Media i Thailand

Armén skjuter medvetet på journalister.

.

Det kan inte längre avfärdas som en slump. Alltför många journalister har skottskadats under det senaste dygnet för att det ska vara en tillfällighet. Både utländska och thailändska journalister har skadats. Det var kanske heller ingen tillfällighet att den ”röde generalen” She Daeng skjöts medan han gav en intervju till International Herald Tribunes reporter. Att Daeng var målet råder det nog inget tvivel om men det innehöll kanske också ett budskap till utländska media.
Att skotten skulle komma från annat håll än armé/polisen kan vi utesluta. I de gatustrider som varit under de senaste två dygnen har 16 röda dödats och över 100 skadats. Inte en enda soldat har dött av skottskador vilket talar för att de röda saknar skjutvapen, även om de har tillgång till slangbellor, påkar och fyrverkeripjäser.

.

Journalisterna i Bangkok tar stora risker.

Syftet med att skada journalister är alltför uppenbart och klassiskt från andra konflikter där övermakten vill mörklägga sin aktivitet och skrämma bort alltför närgångna  journalister. Jag behöver knappast påminna om den amerikanska arméns prickskytte på journalister i Bagdad, det vill säga de som inte fanns ”inbäddade” i amerikanernas enheter.
En av de skjutna journalisterna, Nelson Rand som arbetar för France 24, sa ”jag kan bekräfta att det var bara armén som sköt skarpt”. En veteranfotograf för den thailändska tidningen The Nation blev också skjuten. Som flera andra träffades han i benen, vilket passar in i den order som soldaterna fått, -sikta mot underkroppen.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,AB1,GP,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 svar på ”Media i Thailand

 1. Vem som skjuter vem har varit en öppen fråga. Nu har militären börjat gå till aktion och det finns skäl att man gör som man gör.
  Genom de veckor som varit har skjutvapen varit fullt synliga i de rödas läger och de har använts. Alla är inte fredliga demonstranter. Det har Seh Daeng sett till.

  Vad som inte rapporterats i svenska media är att ett stort antal granatattacker och försök till attentat har skett under mars-maj mot offentliga institutioner och installationer såsom kraftledningsstolpar. Det finns anledning att tro att Seh Daeng kan ligga bakom detta.

  Det våld som faktiskt använts från det röda lägret anses vara lett av Seh Daeng. 2008 utbildade han sin egen lilla ”privatarmé” av svartklädda unga arga män med riktiga vapen – alltså inga slangbellor utan handeldvapen och M-79. Han är ytterst våldsorienterad och har offentligt deklarerat i januari i år av att han är i ”krig” mot thailändska armén. Han är skäligen misstänkt för en granatattack mot arméhögkvarteret i januari.

  Det man kan fundera på som vänstermänniska är hans egen lilla specialitet från 70- och 80-talet då Thailand verkligen var en diktatur. Han verkade i en paramiltär styrka med uppgift att jaga vänstersympatisörer som sedan mördades utan urskillning. Han skryter offentligt att han själv mördat 20 kommunister i ett bakhåll nära Laos. I samarbete med CIA. Han hjälpte också röda khmererna under 80-talet.

  Han är personlig vän med Thaksin och var aktiv att bekämpa det muslimska upproret i söder och den avskyvärda kampanjen mot droger som ledde till 1000-tals människor mördade av polis och militär utan rättegång i början på Thaksins regim.

  Om man skall ge honom en politisk beteckning på vänster-högerskalan så är det högerextremist och inget annat.

  Det finns alltså all anledning att militären hanterar situationen som de gör. Det är inte heller så konstigt att Seh Daeng sköts – det kan vara så att militären tagit saken i egna händer och gjort sig av med en ”förrädare” men det är ju bara spekulationer.

  Seh Daengs närvaro på den röda sidan visar hur komplex situationen är. Det här är ingen kamp mellan gott och ont eller vänster och höger. De röda är ytterst splittrade just nu. Medan många ville bryta upp demonstrationen var Seh Daeng den som tydligast motsatte sig Abhisits förslag om val 14 november och försoningsplanen.

 2. Benny.

  Sag du YouTube-klippet jag postade pa den forra bloggen ? Om du gjorde det borde du sett att det finns roda ledare – i detta fallet Arisuman – som oppet uppmanar till vald och har gjort sa i manader. Langt, langt innan dessa olyckliga strider borjade.

  De Roda har slagit ihjal folk for att de sympatiserat men PAD, vet du det ? De har hotat och stormat och tvingat dag efter dag efter dag. I flra veckor gjorde regeringen och militaren absolut ingenting utom att varna. Nu har de fatt nog – i och med stormningen av sjukhuset och de Rodas blatanta vagran att halla ett enda av sina loften. Senast sa de att de accepterade fredsplanen, for att sedan andra sig timmar senare.

  De har blockerat tag, bussar och militartransporter over landet, de har sprangt granater – ca 40 stycken den senaste manaden utanfor banker och partihogkvarter.

