Thailand väntar.

Ett bedrägligt lugn.

.

De röda säger att de i dag kommer att genomföra många mindre demonstrationer i Bangkok. Efter ett par dagars relativt lugn känns det som att den oundvikliga konfrontationen närmar sig.
Idén bakom initiativet till flera mindre demonstrationer är att visa på regeringens dubbelstandard. När de röda bryter mot utegångsförbudet och förbudet mot folksamlingar på mer ä fem personer griper polisen in. När de gula regeringsanhängarna samlas på Royal Plaza står polisen leende i givakt.

.

När de gula samlas står polisen i givakt.

Men det mest troliga är att de röda inte kommer att kunna genomföra sina demonstrationer eftersom polisen blockerar alla sex gator som leder in till de rödas bas i affärsdistriktet Ratchprasong. De röda skyddar sig bakom imponerande palissader av däck, sten och bambuspjut samtidigt som det ger polisen möjlighet att hindra dem från att röra sig utanför försvarsmurarna.
Medan det råder ett bedrägligt lugn i huvudstaden blir det oroligt i allt fler provinser och mindre städer. Armén och speciellt polisen har vid ett dussintal tillfällen hindrats att förflytta sig. Hundratals rödskjortor stoppar poliskonvojerna som de tror ska förstärka ordningsmakten i Bangkok.

.

De röda har hindrat ett dussintal poliskonvojer från att nå Bangkok.

I Bangkok stoppade de röda flera innerstadståg, Sky trains, sedan det gått rykten om att armén tänkte använda dem till att föra in trupper till centrum av staden. När det visade vara just rykten tog de röda bort de däck på spåren som stoppat trafiken.
Eftersom regeringen kontrollerar alla media kan den ägna sig åt ett enkelriktat propagandakrig. Den den senaste och mest löjeväckande plojen säger regeringens säkerhetskommitté att den tänker avslöja en konspiration mot Kungen och monarkin. Alla som känner till Thailand det minsta lilla vet att ingen som vill överleva politiskt ger sig på den 82-årige kung Bhumibhol Adulyadej.  Han har en mytisk ställning och har flera gånger i landets historia gripit in och satt stopp på politiska kriser, som exempelvis studenternas demokratidemonstrationer 1973.

.

Strass och glitter förblindar många.

I den aktuella krisen har Kungen inte visat någon vilja att ingripa. Han är visserligen inlagd på sjukhus sedan flera månader, men det hindrade honom inte från att i förrgår hålla ett tal till ett antal domare som utnämndes till sina poster, utan att med ett ord beröra krisen i landet.
I sitt desperata försök att stärka sin ställning påstår regeringen att konspiratörerna mot monarkin är vissa ledande rödskjortor, några parlamentariker, akademiker och lokala radiostationer.
Hur många dagar till krisen kan balansera på slak lina är det ingen som vet. Men trycket på regeringen att ta i med hårdhandskarna ökar och risken för ett blodbad växer för var dag som en politisk lösning avlägsnar sig.

.

De röda håller ceremoni med munkar

De röda stoppar soldater som tar det hela med god min.

.

Media; DN1,DN2,SVD1,AB1,EXP1,GP1,SSD1,

Bloggare: Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 svar på ”Thailand väntar.

 1. Hejsan Benny,

  jättebra blogg! Det är viktigt att ni tar upp situationen i Bangkok på ett klart sätt och belyser problemen från alla riktningar.

  Ni vill säkert ha alla fakta korrekta så tänkte bara fråga om bilden ni visar från Royal Plaza verkligen är gulskjortor? Den demonstrationen var emot våld och organiserad av multicolor-gruppen. Den skedde dessutom utanför det område som ISA gäller så det är helt ok att polisen inte ingriper och kanske till och med står i givakt i respekt för dom som vill ha fredlig lösning. Man kan nog ha förståelse för poliserna i detta sammanhang. Om jag var en av dessa poliser skulle jag nog vara mycket glad att slippa behöva skjuta folk.

