Osip Mandelstam om Stalin

.

”Bergsbon från Kreml

.

I dag böjer vi våra huvuden och minns alla dem som offrade sina liv i kampen mot nazismen. Det är 65 år sedan segern i Andra världskriget. Inte minst inför hågkomster om de ofattbara uppoffringar och den okuvlighet som fanns hos det sovjetiska folket. Dessvärre finns det fortfarande människor som förväxlar kampen mot nazismen med arbetarmördaren Josef Stalin. På nytt målas hans porträtt i blanka oljefärger.

.

.

Därför kan det vara på plats att återge en dikt av den ryske poeten Osip Mandelstam, Bergsbon i Kreml. Mandelstam var till en början entusiastisk för den ryska revolutionen 1917 – men med Stalins politiska kontrarevolution under 1920-talet blev han en öppen kritiker av den partidiktatur som växte fram. Denna dikt gav honom tre års fängelse. Under trettiotalet förpassades han till sist till ett fångläger där han gick under.
Vill du sätta dig in i den ryska revolutionens historia hittar du massor med material här: Marxistarkiv.se

.

Vi lever som om landet inte fanns.

På tio stegs håll hörs inga samtal.

Men där orden räcker till samspråk,

där minns man Bergsbon i Kreml.

Hans fingrar är feta som daggmask,

hans ord är som blytunga lod.

Hans stövelskaft blänker, mustaschen

kryper av kackerlacksskratt.

Kring honom bossar med tupphals

– han leker med deras fjäsk:

De piper och visslar och jamar.

Han ensam får peka och slå.

Som hästskor smids Bergsbons dekret

att slungas mot ögon och ljumskar.

Han suger på dödsstraff som hallon

– det är fest i hans breda bröst.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
I pressen: DN1,SVD1,GP1,

Bloggare:

8 svar på ”Osip Mandelstam om Stalin

 1. Det betyder att man vann trots sin ”fältherre”.

 2. Heder åt er för den här bloggen. Jag är ingen socialist men jag tycker det känns friskt att det finns åtminstone en vänsterblogg som går att läsa .De flesta i vänsterbloggosfären är gaphalsar med starka känslor och usel förmåga att föra sansade samtal. Hade det inte varit för den där kvarts miljarden bortrensade oliktänkande som kommunismen har i bakfickan, hade jag kanske kunnat ge er politik en chans.

 3. Martin,
  Då tycker jag att du ska ompröva ditt beslut. Börja med att förstå vad stalinismen var och betydde för att dränka ordet ”kommunism” i blod. Kommunism låter numera vidrigt i mångas öron , men betyder ju inte annat än kommun, gemenskap, och solidaritet med de svaga i kommunen.
  För övrigt är vi alltid mottagliga för beröm. Det gör skrivandet roligt. Tack för det.

 4. Industriellt under kriget tillämpades sk fordism med framgång i Sovjet, Sovjet fick ut mer kanoner, tanks osv per enhet kol och järnmalm än ingenjörsnationen Tyskland klarade. Man hade som jag förstått det inte så tekniskt sofistikerade vapen som Tyskland men effektivvare produktion och hög grad av standardisering, Tyskland lär ha haft en reservdelslista på östfronten som omfattade långt över en miljon delar medan Sovjet standardiserade och hade betydligt färre. Man flyttade hela vapenindustrier till Ural och var uppe i produktion på rekordtid. Så säger de att offentlig verksamhet inte kan vara effektiv.

  Nu är det väl knappast Stalins förtjänst att sovjetiska arbetare och ingenjörer var skicklig, inte att glömma den oerhörda mänskliga uppoffringen.

  Nu är jag inte alls någon sovjetexpert men har fått uppfattningen att nuvarande stalinentusiaster i dagens Ryssland ser det i stort som så att Stalin tog över en bondenation med träplogar och överlämnade en industrialiserad kärnvapenbeväpnad supermakt som räknades som det näst mäktigaste landet i världen. En viss sanning torde det ligga i att den forcerade industrialiseringen, med i huvudsak interna resurser, när resten av värden brottades med depression var betydelsefullt för Sovjet förmåga att värja sig mot den fascistiska attacken.

  En inte alltför vågad gissning är väl att de gudasända tsarerna inte heller de hade haft några större betänkligheter för priset sovjetmedborgarna fick betala för Stalins styre om de kunnat åstadkomma samma sak, dvs göra Ryssland till en supermakt som världen måste ta hänsyn till. Stalin och kommuniststyret lyckades göra Ryssland till den verkliga stormakt som de gudasända tsarerna drömt om. Hade det nu inte varit kommunister utan kapitalister som gjort Ryssland till en verklig stormakt med liknande metoder hade vi nog inte hört så mycket om vad det kostat.

 5. jag tycker alltid man ska minnas andra världskriget, men knappast att sovjet var befriarna. stalin var en massmördare och psykopat precis som hitler! kolla filmen the sovjet story!

 6. Firre
  Visst kan man se en film som är sponsrad av västeuropa
  För ett tag sedan kom Stalin på tredje plats i en allmän rösting om Rysslands störrste..Jag undrar varför?
  Man talar om kommunist propaganda , men är det inte så att vi fortfarande har krigsbarn i livet.. som levde under Stalins styre.. *? Har inte de berättat?

  Jag ursäktar inte Stalits mord men samtidigt har jag svårt att acceptera liberalernas historiebeskrivning av Stalin.
  Nej Stalin var inte som Hitler .. som många vill få det till. Hitler står för vår tids absolut största folkmord, krigsförbrytelser och stormaktsideologi,
  och JA Ryssland anses vara de som befriade oss från nazisterna.
  vi som kommer från nazi ockuperade länder vet vad Sovjets uppofringar innebar..Sovjet var det land som avgjorde 2:världskriget

  och om vi ska prata om massmord..
  Efterkrigstiden
  Churchill UK–Dresden (folkmord- krigsförbrytelser)
  Roosvelt USA– Hiroshima Nagasaki (folkmord- krigsförbrytelser)
  USA´s UK´s ockupation av mitt hemland Grekland
  och naturligtvis Stalin

 7. Bra förklarat Moodesty!
  Icke heller att förglömma USA`s skoningslösa bombningar i Vietnam. USA släppte 3 ggr så många bomber än vad som gjordes under andra världskriget. Den mest kända bomben i Vietnamkriget var ”Napalmbomben”, Napalm är en geléaktigt brinnande massa, och mycket starkt sittande.
  En annan sak USA spred var miljontals liter växtgift, av detta skadades inte bara växter, utan amerikanska soldater, och främst Vietnams civilbefolkning som oftast fick cancersjukdomar, och bönder som inte kunde odla något.
  1,5 Miljoner döda Vietnameser i detta krig. (Folkmord-krigsförbrytelse)

Lämna ett svar