Val I Belgien

Ett alternativ till vänster.

.

Belgien går till nyval nu på söndag. För vilken gång i ordningen de senaste åren börjar folket tappa räkningen över. Landet går från den ena konstitutionella krisen till den andra. De härskande i Belgien får allt svårare att enas kring en regeringsformel.

.

Bart de Wever leder NV-A i kampanjen för ett självständigt Flandern.

Grunden till den aktuella krisen är de flamländska nationalisternas allt större stöd i Flandern. Alla opinionsundersökningar visar att separatistpartiet N-VA blir det största partiet i Flandern med omkring 24-25 procent av rösterna Flandern. Tillsammans med halvfascisterna i Vlaams Belang kan de nå 40 procent.
I Flandern är det kring 35-40 procent som säger sig vara för en splittring av Belgien och för ett självständigt Flandern i EU. Ingen vet hur en koalitionsregering ska kunna bildas efter valet. Socialdemokraterna i SP-A, tillsammans med kristdemokraterna kan kanske komma att bilda regering tillsammans med sina partifränder i det fransktalande Vallonien och i det tvåspråkiga Bryssel. Men det blir en mycket instabil koalition som knappast kommer att överleva någon längre tid.

.

Inför valet har den fransktalande vänstern till vänster om socialdemokratin gått samman i en valfront med namnet Front des Gauches (Vänsterfronten). Det är en sammanslutning mellan sex organisationer med bland annat det gamla belgiska kommunistpartiet PCB, mina vänner i LCR (belgisk sektion av Fjärde Internationalen, PSL (belgiska motsvarigheten till det svenska Rättvisepartiet Socialisterna) och tre andra radikala politiska grupper.

.

.

Celine Caudron är LCRs 1a kandidat på den gemensamma valsedeln. Hon är bara 29 år men redan en veteran i LCR.      Foto: Benny Åsman

Front des Gauches kan komma att överraska positivt. I en opinionsundersökning publicerad i går söndag får fronten 11 procent i Bryssel. Jag tror att det kan vara av intresse för de flesta av er som läser vår blogg att ta del av den gemensamma valplattform som Front des Gauches ställer upp på. I sju punkter ger fronten sitt svar på den ekonomiska och politiska krisen. Här följer ett sammandrag:

**********

Alla tillsammans mot deras kriser.

.

Front des Gauches vägrar att offren för den ekonomiska, sociala, politiska och ekologiska krisen ska betala medan de ansvariga går fria.

1. Försvara jobben – inte profiterna.

Med 700 000 arbetslösa, med var fjärde ungdom arbetslös, krävs det ett stopp för avskeden och angreppen på de arbetslösa. Arbetstiden måste sänkas så att alla kan få ett arbete, utan sänkta löner och utan tempoökningar.

2. Omfördela rikedomarna. Garanterad levnadsstandard för alla.

Hela 17 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Lönerna måste ökas för att höja alla över det socialt nödvändiga minimum. För en pension som svarar mot minst 75 procent av inkomsten under de fem bäst betalda yrkesåren. För att bekämpa skattefusk ska banksekretessen hävas. En skatt på förmögenheter och spekulation måste införas och skatten göras mer progressiv.

.

Belgiens arbetare röstar tillsammans på gatorna och säger nej till en nationell splittring som de flamländska borgare strävar efter.       Foto; Benny Åsman

3. Solidaritet mellan alla arbetare mot den politiska splittringen över språkgränsen.

För att motverka borgerliga politikers försök att splittra för att bättre härska krävs ett stopp för all diskriminering; könsdiskriminering, rasism, homofobi, samt en regularisering av alla papperslösas situation. Front des Gauches säger nej till en splittring utefter språkgränsen av de sociala försäkringarna, arbetsrätten och kollektivavtalen. Stoppa de som verkar för splittring och xenofobi. Ja till minoriteternas demokratiska och kulturella rättigheter.

4. För ett solidariskt samhälle. Försvara den offentliga servicen.

Privatiseringarna av den sociala servicen ökar klyftorna i samhället. Nej till åtstramning av den sociala budgeten och de offentliga investeringarna. Stoppa privatiseringen av posten och järnvägen. För en utbyggnad av en offentlig service med garanterad högsta kvalitet. Stoppa kommersialiseringen av hälsovården och bygg ut den offentliga undervisningen.

5. Rädda omgivningen – solidaritet med kommande generationer.

Vårt nuvarande ekonomiska system leder till ekonomisk och ekologisk katastrof. Stoppa det kapitalistiska slöseriet och tillväxt för tillväxtens skull. Prioritera människornas sociala behov och en ekologiskt hållbar utveckling. Ställ energisektorn under samhällets kontroll för att garantera en snabb avveckling av kärnkraften och en övergång till förnyelsebara energikällor. Upprätta en demokratisk plan för en minskad energiförbrukning. Bygg ut offentliga, gratis transporter. Anta en nationell plan för isolering och renovering av alla bostäder.

6. Bryt med kapitalets Europa- för de arbetandes Europa.

Det nyliberala Europa är en maskin för destruktion av alla sociala landvinningar. Nej till Lissabonfördraget, nej till stabilitetspakten och nej till Schengenavtalet. Stäng alla skatteparadis. Solidaritet med de grekiska arbetarnas kamp. Nej till EUs och IMFs diktat.
Ja till ett Europa som utvecklar de gemensamma rikedomarna, värnar om freden, som respekterar och försvarar de demokratiska fri- och rättigheterna, som försvarar vår miljö.

7. Internationell solidaritet och nedrustning.

Mer än 1 500 miljarder dollar kostar världens samlade militärutgifter. En tiondel räcker för att rädda miljontals liv från svält och botliga sjukdomar. Nej till krig och Nato. Omedelbar reträtt från Afghanistan. Minska de militära utgifterna. Solidaritet med förtryckta folks kamp. Solidaritet med Palestina. Upphäv utan villkor de fattiga ländernas utlandsskulder.

.

I morgon onsdag anordnar Front des Gauches ett internationellt möte i Bryssel.

.

Media:DN1,DN2,DN3,SVD1,GP1,

Bloggare: Röda Malmö,Röda Berget,Jinge,Ekonomikommentarer,Sjöstedt,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 svar på ”Val I Belgien

 1. Vilka är de tre andra i fronten? Är inte minst nyfiken på vilka det är som har BZ-symbolen (den längst till höger på affischen)

 2. Röda Lund,

  PH- en kvarleva från antikärnvapenrörelsen på 60-talet. Partie Humanitaire
  CAP= betyder Kommitten för en ny politik; och kan sägas vara en sorts brygga mellan röda och gröna
  BZ-symbolen heter Vélorution och kallar sig för vapenvägrare, men det är bredare än så och Vélo betyder ju cykel så du kan se dem som en radikal miljögrupp.

 3. Pingback: Jinge.se » Israel och hotet mot FN och Folkrätten

 4. Är det verkligen så enkelt att ”grunden till den aktuella krisen är de flamländska nationalisternas allt större stöd i Flandern”? Man skulle lika gärna kunna säga att de flamländska nationalisternas uppgång tvärtom är en direkt följd av de senaste årens ständiga kris. En tolkningsfråga med andra ord.

 5. Hasse,
  Det borde stå ”aktuella politiska krisen”. Nationalisterna är naturligtvis inte ansvarig för den ekonomiska krisen. Den ekonomiska krisen är däremot ett element i förklaringen av separatisternas tillväxt. De vill inte vara med om att betala en socialförsäkring som täcker alla i Belgien.

Lämna ett svar