Tysk roulette med flygplan?

.

En patron? Eller två?

.

https://i0.wp.com/images.uulyrics.com/cover/a/accept/album-russian-roulette.jpg?resize=584%2C546

Förr var det rysk roulette som gällde. Är det nu dags för tysk dito?

.

Den omprövning av flygrestriktionerna över Europa som EU:s transportministrar nu välsignar – efter en brådstörtad videokonferens – verkar vara en eftergift framförallt för tyska Lufthansas kampanj för att få flyga fritt ”där piloterna inte ser någon aska”.
Så gott som alla vi människor funderar och pratar nu om vulkanutbrott, vulkanaska och riskerna vid flygning. Men väldigt få av oss visste ett skvatt om detta bara för en vecka sedan. Säkert inte ens infrastrukturminister Åsa Torstensson. Nu vet vi lite mer. Vid en genomflygning av ett askmoln kan ett plans jetmotorer skadas med allvarliga motorhaverier som följd. Planen kan störta och passagerarna dö. Vi har vidare fått veta att askan inte går att se med våra blotta ögon. Inte heller vädersatelliterna ser något. Det krävs en avancerad laserutrustning för att på plats kunna bedöma riskerna. Med hjälp av de mätningar som gjorts beräknar sedan en myndighet i Storbritannien, Met Office,  vad som är farligt luftrum eller inte. Av självklara skäl tar man ”för säkerhets skull” i med breda marginaler.
Men så fort Lufthansa, Air France och andra flygplansjättar börjar tappa pengar och tålamod ändras hipp som happ dessa regler. De tyska piloterna ska få flyga efter eget godtycke. Det sägs vidare vara riskfritt på riktigt höga höjder vilket kan tillåta överflygningar. Men blir det andra störningar under tiden, som tvingar planen att gå ner genom askmolnen, kan motorerna slås ut, vilket gör det omöjligt med nödlandningar.
För mig verkar det hela vara som att spela rysk roulette med flygplan. Omprövningen  ett hastverk på profitens altare. Åsa Torstensson betonar gång på gång att säkerheten fortfarande ska sättas främst. Hur vet hon det?
Det är också mer än märkligt att media bara kvackar med EU:s transportkommissionär Siim Kallas och inte borrar sig ner i grunderna för omprövningen.

.

En dagen var denna karta ”gudsord”. Nästa dag kan man
flyga lite efter eget bevåg…

.

Hemsida för Met office:
http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2010/volcano.html

.

Två tidigare bloggar om flygstoppet:
.
”Flygstoppet – en generalrepetition inför oljeerans slut”;
http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2010/04/18/karlekskranka-nattvandrare-och-iskallt-vardopp/


.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,AB1,AB2,GP1,Expressen1,Expressen2,AB3,Expressen3,GP2,GP3,GP4,AB3,AB4.VG,

Bloggare; Jinge,Svensson,

3 svar på ”Tysk roulette med flygplan?

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Folkomröstning ett Rödgrönt Misslyckande!

  2. Pingback: Ur askan in i elden?

  3. Pingback: Ur askan in i elden? | Dagens Internationalen

Lämna ett svar