Val i Belgien

Ohelig allians eller landet spricker.

.

Söndagens val i Belgien inte bara bekräftade den allt djupare sprickan mellan norr och syd, mellan Flandern och Vallonien. En avgrund öppnades upp och om inte en ohelig allians mellan det fransktalande socialistpartiet och det flamländska separatistpartiet NV-A kan brygga över sprickan riskerar Belgien att gå under på relativt kort sikt.

.

Bart De Wever segrade. Lägg märke till att det flamländska lejonet bytt plats med en stjärna i EUs flagga.

Resultatet i söndags var nämligen mer extremt än någon väntat sig. NV-A går segrande ur valet och blir det största partiet i Flandern med 30 procent av rösterna och därmed samtidigt det största partiet i landet med 17,4 procent. På andra sidan avgrunden vann PS, socialistpartiet, en stor seger och återtog platsen som det största fransktalande partiet i Vallonien. Alla andra formationer tappade mark. Nyliberalerna i MR och Open-VLD förlorade mest av alla. Till vänster om socialistpartiet fanns det förhoppningar kopplade till en vänsterfront, Front des Gauches, efter att en opinionsundersökning i Bryssel visat på 11 procent tillsammans med de före detta maoisterna i PTB. Något måste har varit grundligt fel i undersökningen. Front des Gauches fick strax över 20 000 röster i Vallonien plus Bryssel och kom därmed inte ens upp till 1 procent.
Hur en regering ska kunna bildas frågar sig nu många. Kungen är regeringsbildare i det belgiska systemet och nu måste han ge en partiledare uppgiften att försöka bilda en koalitionsregering. Men valresultatet lämnar inte mycket utrymme för manövrer. På den flamländska sidan är Bart De Wevers NV-A omöjligt att runda. Ingen fungerande regering kan bildas utan NV-A. Det är kanske den belgiska statens räddning. Bart De Wever som säger sig vara för ett självständigt Flandern måste kompromissa med Socialistpartiet och därmed spä ut sitt vin med vatten. Hans anhängare som väntar sig något annat än en kompromiss à la belge kan snabbt tappa tålamodet och strömma tillbaka till extremisterna i Vlaams Belang som förlorade stort och tappade nästan hälften av sina röster från senaste valet.

.

Elio di Rupo vann stort i Vallonien. Den röda flugan bär han alltid.

Socialistpartiets chef Elio Di Rupo är given ledare för Vallonien och det fransktalande Bryssel och måste likt Bart De Wever hålla för näsan och kompromissa med separatisterna på andra sidan språkgränsen. På valkvällen sa de båda att en hand måste sträckas ut över språkgränsen för landet ska kunna räddas. För De Wever var det redan ett första avsteg från den separatistiska vägen.
Två scenarier öppnar sig. Endera lyckas Di Rupo och De Wever att snabbt bilda en koalitionsregering, hur otänkbart det än var innan valet. Dess uppgift blir då att hitta en formel för ökad regional självständighet inom ramen för ett federalt Belgien. Eller så misslyckas regeringsbildandet och landet blir utan regering under lång tid. I så fall kan separatisterna i norr säga att Belgien är omöjligt att regera och att den de facto splittringen ska befästas formellt genom att utropa ett självständigt Flandern. Vad det kan föra med sig för Bryssels status verkar oöverskådligt just nu. Huvudstaden ligger i Flandern men 88 procent av befolkningen talar franska.

.

Media: DN1,SVD1,DN2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Val i Belgien

 1. Dessa politker larvar sig. Skapelsen Belgien är dömd till döden. Det går inte att jämka ihop de två folken. De flesta är ju de facto för en delning av staten. (Det ironiska är att EU’s huvudstad finns i detta ”de moderna seperatisternas förlovade land”!)

  Jag är pragmatiker och för en delning, precis som i fallet Jugoslavien eller Tjeckoslovakien. Det är bättre om de går åt var sitt håll isf att kriga med/mot varandra. EU kommer dock att göra allt för att hndra och försena denna process eftersom den anses vara politiskt icke korrekt. Flandern, Vallonien och Bryssel kan bli egna stater. Även Eupen-Malmedy kan presentera sig som f d Tyska Belgien! Det finns faktiskt mindre stater på vår jord.

  Fallet Belgien visar tydligt hur fel EU har med alla utvidgningar. Dessa strävanden har mycket liten täckning och förankring hos EU-medborgarna. Saknas den spontana viljan för en union hos individerna så är tanken helt fel att genomdriva den med olika lockbeten (typ EU-bidrag). Folk tröttnar. Precis som flamländarna tröttnat på att Vallonien aldrig kan komma på fötter trots massvis med bidrag från Flandern. Någon gång måste det ta slut och nu tycks vi vara där,

  Kanske också alla p k multikultianhängare får nu igen en rejäl tankeställare,

 2. Lohengrin,
  Innan du pratar för mycket bör du först kolla kalla fakta om Belgien. Att 40% av befolkningen i Flandern säger sig vara för en separat stat innebär att 60% inte är för. Sett till hela Belgiens befolkning innebär 40% att 2,4 miljoner av 10 miljoner är för en sepratism eftersom extremt få Vallonier är för en splittring av Belgien. Sedan kan du också sluta upp med att kolportera de flamländska nationalisternas prat om de stora sociala transfereringarna mellan nord och syd. Det är bara nys. Inga seriösa undersökningar i Belgien bekräftar den falska propagandan. Jag bor själv i Belgien sedan 1974 och vet lite grann om vad som sker här.
  Jag känner också väl till Eupen och där är alla tvåspråkiga – tyska och franska. Men försök inte att tala med folk i Eupen om att de borde höra till Tyskland. Du riskerar att misshandlas.

 3. Benny!

  Du menar alltså att det INTE funnits stora transfereringar från Nord till Syd? Att allt detta skulle vara en högerns propagandapåfynd?

  Men då blir det ännu bättre och lättare även för vallonerna i framtiden att klara sig på egen hand! De kommer inte att sakna pengarna från Flandern och Flandern behöver inte betala. Case closed.

  De separatiska stämningarna har tilltagit rejält sedan 1974 och jag tror inte att de går att stoppa nu. Det blir bättre för alla parter att köra vidare på egen hand, i fred, utan att anklaga varandra för det ena eller det andra.

  Jag har inte sagt att Eupen-Malmedy skulle ”fusionera” med Tyskland! De skulle också kunna bli en stat typ ”F d Tyska Belgien”. (Analogt med FYR Makedonien dvs Former Yugoslav Republic of Macedonia?) MVH

Lämna ett svar