moskéer för att göra det, igår var det synagogor. Jag bryr mig ärligt talat inte särskilt mycket om vare sig moskéer eller kyrkor och jag tror faktiskt inte att rasisterna gör det heller. För dem är det viktiga att gå våra motståndares ärenden och ta ifrån oss det enda vapen vi har: solidariteten mellan arbetare.
– Jag tror också att det är så rasismen skall bekämpas: genom att vi arbetare håller samman kring våra gemensamma intressen oavsett varifrån vi kommer. Då blir det ingen grogrund för det bruna ogräset och det tynar bort och vissnar ner, sade Christer Lindsjö i sitt tal

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
.
I pressen: GP1,GP2,SVD1,SVD2,DN1,DN2,GP,SVD,GP3,

Bloggare:

17 svar på ”Lyckad demonstration mot rasisthögern

 1. Vad hände med rätten att slippa religon över huvudtaget . Öppna upp ett vetenskapligt centrum istället så människor i förorter kan tacka ex Darwin istället för nån fantasigubbe.

  ”- om gud skapade mannen och kvinnan… vem skapade då dinosaurierna ….? ”

 2. Bra förslag. Men att vara för ett förnuftets och vetenskapens ”tempel” innebär inte att vi vill avskaffa religionsfriheten. Det är absurt att höra hur inresta nazister försöker prata ”götebosska” och hojta om att Keillers gamla mossiga park skulle förstöras. Moskén byggs på en gammal rivningstomt mitt ibland dånande bilstråk, tunga transporter och nerslitna industrilokaler. Helt avskilt från parken. Varför bråka om det?

 3. Hade det inte varit bättre att behålla det som en fredlig manifestation? Nu ställde ju vänstern till med bråk i både detta och landskrona.
  Min fråga till dig helt enkelt: Är det inte bättre att alla politiska partier får tala(som i en demokrati) och dom partier som innehar idioter får då inga röster på grund av att folk vet vad dom står för?
  Istället för som i det här fallen använda våld och tysta oliktänkande(likt fascister) samtidigt som man säger att det är just detta man vill motarbeta?

 4. Jag brukar bränna bort det bruna ogräset nu på våren. Det är det mest effektiva sättet att bli av med skiten. Dessutom dödar det också alla skadeinsekter som har gömt sig under det bruna gräset.

 5. Nazister och rasister? Herregud, så fort man inte tolererar att se sitt land bli våldtaget blir man kallad rasist eller nazist? Men det är ju tydligen det enda ni vänsterpack har att komma med!

  Våra förfäder skull vända sig i sina gravar om de såg hur vi gav bort det land som de krigade och dog för.

 6. Ni ger ett ansikte åt epitetet ”nyttiga idioter”!
  Dock kommer inte wahabisterna som ligger bakom moskébygget tacka er..

  Det kommer bli exakt likadant som det ALLTID blir med saudiskt ”sponsrade” moskéer: Man kommer predika för införandet av sharialagar, dödandet av ”kaffir” (otrogna) och ett maktövertagande av landet.. Samtidigt som man offentligt ljuger och förnekar allt detta.
  (Men det är inte fult att ljuga inom islam, att ljuga för ”otrogna” är en dygd, så det är inget problem för dom) Ta moskéer i Storbrittanien som ett exempel på detta tex!

  Hur F-N kan ni vara för en moské som kommer styras av ett gäng medeltidsmänniskor som inte tror på mänskliga rättigheter (inklusive religionsfrihet) och samtidigt hävda er ”vänster” eller att ni skulle kämpa FÖR mänskliga rättigheter?

  Ni tror på allvar att ni bekämpar rasister och gör något bra??? Ni är så j-vla korkade att man storknar..

 7. De som demonstrerade var bland annat vanliga människor som inte vill ha en moske som skymmer den fina stigen upp på berget, sluta få de till att man är faschist bara för man kritiserar ett bygge, lever ni kvar på 70-talet??
  Hallå vi lever på 2010 talet, en skrattretande blogg dehär! Desutom är Islam en Intolerant totalitär religion som förtrycker kvinnor och hetsar mot judar, men det är en annan diskussion..

 8. Hej!

  På vilket sätt anser du att vänsterns demonstration var ”lyckad”? Personligen tycker jag att ni fullständigt gjorde bort er–som vanligt! Ni skapar bara avsky bland vanligt folk med edert hot och våld. Personligen känner jag ett flertal ”Svennar” boendes på Hisingen som inte vågade gå med i ”nazisternas” demonstration. Men detta är väl ”lyckat” för er råkommunister!

 9. Knappast lyckad demonstration när det enda som framkommer i media är aggressiva motdemonstranter som går till attack mot polisen för att försöka starta bråk. Knappast någon respekt för demokrati och åsiktsfrihet där inte. ”Tyck som oss annars slår vi ihjäl er…”

  Hur kommer det sig att vänster sidan är så förtvivlat dålig på marknadsföring?

 10. Idiot. Det enda som ska brännas bort är ni erat satans vänsterpack.Hade ni nått fram till oss hade ni fått så jävla mycket stryk era jävla losers..

