Europeiskt upprop.

Låt de rika betala krisen.

Ett nytt Europa är nödvändigt.

.

Upprop antaget 23 maj av EPA, Europas Sociala Forums förberedande möte inför 6e forumet i Istanbul 1-4 juli.

.

ESF demonstration i Florence 2002

Med tiden har den nyliberala kapitalistiska krisen övergått till en kraftig offensiv mot samhället: enorma angrepp på löner och pensioner, fler avsked än någonsin och total nedrustning av den offentliga servicen.
Vi bevittnar den värsta perioden för de arbetandes inkomster och sociala rättigheter sedan andra världskriget.
De som under de senaste tjugo åren vann på den nyliberala politiken och som skapade den nuvarande krisen, (företagare, spekulanter och nyliberala regeringar) försöker nu skicka över räkningen till de som inte har något ansvar för krisen: arbetare, arbetslösa, pensionärer, ungdomen, kvinnor och invandrare. Det är hög tid att sätta stopp för dem. Det är tid att låta dem betala för deras kris.
EU, IMF, spekulanter och nyliberala regeringar i Europa försöker att göra Grekland till ett laboratorium för nya barbariska samhällsfientliga modeller som de vill praktisera över hela Europa. Island, Lettland, Litauen och Ungern har redan lidit under stränga sparplaner. Nu är det dags för södra Europa. Och sedan följer resten….
Vi uttrycker vår solidaritet med det grekiska folkets och andra folks nej till åtstramningsplanerna. Men det är inte nog. Det är mer än någonsin brådskande att skapa internationellt och mer specifikt europeiskt motstånd mot och alternativ till G-20s, IMFs och EU-regeringars politik.
Det finns inga avskilda nationella vägar ut ur den internationella krisen. Dessutom måste vi sätta stopp för nationalistiska och rasistiska krafter som försöker profitera på situationen.
Nu mer än någonsin måste vi göra Europeiska Sociala Forumet till ett nav för initiativ, samordning av aktioner och utveckling av alternativ. I Istanbul den 1 till den 4 juli ska vi forma det 6e Europeiska Sociala Forumet till ett gigantiskt laboratorium för den internationella samordningen av vårt motstånd och för främjandet av en ny social modell byggd på solidaritet.
Det är hög tid att mobilisera på europeisk nivå till försvar av jobben, lönerna och pensionerna, för ett stopp på finansens spekulationer, för ett europeiskt moratorium på statsskulden och för en offentlig kontroll över bankväsendet.
Vi manar till ett massivt deltagande i Istanbul 1-4 juli.
ETT ANNAT EUROPA ÄR NÖDVÄNDIGT.
Vi uppmanar alla att också delta i eller stödja:
Grekland
Juni 5, demonstration i Aten
Juni 15-juni 20, generalstrejk (exakt datum inte fastställt)
Italien
Juni 5, nationell demonstration i Rom
Juni 7 till juni 15, strejker i skolor, transporter och offentliga sektorn
Tyskland
Juni 12, demonstrationer i Berlin och Stuttgart
Spanien
Juni 8 , strejk i den offentliga sektorn
Baskiska provinsen
Juni 12, nationell demonstration i Bilbao
Portugal
Maj 29, nationell demonstration i Lissabon
Storbritannien
Juni 22, demonstration i London

.

Media: DN1,SVD1,GP1,

Bloggare; Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Europeiskt upprop.

  1. Okej, men ”Ett nytt Europa” måste vara Ett rött Europa/ ett Antikapitalistiskt Europa. Det revolutionära ledarskapet/ Fjärde Internationalen måste tala klarspråk och visa vad som krävs för att vi ska kunna utmana makten. Det är tid att lämna Porto Alegreperspektivet och ”alla tillsammans” nu måste det revolutionära ledarskapet våga leda.

  2. Lotta continua,
    Jo det låter nog bra. ”Det revolutionära ledarskapet måste våga leda”.

    Det lilla problemet som ligger i vägen är att det inte räcker med att ”vilja” leda. Man måste också vara kapabel till det och ha den organisatoriska styrkan att ta plats som ledarskap. Vårt problem nu är inte någon ovilja att leda utan hur vi ska utveckla vad som finns av revolutionära organisationer, grupper och strömningar till något mer inflytelserikt och trovärdigt. Sådant kan inte proklameras.

Lämna ett svar