Kylslagna dagar

.

.

Det är bara i delar av östra Sverige som värmen tränger sig på. Hos oss fem mil norr om Göteborg, i Alefjäll har vi haft rejält med nattfrost alla klara nätter. Kung Bore ger inte upp utan motstånd. Här är det liljorna vid vår gamla jordkällare som fått sig en knäck.

.

.

”Utan kreatur. Ingen gödsel. Utan gödsel inget spannmål. Utan spannmål inget bröd på bordet”. Våra grannar har gått över till ekologiskt mjölkproduktion och bara på den här biten mark, på drygt två hektar, plöjs det ner 60 ton gödsel.  Det gäller att få ner  den snabbt annars försvinner kvävet ut i luften. Här hade vi tidigare får. Men nu arrenderar grannen. I år blir det korn/havre som skördas tidigt för att bli en form av kraftfoder i ensilagerullar

.

.

En stor dag för många på landet. Vedbacken fylls. Det blir många kubik i år. Elen är för dyr och vi har en bra ekopanna på 40 kilowatt som klarar värme och varmvatten i det gamla båtmanstorpet. Nu återstår kapning och klyvning. Men jag får hjälp av flera armar. Internationalens Kjell Pettersson har lovat att sätta fart på klyven…

.

.
Vi har gallrat ut en hel del ek för att ge luft och ljus åt några gamla ekar. Det ger bra med värme.

.

.

Första vårbetet. Några kor som sinar är på ”semester” ute i hagarna

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: DN1,GP1,SVD1,

Ett svar på ”Kylslagna dagar

  1. Eller som di sa förr: Äng är åkers moder… med tanke på den livsviktiga kodyngan. Och att Kjelle P är att lita på det visste vi ju redan !

Lämna ett svar