Krisen i Thailand

Prickskyttar på taken.

.

För första gången sedan blodbadet den 10 april lämnade i dag soldater sina kaserner och intog posteringar för att skydda Bangkoks finanscentra på Silom Road. Det gjordes sedan de röda sagt att de skulle samlas till en marsch från de flotta shoppingcentra de nu ockuperar till bank- och affärscentrat.
Samtidigt meddelar kriskabinettet som nu leds av arméns ÖB, general Anupong Paojinda att soldater med precisionsvapen posterats ut på de höga hustaken kring shoppingcentrat där de röda har sin bas. Den formella ursäkten är att de ska skydda demonstranterna från eventuella ”terrorister”.

.

Frågan är om de röda känner sig skyddade av arméns prickskyttar.

De rödas ledare, som hittills visat stor taktisk finess, lät sig inte provoceras av arméns blockering av Silom Road. De förklarade att det inte blir någon röd marsch till bankpalatsen för att inte ge soldaterna en ursäkt att skjuta mot dem.
Trots den totala kontrollen över media verkar inte regeringen kunna stärka sina positioner. I propagandakriget mot de röda finns ett minst sagt löjligt drag. Premiärminister Abhisit och hans ministrar verkar ha tagit språklektioner i Washington och Jerusalem. Omedelbart efter blodbadet 10 april lät regeringen förstå att det var ”terrorister” som börjat skjuta på soldaterna som först sades bara vara utrustad med gummikulor. Ett par dagar senare medgav arméledningen att de använt skarp ammunition, men bara ”i självförsvar”.
Om meningen var att bara stoppa de röda från att demonstrera frågar sig många i Bangkok varför soldaterna var utrustad med tunga vapen och färdades i pansarfordon och stridsvagnar?

.

Ett antal pansarfordon och stridsvagnar stppades av de röda och fick sedan hämtas.

Sedan i går utvidgades propagandakriget mot de röda. Ännu en gång var retoriken förvillande lik retoriken under Gazakriget. En talesman för armén sa i går att de röda använder mänskliga sköldar, att det gömmer sig bakom kvinnor, barn och åldringar. En helt absurd anklagelse. Var och en som tittat på bilder från de stora demonstrationerna kan se hur folkmassan består av män och kvinnor i alla åldrar. Hur de skulle kunna skydda sig bakom barn och mot vad de ska skydda sig är oförståligt.
Frågorna kring dödsskjutningarna den 10 april blir nu allt fler. De svartklädda med huvor som syntes beväpnade under demonstrationen och som uppenbart sköt mot soldaterna var välorganiserade och tungt beväpnade. Var kommer de ifrån? Sett till de rödas uppträdande under snart sex veckors kris är det svårt att tro att någon ledare eller grupp bland de röda har organiserat en hemlig beväpnad grupp.

.

Det börjar bli hett i Bangkok. De röda mäste skydda sig mot solen inte bara soldaterna.

Redan före 10 april förekom det flera bombattentat mot olika mål utan några offer. Det är troligt att samma personer ligger bakom. Men vilka är de? En förklaring som cirkulerar i Bangkok är att det var soldater som lyder under en grupp officerare som inte är nöjda med arméns ”lama” insatts hittills och som vill provocera fram ett blodbad på de röda. Hittills har de hållits tillbaka av ÖB som tydligt visat att han inte vill använda armén till att lösa en politisk kris, som han kallar det.
I morgon kan dessutom regeringen Abhisits öde beseglas om den domstol som ska döma i korruptionsåtalet fäller hans parti PAD. Då måste regeringen avgå och nyval utlysas.
Just nu hänger allt på en skör tråd. Det finns många krafter som vill provocera fram ett nytt blodbad. Trycket på ÖB ökar. En röd seger beror väldigt mycket på hur den interna krisen i armén kommer att sluta.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,SSD1,DN2,DN3,SVD2,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 svar på ”Krisen i Thailand

 1. Såvitt jag förstår av flera medier .. regeringen har inte råd att förlora stöd från sina supportrar nu. Många är arga på Abhisit för att regeringen kunde ta tillbaka gatorna.
  Många människor har förlorat jobb, pengar på grund av blockaden av de röda. Hundratals hotell och tusentals affärer har förlorat sina pengar och riskerar konkurs. De röda folket stöds ekonomiskt av Thaksin ..de tjänar ca 500 kr per dag per person för att vara där ute….och det känns som 2000 kr per dag för medelsvensson. Jag lovar dig att om en medelsvensson kan få 2000 kr per dag för att demonstrera för en vecka .. skulle många tacka ja.