  Dessa argument biter så klart inte på kommunister och hardline rödskjortor. Men för oss andra, vanliga rödskjortor, turister etc som bryr oss om verkligheten så kan det vara bra att veta. Eller har jag fel?

 2. Hej Mattias,
  Tack för de orden. Allt beröm lapar vi i oss som Pelle Svanslös. Och kritik försöker vi att bemöta. Du har rätt i att de inte uppträder som ”gula”, men de som irganiserar är ledare för PAD och andra stödgrupper för regeringen och det finansieras till stor del av Prem, chefen för Privy Council, Kungens personliga råd. Jag tror inte heller att de representerar de ”som vill ha fred”. Se till vad de kräver. De anklagar regeringen för att inte ha varit tillräckligt resolut. Att den borde ha tagit i med hårdhandskarna redan långt tidigare. De flesta som samlas i ”flerfärgsdemonstrationerna” är samma personer som i december 2008 blockerade flygplatsen i flera veckor och som tvinagde fram regeringens fall. Det är mest välmående bangkokbor som tycker att det är för jävligt att ”packet från norr” tillåts demonstrera och skita ner i stan. De står också ofta för PADs idé att folket är för obildat för att de ska välja hela parlamentet, därav deras idé att bara en tredjedel av parlamentet ska väljas och resten utses av kungahuset, militären och statens elit. Det är normalt att ”flerfärgsprotesterna” framställs som glada trevliga fredsälskande människor eftersom alla media kontrolleras av regeringen.
  Jag tar odelat ställning för de rödas kamp därför att det är de fattiga och förtryckta i samhället som kräver att deras röst ska gälla. Att de sedan har illusioner om Thaksin eller Kungen har ingen betydelse. Lika lite som det hade betydelse att de polska arbetarna hade illusioner ocm den katolska kyrkan när jag vid den tiden gav Solidarnoz allt möjligt stöd. Följ en devis i livet- stå alltid på de förtrycktas sida. Då blir politik lätt.

 3. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Alliansen alltmer desperat?

 4. Bra, skriven!
  Många börjar förstår vilka som ligger bakom men vågar inte yttrar det. Lese majeste är drakonisk lag.
  Den ”mind map” som visar vilka som är rojalister eller inte. Kan också ger bakslag och slår tillbaka monarki. Den kan göra att folk hatar monarki ännu mer.

 5. Hejsan Benny,

  Du har så klart helt rätt i detta. Om Thailands press är styrd av envåldshärskaren Abhisit och enbart speglar nyheter som han vill så är det fruktansvärt. Uppmana gärna era läsare att titta kritiskt på pressen i Thailand och bilda sig sin egen uppfattning. Det verkar på mig som om dom är ganska neutrala, tar upp många artiklar som är kritiska mot både UDD och regeringen som gulskjortor. Men jag är inte så insatt i ämnet så jag litar på det ni säger.

  Och maken till onda gulskjortor har jag knappast hört! Det verkar helt bizzart att 100.000 människor skulle ställa upp på en demonstration enbart för att avskaffa demokratin och sin egen rösträtt som dom kämpat för i så många år. Att Thailands välutbildade och välmående medelklass är så ond är oxå en nyhet för mig, verkar ju helt vansinnigt.

  Jag hade faktikst turen att vara där och jag hörde inget alls om att avskaffa demokratin, men jag är lite risig på Thailänska, kanske missade den biten. Jag har oxå varit på UDDs möten och hört hur dom förnedrar Abhisit och hans handkappade barn. Det kanske var lite starka ord men med tanke på hur han styr media och försöker avskaffa demokratin så anser nog många att han förtjänar en del hårda ord.

  Jag tycker det är jättebra att ni kämpade mot diktaturen i Polen trots att dom är katoliker. Ibland får ändamålen helga medlen helt enkelt.

  Du kan vila lugnt, jag har alltid stått på dom förtrycktas sida hela mitt liv och jag kommer alltid att gå emot folk som sprider lögner med avsikt att starta inbördeskrig, precis som ni.

Lämna ett svar