 11. Pingback: Nazisterna ska inte få höras ens från en sketen rivningstomt

 12. Ber om ursäkt för mitt onödigt agressiva inlägg tidigare.
  Jag är egentligen en fridens man även om det kanske inte såg så ut i förra inlägget.
  Jag förstår bara inte hur ni inte kan ta islaminiseringen av vårt land på allvar.
  Er kära demokrati som ni vurmar för kommer att förändras till sharialagar, vi kommer alla att få huga oss för musselmanernas terror.
  Därför är en moské på Hisingen en skymf och förolämpning mot alla svenskar.
  Ni kan väl på allvar inte tycka att en idyllisk tillvaro för civiliserade svenskar inkluderar böneutrop och tusentals med muslimer som springer runt i ett svenskt bostadsområde.

 13. Rasister, säger du? Hmmm… vi ska se vem det är som är rasist. Nordisk Ungdom som var arrangörer av demonstrationen är etnopluralister.

  Etnopluralismen kan i princip redovisas så här:

  – Alla världens folk ska erkännas samma och lika rättigheter.
  – Alla världens folk ingår i en etnisk och kulturell mångfald i världen.
  – Alla folk ska erkännas rätten till ett territorium där folken, kulturen och traditionerna kan odlas och bevaras.

  Med ordet ”alla” menas också ALLA. Inget undantag skall finnas. Alla folk ska vara jämlika och inget folk ska få dominera över ett annat.
  Folk, kulturer och traditioner har vuxit fram över många generationer och årtusenden och riskerar att förvinna på en-två generationer om dessa ska nöta ner varandra.
  Om ett folk erkänns rätten till ett territorium så ska andra folk också erkännas samma rätt.

  Det är alltså frågan om ett principiellt ställningstagande, utan exakt gränsdragning idag eftersom genomförandet måste ske med dialog och internationellt arbete. En princip, alltså.
  Och eftersom alla folk ska ha samma rättighet så ska även svenskar ha det – en konsekvens av principen.

  Hur ser det ut idag? Jo, Israel vilar på sionismens grunder – ett eget land åt det judiska folket. Oavsett vad man anser om den praktiska sionismen så erkänns i alla fall Israel och dess grundvalar – sionismen – av praktisk taget hela världen. Judar har med andra ord rätt till ett eget land. Ska då inte alla andra folk erkännas samma rätt? Om inte – varför? Är det av rasliga skäl andra folk inte ska åtnjuta samma rätt som judar? Vad är då ”rasism”?

  Är det någon som ifrågasätter japanernas anspråk på det landområde japaner bor i? Om japanerna har rätt att göraanspråk på Japan – varför har inte svenskar rätt att göra anspråk på Sverige?

  Om vi ska engagera oss i att skydda och rädda stammar i Amazonas djungler mot yttre hot – varför ska vi inte göra samma sak för alla världens folk, inklusive svenskar? Är Amazonasfolken mer värda än svenskar? Är dom mindre värda? Kan det vara lämpligt att erkänna judar, japaner, Amazonasfolk och svenskar exakt samma och lika rättigheter?

  Många kurder i Sverige kämpar för ”den kurdiska frågan”. Kurderna vill ha ett eget land för det egna folket, vilket inte inbegriper somalier eller kenyaner. Kurder, kort och gott. Hur löser man den frågan om nu kurder är lika mycket nationalister som ND – när debattören Kurdo Baksi också vill ha ett eget land för kurderna (http://www.aftonbladet.se/debatt/article135604.ab), men motarbetar ND?

  Etnopluralism är alltså raka motsatsen mot rasism. Ironiskt, va?

  Min gissning är dock att herr Lindsjö anser vissa folk mer värda än andra, eller hur?

 14. Nej herr Lindsjö anser inte att vissa folk är mer värda än andra.
  Som jag sa i mitt tal så skiter jag fullkomligt i både moskéer och kyrkor för jag är nämligen socialist och ateist, men det är inte det som är frågan,utan solidariteten mellan människor.
  I stället bör vi diskutera hur vi kan samexistera.

 15. Vilket skitprat. Vad ni gör är att sälja ut de rättigheter vi innan kämpat för.. jämställdhet och demokrati.

  TROTS garantierna om motsatsen, nu kommer Saudiarabiska kravet för pengarna fram: Könssegregation!

  ca 2:50 in i intervjun.
  http://sverigesradio.se/sida/arkiv.aspx?programid=1650&artikel=3628103&date=2010-04-12

  Som sagt.. Ni är så j-vla dumma att man storknar. Vad f-n har hänt med vänstern?
  Ni tycker vi skall ”samexistera”, i vårt eget land där folk kämpat och dött för våra rättigheter.. med folk som inte tror på mänskliga rättigheter, jämställdhet eller ens demokrati???

  Ni äcklar mig faktiskt.

 16. hahah ja det är ju lyckat av er att få pisk med batong å bli pepparsprayade. Haha mytomanvänstern visar sitt fula anlete än en gång hahah

Lämna ett svar