Mer om vargflocken

Full pott för bankirerna

.

Det är inte alla som känner av kristiderna. De som satt oss alla i smeten klarar sig själva över förväntan. Jag talar naturligtvis om de stora amerikanska investeringsbankerna som med sina vidlyftiga affärer nästan körde det internationella finanssystemet ner i avgrunden.
Nu jublar de över rekordaffärer. De fyra största av dem har kammat hem full pott under årets första kvartal. Inte en enda dag utan stora vinster på den högt spekulativa värdepappershandeln. Det är mycket ovanligt att ett helt kvarter går utan en enda dags förlust.

.

Goldman Sachs ledare kan glädja sig över goda spekulationsvinster.

Bank of America tjänade mer än 100 miljoner dollar per dag under 26 av kvartalets 61 affärsdagar.
JP Morgan tjänade enorma 180 miljoner dollar per dag i visserligen bara 9 dagar men kunde sedan glädja sig åt 90 miljoner under 39 handelsdagar.
Goldman Sachs som gjort sig ett internationellt namn på Greklands bekostnad fick också bingo varje dag under kvartalet. Enligt bankens ledning är det första gången det sker i den förnäma firmans historia. Med minst 100 miljoner dollar per dag i vinst under 35 dagar och mer än 25 miljoner dollar de resterande dagarna i kvartalet kan Goldman känna sig nöjd.

.

Den fjärde bankjätten, Citigroup, gjorde också vinst varje dag på sin spekulativa verksamhet. De exakta siffrorna publiceras av banken bara en gång om året.
Vad ska man säga om sådana nyheter? I finanspressen haglar naturligtvis lyckönskningarna om fortsatt goda affärer. Att Barack Obama och Europas regeringar nu lägger fram den en åtstramningsplanen efter den andra för att pressa fram pengar ur de arbetande så att bankerna och finansinstituten kan garanteras återbetalning av de statsobligationer de sitter inne med är bästa beviset på att skam går på torra land.

.

Rövarbaronen JP Morgan

Inte ett öre borde bankerna få tjäna på handel med spekulativa värdepapper. Ta ifrån dem varenda intjänad krona och starta en social upprustning är riktig plan för världsekonomin, inte social devalvering till varje pris. Att socialisera bankerna och försäkringsbolagen är enda sättet att en gång för alla stoppa den ”vargflock” som Anders Borg angrep häromdagen.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på ”Mer om vargflocken

  1. läskigt med dessa storbanker, såg intervju utredning av VDn eller va han va på c span och hav såg så vidrigt oberörd ut varje sekund att man ville boxa honom genom tv rutan.
    utredaren frågade i stil med, hur dom kunde låna ut pengar till folk med ett värde på lånet högre än deras hus egentligen var värt. och sedan efter lånet var gjort ändrade alla regler för lånet så hundratusentals blev bostadslösa i Usa.
    Han titta sig om runt, harkla sig å försökte inte ens försvara sig.

  2. Man blir allt lite förvånad över Borg, EU-bossars m.fl. upprördhet över vargflocken. Det är ju en grundläggande komponent i deras ideologiska koncept, som omfattas av alla etablerade partier, att demokratin och folket skall ”disciplineras” av den förmenta marknaden. Det är därför pengar skall lånas av den förmenta marknaden medan det är inga som helst problem att accelerera den förkättrade sedelpressen när bankerna skall hållas flytande. Men sedelpress låter inte det lite sunkigt och negativt folk skulle ju kunna få för sig att man skapar pengar ur tomma intet, nä nog låter ”quantitative easing” lite finare och seriösare. Riksbanken har ju inte skämts för att ägna sig åt ”quantitative easing” när det gäller att hålla de svenska bankerna under armarna. Alltså inte som Borg sa vid nåt tillfälle att det var fråga om att man ”sparat” ihop till detta.

    Så i princip ser det ut så att banker och motsvarande finansiella institutioner har ingen gräns för hur mycket de får låna av Riksbanken, RB har ingen officiell begränsning för hur mycket nya pengar de kan skapa endast inflationsmål, när sen det offentliga behöver pengar, lånar de av marknaden, dvs i princip de pengar som marknaden kan låna hos RB. Iofs lånar de mycket mer av varandra än RB när det är bättre tider för att kunna öka kreditvolymen.

Lämna ett svar