Ship to Gaza

Håll tungan rätt i mun.

.

Är min fiendes fiende min bästa vän?
Frågan är berättigad sedan ett antal websiter och vänsterbloggare jublar över den turkiska regeringens hårda uttalanden mot Israels blodiga attack på Miva Marmara och morden på nio människor som ville bryta Gazas isolering.
Men ta det lugnt i backarna. Sedan när har vi på vänsterkanten gemensamma intressen med den reaktionära regeringen i Ankara? Har vi redan glömt den turkiska regimens blodiga krig mot det kurdiska folket?

.

Medan de döda hedrades spelade Aktuellt med i Israels propaganda

Att vi gläds över att den turkiska regeringen tvingas inta en hård attityd mot Israel är naturligt. Vi ska kräva av alla regeringar i Europa att de ska bryta de diplomatiska banden med Israel och bojkotta handel med varor som tillverkas av kolonialisterna på Västbanken. Det är en sak. Men det innebär inte att vi på något sätt ingår tillsammans med Sarkozy, Merkel och Erdogan i en solidaritetsfront med Palestina.

.

Natanyahu har hela ansvaret för de nio offren

Vi har alltid sagt att Europa, liksom Turkiet och Egypten, är medskyldiga till blockaden av Gaza och trampandet på det palestinska folkets rättigheter. Det har inte ändrats av attacken på konvojen till Gaza. Landets båda försvarsministrar deklarerade redan dagen efter attacken på konvojen att köp av militär utrustning länderna emellan inte påverkades av händelsen. Nu i somras ska bland annat Israel leverera dröner till Turkiet som kommer att användas för övervakning och attacker mot det kurdiska motståndet.

.

Erdogan anklagar Israel i det turkiska parlamentet

Det finns en annan aspekt av morden på nio oskyldiga. Den turkiska frivilligorganisationen, IHH, som haft en stor del i organiseringen av konvojen anklagas i internationell press för att organisera finansiell hjälp till Hamas och av en fransk domare för att ha varit inblandade tillsammans med al-Qaida i förberedelserna av ett attentat i USA. Det är tidningen New York Times som lyft fram IHHs påstådda ”sympati” för extrem islamism. Trots att NYT sällan ägnar sig åt dålig journalistik verkar uppgifterna tunna och på IHHs engelska hemsida finns det absolut inget som bekräftar anklagelserna. I Aktuellt i går sa Mattias Gardell att enligt honom var uppgifterna om IHH rena rövarhistorier.
Ett Aktuellt som för övrigt visar att TV går in för att vrida tillbaka opinionen som SVTs ledning kanske tycker nu blivit allt för kritisk mot Israel. Medan de nio dödade begravdes behandlades Gardell av aktuelltjournalisten som en våldsgalen extremist och tvingades försvara sig mot sanslösa påståenden underbyggda av den israeliska arméns nu välkända videoklipp, med klipp understryket.

.

Mattias Gardell behandlades som en terrorist av Aktuellt.

Just nu bygger pressen vidare på Aktuellts vinkling och rapar upp en uppenbar lögn från Israels propagandaministerium om att 50 betalda legosoldater fanns ombord på Marmara. De var enligt media betalda 10 000 dollar och utrustade med påkar och slangbellor. Har någon hört talas om ”legosoldater” som frivilligt ger sig in i strid med israeliska specialtrupper med en slangbella och några påkar till hands?
Däremot stördes jag oerhört av den första kommentaren av en ledare för IHH och som publicerades i svensk press. Mannen sa enligt DN och andra tidningar:
-Vi tackar Israels regering. Nu är vi kända.
Är det jag som är för finkänslig? Eller är det inte ren galenskap att dagen efter mordet på nio aktivister tacka Netanyahu för god publicitet?

.

Media; DN1,DN2,AB1,SVD1,SVD2,SVD3,DN3,SVD4,AB2,

Bloggare: Svensson,Jinge,Sjöstedt,Alliansfritt Sverige,Biology&Politics,Motvallsbloggen,Röda Berget,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 svar på ”Ship to Gaza

 1. Nu blir ju dessvärre bilden av vad som hände på fartyget alltmer luddig. Visserligen hade man inga vapen ombord men det är ju helt klart att somliga på Marmara inte hade tillräcklig utbildning om vad ”passivt motstånd och icke-våldsmetoder innebär”. De skulle inte ha tagit ett par av israelerna tillfånga och de skulle inte ha slagit de nedsinglande soldaterna med träpåkar. De hade visserligen rätt att försvara sig men de gav därmed Israel utmärkta möjligheter att framställa saken som att det var passagerarna som började.

  Sedan har det just nu framkommit att Mavi Marmara omregistrerades några dagar före avresan (Craig Murrays blogg), till Comoros Islands, varvid NATO inte blev angripet. Vem tror att det inte låg amerikanska påtryckningar bakom? I och med detta kunde sedan USA utan problem och utan att svika en NATO-partner, försvara Israels agerande.

  Inte nog med att Israels attack var bedrövlig, det stinker från fler håll alltså, endera från USA och/eller från Turkiets, trots vad Turkiet gått ut och sagt.

 2. Kerstin,

  Ja det finns all anledning att koncentrera oss till det viktiga, solidariteten med det palestinska folket, och inte bli inblandade i diplomatiska manövrer mellan Natostater och Israel.

 3. Solidraitet är visst vikigare än fakta och verklighet. Vänstern i ett nötskal!

 4. Det var säkert som amen i kyrkan. Så snart någon har mage att kritisera Israels fartygskapningar, stölder, kidnappningar och mord så gapas det om antisemitism!
  Man blir så trött…

 5. Så Kalle,
  Vad är fakta och verklighet.
  Verklighet= 9 döda. Alla med skarp ammunition. Flera av offren har flera kulhål i huvudet.
  Verklighet= angreppet skedde på internationellt vatten utan rättslig grund
  Verklighet= FN s resolution 1860 förklarar blockaden mot Gaza olaglig.
  Verklighet= skadade soldater enligt Israel. Inte en enda visade i de otaliga videoklipp som Israel haft monopol på. Om en israelisk soldat haft skottskador hade vi redan sett kulans ingångshål i femtio videoklipp. Men var finns de lynchade soldaterna?
  Jag tror snarast att du själv är ett nötskal över de godtrogna israelanhängare som är beredda att acceptera vilka krigsbrott som helst därför att de begås av Israel.

 6. Pingback: Dags för en bojkott av Israel precis som en gång Syd-Afrika « Claeskrantz.se

Lämna ett svar