 2. jag skrev fel..sorry … det skulle vara

  Många är arga på Abhisit för att regeringen kunde inte ta tillbaka gatorna.

 3. Skrev fel, ja det stämmer nog rejält. Finns ingen som betalar en demonstrant i Thailand 500 kr per dag. Propaganda som allt annat i ett land som styrs av militären via Abhisits regering. Har ju total kontroll över all media speciellt när man stänger ner all media som är regeringsfientlig. Man får resa betald till Bangkok och sen mat o.dyl. det är allt. Samma gällde de gula så vad är så fantastiskt med detta. Ger man inte bidrag till de som demonstrerar hur ska man då ha råd att ta sig till Bangkok. Familjen har ett bussbolag här nere som tjänar grova pengar på att bussa ner strejkande från de olika provinserna, likadant när de gula demonstrerade bara att andra betalade notan.

 4. Chj, Var har du fått den informationen? Jag var i Thailand för inte så länge sedan. De röda ledare är de onda (bara 5-6 stycken) inte de fattiga från byar som utnyttjas och uppmuntras att stanna och lämna sina gårdar tom. Man ska inte vara för rädd för ordet ”militär”. USA, Storbritannien och på andra håll också drivs av militären på oilka sätt. Obama måste fortfarande göra kriget, varför? Även som president kan han inte gå emot landets ”traditionen” … every president must rage a war in another country !

  Thaksins regering var 100 ggr mer korrumperad, det kan jag lova. Jag gillade Thaksin då men man kan aldrig acceptera att som statsminister gjorde han vinst på 15.000.000.000 SEK utan att betala skatt och han var stolt att han kunde tjäna så mkt pengar … how about that? Och ja han hade kontroll över nästan alla media, polis utom militär som är landets försvarare.

 5. Ja var jag fått informationen ifrån ska jag nog inte ta upp i ett forum som är öppet för alla. Men vi kan säga så här min frus far var kunglig rådgivare innan han pensionerades och sedermera gick bort. Jag har träffat de flesta idioterna här nere inkl Thaksin. Inom familjen finns höga militärer och också poliser, samt flera som jobbar i regeringskansliet. Mina politiska sympatier ligger långt till höger ska jag kanske tillägga. Nu har jag dock bott här nere i ett antal år och fa… vet om jag inte ändrar min uppfattning. Nu är ju dock ett lands utveckling en långdragen fas men inledningen av en demokratisk utveckling bör nog vara röd.
  Du skriver att Thaksin¨s regering var mer korrupt än nuvarande, gosse du vet inte vad du pratar om, nu är det huggsexa hela dan. När T regerade så var det faktiskt en fight mot korruptionen, polisen arbetade vilket man inte är van vid här nere. Varför brann 1500 skolor när T var vid makten, bara där man förvarade räkenskaperna förstås??? Nej jag tror inte att T var nån hjälte precis eller är men han ville faktiskt förändra samhället till förmån för de fattiga men han gick lite för fort fram tyvärr. Berika sig det gör alla politker blå som röd det är inget fenomen enbart för Thailand.
  Militären ja, landets försvarare, de största knarksmugglarna som existerar helt immuna från åtal i civil domstol, vilket T upphävde, ja där bet ahn sig nog i tungan tyvärr.
  En bra bok att läsa kan vara Mein Kampf av Adolf H. så ser du exakt vilken teknik den sittande regeringen använder sig av, en exakt kopia faktiskt.

Lämna ett svar