I finanskrisens skugga: ”De Gröna” och ”Vänstern” segrare

.

Die Linke rev sin ”Berlinmur”

.

Jubel från Die Linke i natt
.
I skuggan av den europeiska finanskrisen blev det ett historiskt nederlag för Angela Merkels kristdemokrater i det tyska valet.Hennes parti tappade lite drygt 10 procent och stannade på 34 procent av rösterna. Det sämsta valet någonsin i delstatsvalet för Nordrhein-Westfalen, som med sina 18 miljoner innevånare är den stora hjärtmuskeln för det industriella och ekonomiska Tyskland.
Koalitionspartnern liberalerna backade nästan tre procent och fick därmed bara knappt sju procent.
Högerns gulsvarta block föll. ”Angela Merkels lyckliga dagar är över”, menade SVT:s Stig Fredriksson i en bra sammanfattning.
Socialdemokraterna tappade något. Från 37.1 till 34.5 procent.
”De Gröna” eller Die Grüne gjorde däremot ett rekordval. Från 6.2 procent till 12.1. Nära nog en fördubbling.
För Vänsterpartiet eller Die Linke blev det ett historiskt genombrott. Delstaten var också centrum för det gamla Väststyskland och partiet har aldrig lyckats med att ta sig över valens svåra femprocentsspärr. Partiets egen ”Berlinmur”. Det gjorde man nu. Från 3.1 procent till 5.6 och får därmed 11 platser i delstatsparlamentet.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1, DN2,AB1,AB2,Expr1,GP1,GP2,SVD3,AB3,AB4,SVD3,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,

Lämna ett svar