Thailand väntar.

Öga mot öga.

.

I dag fick jag ett långt mejl från min vän Max i Bangkok som målande beskriver det tillfälliga stillestånd som råder i staden. De röda barrikaderar sig bara ett några meter från de soldater som placerats ut för att skydda bankpalatsen.
I går gjorde regeringspartiet PAD ett nytt utspel och sa att alla parter tillsammans borde arbeta fram en ny konstitution som bland annat ska tillåta att regeringen kan utlysa nyval inom sex månader.

De rödas ledare i UDD svarade med att på nytt kräva premiärministern Abhisits omedelbara avgång och utlysande av nyval.
-Vi kommer inte att förklara oss som segrare och regeringen som förlorare om den avgår, sa Natthawut Saikua en av de främsta ledarna i UDD.
Men nog om detta och över till min vän Maxs tankar.
Benny,
Jag vet inte om förstasidesbilden kommer att visa samma soldater bakom improviserade barrikader när du får det här mejlet. Det är från Sky-trainstationen som jag vanligtvis reser ifrån och i går var jag där.
De röda har också byggt tillfälliga barrikader omkring femton meter längre bort så nu står de ansikte mot ansikte vid en korsning. De röda tänker inte flytta på sig och soldaternas uppgift är att hindra dem från att inta bank- och affärscentrat Silom.

.

Spänningen hänger tjock i luften. Varför armén bygger barrikader är mysko. De är ju de som ska angripa. Möjligen kommer de att attackera de röda från ett annat håll. De röda säger att de kommer att attackera Silom om det sker. Det skulle innebära att de röda hamnar mellan två sköldar och bokstavligen riskerar att slaktas.
De röda har byggt sina barrikader med tiotusentals bambupålar som spetsats i ena änden. Det ser ut som palissader kring gamla byar. De säger att de kommer att använda dem som spjut om de angrips av armén.
Det sägs att de rödas närvaro i shoppingcentrat kostar affärsmännen mer än två miljoner kronor om dagen. Man kan säga att de röda hittat en känslig punkt- plånboken.
Däremot blomstrar gatuståndens affärer, de röda måste ju äta. Det är bara de stora affärsgubbarna som förlorar pengar. Ändå är det inte riktigt sant eftersom de stora spelarna äger det mesta i Bangkok och folk gör ändå av sina pengar då de handlar i andra stadsdelar.

.

Det är en märklig situation. På gatan finns nudelsoppsförsäljare och stånd som säljer allt mellan himmel och jord till arbetarklasspriser och på tredje våningen i köpcentrat kan man köpa en Ferrari eller Porsche, märkeshandväskor och golfklubbor. Varuhusen är stängda av de rödas barrikader där de sover på gatan, i trappuppgångar och rulltrappor, eller på flaket på de pick-uplastbilar de anlände med. Hela området har omvandlats till en gigantisk röd marknadsplats.

.

De är det folk som jag älskar så mycket och som lockade mig hit till att börja med. De har lidit i tre fjärdedels sekel och sliter dag efter dag, generation efter generation utan något hopp om en bättre framtid. Nu visar de att de fått nog och när nu den kungliga familjen tydligt visat var den står börjar dessa människor att ställa frågor som de aldrig ställt förr.
Men frågan är, vilka kommer att lyssna och är de röda beredda att höra svaret?

.

Media: DN1,DN2,SVD1,GP1,DN2,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på ”Thailand väntar.

  1. Intressanta foton. Jag var i det området ganska mkt 2 år sedan. Det motsvarar ungefär Stockholms sveavägen södra delen.

Lämna ett svar