  De har lett lynchmobbar – som den vid Khon Kaens flygplats t.ex. – som sokt attackera obevapnade, helt fredliga politiska motstandare pa vag till moten. Dr Tul ar ett exempel..

  Raden av valdsamheter och hets fran de roda ar sa uppenbart lang och skrammande att det verkligen VERKLIGEN ar dags att du oppnar ogonen och slutar se demoner pa ena sidan och hjaltar pa den andra. Det ar bara inte sant, jag vet absolut att det inte ar sant.

  Och.. att Thailands militarer skjuter pa journalister med flit ? Kom igen & vakna upp. Ar det eran egen slutsats ? I sa fall borde ni tanka langre och battre innan ni skriver.

  Journalisterna har hela tiden befunnit sig ( med flit ) i stridszonen och det ar en stor risk att bli traffad.

  De Roda omringade en Channel3-buss ( journalister ) i forrgar inne pa sitt eget omrade. De hotade journalisterna och kravde att de ’andrade sin vinkling’ ..annars skulle de forstora bussen och spoa upp journalisterna. Visste du det Benny ?

  Demokrati ? Fredliga oskyldiga demonstranter ? Asiktsfrihet och respekt for demokratiska varden ?

  Men.. suck.. i era snuasfornuftiga slutsatser finns inte en skugga av skuld hos de roda hjaltarna. De kampar ju for en adel SAK.

  Ja, att kampa for rattvisa for Thailands onder och fattiga AR en adel sak. Jag delar din uppfattning pa den punkten.

  Men.. de Roda kampar nu inte for detta, utan for en grumlig mix dar detta bara ar en liten krydda i soppan. Sjalva matbasen ar hardkapitalistisk populism och en korrupt despots kamp for att fa sina pengar tillbaka med alla tankbara medel.

  Vakna upp !!

 3. De roda AR de facto bevapnade (inte alla forstass). Med granatkastare och skjutvapen. Du kan aka ner till Bangkok och titta sjalv om du sa vill. Det finns hur manga civila vittnen ( framfor allt boende i omradet ) som helst till detta faktum + bilder i overflod.

 4. Kanske värt att nämna att, den i Åsmans ögon, ”gode” Seh Daeng var mycket delaktig i massakerna 1992…utöver det massmord som skedde på misstänkta underhuggare i kriget mot narkotikan. Trots Thaksins ”krig” mot narkotikamaffian fälldes inte en enda storskurk, däremot lyckades man ta död på en mängd (fattiga) knarklangare längst ner på den samhällsstege som gäller inom narkotikarörelsen.
  Vad gäller Seh Deangs baneman (ja, troligtvis lär han väl sålla sig till de saliga snart) så behöver man knappast var konspirationstokig för att misstänka någon av de tiotalet olika falanger (hmm, märkligt att skriva ordet falang, det känns ju annars som ett värdeladdat skällsord mot västerlänningar) inom de röda. Seh Deang är (var?) ju knappast den populäraste inom UDD, dock en av de mer maktstarka (samt makthungriga):
  För övrigt är det en konstig känsla – trots ett smärre inbördeskrig så går livet vidare i övriga delar av Bangkok. Surrealistiskt är bara förnamnet….

 5. Erik, Benny klarar inte av att bortse från sitt vanliga höger/vänster-tänk från -68 som han totalt fastnat i. Jag anser inte att man skall använda den terminologin i Thailand alls, inte ens beträffande kommunister. Bara kommunisterna själva har koll på höger och vänster. Kanske… Som Jens påpekar var Seh Daeng anhängare av diverse olika personer och grupperingar. Röda Khmererna och Thaksin skulle vi inte ens kunna nämna på samma dag, ideologiskt sett, men för honom spelade det ingen roll. han samarbetade ibland med kommunister och ibland sköt han dom. Om någon ideologi spelade roll för The Red Commander så var det våld. En äcklig typ som förtjänade den kula han fick, vem som än sköt. Våld kan vara ett medel som ibland dessvärre måste användas, men för Seh Daeng var det målet!

  Och Erik, bli inte förnärmad om du kallas falang, det är inte ett skällsord mer än arab är det i vissa kretsar. Det syftar på europeisk härkomst, d v s ”vita” i stora drag. Förmodligen har det uppstått när thailändare modifierat ordet francaise (sp?), alltså ”fransk” eller ”fransman”, dom var ju de första kolonisatörerna här nere i Indokina. Thailändare gör gärna om bokstäver på ett sätt som kan låta lustigt ibland och göra det svårt att förstå när dom försöker tala utländska språk. Att R blir L är ju typiskt asiatiskt. S blir T, fast inte i början av ett ord. Så när någon skriver Sawasdee (god dag) så blir det Sawatdee när det uttalas. Paris Hilton blir Päälitt Ilton eller nåt ditåt (jag hade ett frågande uttryck inför min svägerska igår när hon sa det). Ett L på slutet av ett ord blir N. Det där kanske du visste, men jag tyckte det var intressant att nämna.

