Volvo i Palestina

Volvo i förtryckarnas bruk.

Den här videon visar att grävskopor och lastvagnar som Volvo sålt till Israel används till att rasera palestinska gårdar och dra upp deras olivträd med rötterna.

Kräv att Volvo stoppar försäljningen till företag som river palestiniers egendom.

.

.

Media; DN1,DN2,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 svar på ”Volvo i Palestina

 1. Jag kräver att Volvo stoppar försäljningen till företag som river palestiniers egendom.

 2. Nu är ni bara naiva!

  Om jag tillverkar & säljer en kniv till er som ni sticker i grannen, är det då mitt fel????? Skärpning!

 3. Lohengrin,
  Ett så töntigt inlägg är inte värt mer än en axelryckning.

 4. Benny,

  Menar Du VERKLIGEN att det är Volvos fel? Menar Du att Volvo tvingade någon att riva upp oljeträden med rötterna i palestiniernas trädgårdar?

 5. Lohengrin,
  För att du ska förstå måste man tydligen dra till med en extrem parallell. Det kemiska företag i Tyskland som sålde Xyklon-B till nassarna hade kanske inget ansvar för dess användning? Krigsdomstolarna ansåg i alla fall det. Även när man gör affärer har man ett visst moraliskt ansvar för vad de produkter man säljer används till. Grävskopor och lastvagnar är inte gas. Men det är helt legitimt att kräva ett säljstopp till företag som begår kriminella handlingar i Palestina.
  Vad gäller dina konstlade spekulationer om vad som kan komma att ske i Belgien har jag inget att tillägga.

 6. Benny,

  Har Du verkligen svårigheter med att se RELEVANTA skillnader mellan Zyklon-B och en grävskkåpa från Volvo?

  Tror Du på fullt allvar att företaget i fråga gick till Volvo och sa ”nu vill vi köpa några grävskåpor för att vi ska kunna riva upp en massa olivträd med rötter i palestinska trädgårdar”?

  Det är klart att man kan kräva ett RIMLIGT moraliskt ansvar. Men Volvo’s produkt är en hellegitim, civil grävskåpa. Den kan säkert även köpas på andrahandsmarknaden eller via mellanhänder. MVH

 7. Lohengrin,
  Jag drog till med ett ”extremt” exempel som jag själv skrev. Man kan också dra mer sansade paralleller med olika företags försäljning till och investeringar i Sydafrika under apartheid. Då var vi många som krävde en bojkott och som hade stor effekt för att skapa en opinion mot det vita Sydafrika. Jag kräver inte ens att Volvo ska bojkotta köpare i Israel utan bara kräva garantier från köparna för att varorna inte används till att förstöra palestinsk egendom i de ockuperade områdena. Det är ett helt legitimt krav och ett moraliskt ansvarstagande som Volvo myket väl kunde tillmötesgå. Men jag tror din sko klämmer på ett annat ställe. Jag tror du stöder Israels politik i regionen.

 8. Benny,

  Idag är det väldigt enkelt att kringgå bojkotter. En israelbojkott skulle kunna undvikas genom handel via tredje part. Vi i Sverige är dessutom endast med om FN har sanktionerat bojkotten.

  Parterna måste lugna ner sig ordentligt innan det kan bli en trovärdig fredsprocess. Med Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken vid den palestinska ”ratten” lär det aldrig bli fred. Hamas måste bort: jag tror inte på en terrororganisation som har Israels förintande på agendan, som fredsförhandlare. MVH

 9. Lohengrin
  Ditt svar är ungefär vad jag väntade mig. FN har förklarat Israels blockad av Gaza olaglig. Det räcker för att agera. Att det skulle vara svårare att organisera bojkott i dag än under Mandelas tid är nonsens. Det är till och med lättare eftersom all information om handel och transport av varor finns på data. Det handlar bara om politisk vilja eller inte.
  Din syn på konflikten är så typisk för den liberala bombhögern att jag nöjer mig med att hänvisa till allt vi skrivit om den här på bloggen. Du saknar empati och solidarisk reflex med de som är förtryckta. För dig blir det ”parter som måste lugna ner sig”. Jag skulle vilja se hur lugn du själv vore efter att ditt land, dina städer och byar, förstörts av en ockupationsmakt som endast kan fortsätta sitt koloniala projekt på grund av det totala stödet från Vita Huset.

 10. Benny,

  Är jag ”den liberala bombhögern”? Den epiteten har jag inte räknat med men man skall aldrig säga aldrig …

  Om vi skulle hålla oss till saken: tror Du på fullt allvar att det skulle kunna bli en VARAKTIG FRED med terrororganisationen Hamas som fredsförhandlare?

  Sedan till det där om att ha varit med om en ockupation. Nog vet jag bättre än Du vad en ockupation handlar om. Jag var med om en ÄKTA ockupation som jag upplevt in på bara skinnet i 24 år, utan att ha avskjutit hemgjorda raketer över gränsen mot civila hos ockupationsmakten eller att ha ordnat / organiserat självmordsaktioner. ”Det koloniala projektet” var inte orkestrerat från Vita Huset utan ifrån ett land som byggts på de ideologier som Du propagerar för och förhärligar här: socialismen och kommunismen. Som tur är har Sovjetunionen sedan dess har kraschlandat, lösts upp och hamnat på historiens skräphög. Men det kommer att ta lång tid innan de f d ”socialistiska länderna” blir normala samhällen igen.

  Du anser säkert att jag varit för feg eftersom jag inte gjorde så som Hamas gör nu i Gaza. Borde jag ha sprängt mig till döds när den sovjetiska ockupationsmaktens konvoj passerade vår stad? Ty, den gjorde det ganska ofta. Men vi var istället lugna, disciplinerade, civiliserade och överlevde. Och det hemska tog slut även utan Din ”empati eller solidariska reflex.”. Du vill ju gärna ha det systemet tillbaka. Du som ALDRIG upplevt effekterna av det Du propagerar för. Men jag har redan gjort det och det gör en stor skillnad oss emellan.

  Och nu kommer Du att säga att jag ljuger eller att Du vill ha en annan typ av socialism/kommunism. Jag vill inte ta den risken igen! Då tillhör jag hellre ”den liberala bombhögern …” MVH

Lämna ett svar