  Och nu gör väl Benny mig till rasist igen… han plägar göra det om man påpekar kulturella särdrag. Speciellt fel är det om man lärt sig dessa genom att bo i landet i stället för att läsa tidningar.

 6. Media i Sverige. Politiskt korrekta. Skriver vad man tror folk vill höra, använder unga amatörjournalister med liten kunskap om Thailand. Tror att ”röd” betyder kommunist och därför ”folklig”. Vilseleder därför svenskarna om vad som sker i Thailand just nu. Svenskarna låter sig villigt luras.

  I Thailand är media kontrollerat av staten. Rätt. Alla vet det. Många thailändare, liksom kineser, sovjetmedborgare på sin tid, har lärt sig läsa mellan raderna och sovra vad som är sant och vad som är propaganda. Medelklassen låter sig inte luras så lätt, däremot folket i provinserna som är knappt läskunniga. Engelskspråkiga tidningar har lite högre i tak, större svängrum.

  Här en länk till Bankok Post som sammanfattar läget alldeles utmärkt. http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/37395/put-an-end-to-this-rebellion

  Några citat:
  I’m not in a popularity contest. I’m not a two-faced diplomat playing it safe and trying to please everyone. So let me say it loud and clear: It’s a rebellion, so put an end to it _ with swiftness, severity and certainty.

  The military coup in 2006 wrongly overthrew the then democratically elected prime minister Thaksin Shinawatra. That was no democracy.

  The coup council handed the power back to the people in 2007. The People Power Party (PPP) won the following election. That was democracy.

  The PPP was banned by the Constitution Court for electoral irregularities and the parliament _ the democratically elected representatives of Thailand _ voted the Democrats into power. That was democracy.

  The United Front for Democracy against Dictatorship (UDD) argue against the Democrat-led coalition government’s legitimacy and protest for the government to step down and call a general election.

  That was democracy.

  And the UDD had won.

  The goals of the UDD from the very start: They wanted a House dissolution. They will have one in September. They wanted a general election. They will have one on Nov 14. All within seven months and PM Abhisit Vejjajiva’s term actually ends in January 2012, a year and a half from now.

  They should be dancing in the streets, celebrating victory. Then we can all go to the voting booth in November. Peace and democracy. But no.

  The truth has revealed itself. The United Front for Democracy against Dictatorship is simply using democracy as a front in the interests of dictatorship.

  Mera:
  The UDD leaders agreed to the prime minister’s terms. But instead, Thaksin Shinawatra ordered Maj Gen Khattiya Sawasdipol to step on the brake. Because in his mind, he’s screaming: ”What about me!” ”What do I get out of this entire peace and democracy shenanigans!”

  Here’s Thaksin’s dilemma. Peace and the democratic process don’t guarantee his return to power. Someone in Montenegro is kicking and screaming on the floor: ”Me! Me! Me! What about me!”

  Och:
  The UDD is screaming: ”Now! Now! Now! Prime Minister resign now!” Thaksin Shinawatra is crying: ”Me! Me! Me! I want my power back!” That’s not democracy. That’s a child that needs to be put across the lap for a good spanking.

  Slutligen:
  Let me repeat: We reap what we sow. It’s a rebellion. Put an end to it, swift, severe and certain. Or step down and let the rebels take over. The longer this crisis drags on, the closer we are and the deeper we will be in a state of anarchy.

  Hoppas detta är över snart och att inte alltför många skadas eller mister livet. Thaksin är inte värd en enda milliliter thailändskt blod, såvitt det inteär hans eget. Men han kommer aldrig att blöda för Thailand!

 7. Celsius,

  Tack så mycket men jag har redan läst Voranai Vanijakas artikel i Bangkok Post. Jag känner också till hans övriga skriverier. Bland annat hans eviga snack om att utlänningar inte kan förstå sig på Thailand. Det påminner mig om de tyska filosofernas mantra att bara de kunde förstå det tyska folkets själ.
  Du gnäller över att jag bara läser tidningar medan du lever mitt i verkligheten. Tydligen läser vi ändå samma tidningar. Skillnaden är att vi tolkar olika vad vi läser.

 8. Det är kombinationen, Benny, kombinationen. Jag har aldrig sagt att jag inte läser tidningar. Men du har rätt, vi tolkar olika för att jag har mer information än du, sådant man får om man lever i verkligheten. Voranai har rätt, jag förstår inte allt i Thailand heller och kommer nog inte att helt förstå. Men jag förstår saker du inte förstår. Och det gör mig fortfarande till rasist i dina ögon, eller?

 9. Celsius: jag var nog lite otydligt ironiskt, men när jag kommenterade farang räknade jag med att man skulle, som du säger, ”läsa mellan raderna” 🙂

 10. I am totally delighted with strong your blog greatly that saved me! Thank you “The best way to cheer yourself up is to cheer somebody else up.” – Mark Twain

Lämna ett svar