Netanyahu möter Obama

Obama öppnar famnen för Netanyahu.

.

I går eftermiddag var Benjamin, ”Bibi”, Netanyahu på nytt gäst i Vita Huset. Mycket vatten har flutit under Potomacs broar sedan Premiärministerns förra besök i mars. Då höll de båda ingen presskonferens och det vanliga familjefotot hoppades över.
Obama sades vara förbannad över Israels ohämmade nybyggen på Västbanken och i Östra Jerusalem. För att lätta på trycket proklamerade Netanyahu tio månaders byggnadsstopp. Att stoppet var mer formellt än reellt spelade mindre roll i Washington. Det är skenet utåt som räknas.

.

Vad ser vi? USAs president? Eller Israels flagga?

.

Gårdagens möte sades ha som mål att ta konkreta steg mot direkta samtal mellan Israels regering och den Palestinska Auktoriteten. Men ärlig talat, vad ska de tala om? Hur många fler kvadratkilometer av Palestinas bördigaste marker som Israel kan annektera utan att Vita Huset och EU reagerar? Alla ska ha klart för sig att ”direkta samtal” är totalt dödfödda så länge Israels koloniseringspolitik fortsätter obehindrat.
Vid sin ankomst till Washington sa Bibi att han är beredd att träffa Abbas alla dagar i veckan för att diskutera fred. Men vare sig han eller andra medlemmar i den israeliska koalitionsregeringen kan ta ett enda steg på fredens väg. Därför att Israels ledare står inför ett val som de inte är beredda att ta, – valet mellan att fortsätta nybyggnaden i de ockuperade områdena eller acceptera en Palestinsk stat. De kan inte ha både pengarna och smöret. Endera nybyggen eller fred. Båda och är omöjligt och det vet Netanyahu.
Det vet också Barack Obama. Men i går gjorde de båda ledarna lite ”window dressing”, snyggade upp i skyltfönstret. USA går nämligen till Kongressval i november och Obamas demokratiska parti går mot ett säkert nederlag om den israeliska lobbyn i Washington beslutar sig för att lägga hela sin tyngd i republikanernas vågskål. Därför kommer de två att tala om ”konkreta framsteg” och le gemytligt tillsammans på familjefotot.

.

Två ledare som hårdsminkar verkligheten.

.

I mars var det arktisk kyla i relationen mellan de två. I går sken de ikapp med sommarsolen i Washington. Vem är det som spätt ut sitt vin med vatten? Utan tvekan Barack Obama. För Netanyahu har inte backat en millimeter och i september kommer han helt säkert att formellt skrota det tio månader långa byggstoppet på Västbanken. I östra Jerusalem har det aldrig rått ens ett formellt byggstopp och stadens byggnadsnämnd har byrålådorna fulla med projekt att bevilja.
I går sa Obama att ”ryktena om en schism mellan USA och Israel är helt ogrundade” och att han ”fått förtroende för Netanyahu” från första gången han mötte honom. Enligt Obama är Netanyahu ”beredd att ta stora risker för fredens skull”. Bibi yppade inte ett ord om vilka ”risker” han är villig att ta. Kanske testa hur månge fler kolonier han kan bygga utan att riskera Obamas stöd?
Problemet för Netanyahu är att han inte kan stoppa nybyggena på ockuperat territorium om han vill överleva politiskt. Hans regering överlever inte en enda dag om han stoppar nybyggena och går in i konkreta samtal med Abbas om en palestinsk statsbildning. Det vet både Netanyahu och Obama. Därför handlar mötet i Washington om att snygga upp skyltfönstret.
PS: Enligt en rapport i Israel Army Radio i dag har USA i ett hemligt avtal med Israel gått med på att leverera nukleärt material och utrustning trots att Israel inte skrivit under icke-spridningsavtalet. Om nyheten visar sig sann är det ytterligare en amerikansk kapitulation inför den israeliska politiken i mellanöstern.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,Newsmill,DN2,SVD2,GP2,DN3,SVD3,

Bloggare: Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

9 svar på ”Netanyahu möter Obama

 1. Och vad har palestinierna gjort för att försöka nå fred? Inte ett piss kan jag säga dig. Du är bara en vänsterdriven israel och usa hatare som suger upp all den vänsterdrivna svenska median som levereras till dig. Fy skäms på dig! Ni som ser detta, vakna upp ni har ingen aning om hur svårt Israelerna har det dem tar steg för steg för att försöka få fram en fred, men det enda som händer är att katusha raketer flyger över deras hem. Jag är en svensk israel som bor i Israel och jag har tagit del av vad som hänt här! Hade Sverige varit i samma situation så hade vi sett en etnisk rensning av t.ex. norrmän för länge länge sedan. Tyvärr så har media vinklat ALLT! VERKLIGEN ALLT till fördel för Palestinier och det spelar ingen roll vad ni än säger så är det helt enkelt! Detta har gjort att jag har tappat allt förtroende för media iaf i sverige, jag undviker hjärntvättningen gör du?

 2. Bäste Sebastian,

  Tyvär verkar det vara för sent i ditt fall. Hjäntvätten är fullbordad.

 3. Hade Sverige varit i samma situation …

  Det är förstås en intressant jämförelse. Svensken hade bott i sönderhackade bantustans medan en invandrad angripare behärskat landet och bestämt och kontrollerat hur svensken hade fått röra sig, konsumera etc i landet dvs i de bantustans där denne framlevde sin tillvaro medan den invandrade angriparen karvade åt sig mer och mer medan angriparen tyckte svensken var ”besvärlig” som inte bara försvann i tomma intet nånstans.

  Det kanske inte föreligger någon akut fara för något sådant just nu men man blir ändå bekymrad när våra politiker i praktiken avvecklar vårt nationella folkförsvar där det är medborgarens skyldighet att försvara landet. Det är inte tillrådligt att inte kunna försvara sig, palestinierna är ett varnade exempel för alla och en var hur det kan gå om man inte kan försvara sig.

 4. Nej hjärntvätten är inte fullbordad. och lasse du har helt fel, Israelerna är inga invandrande angripare, det är där ni har fått det fel, och det är där hela grundfrågan kring mellanöstern konflikten ligger, men när man erbjuder fred och land, men sedan får raketer skickade på sig vad gör man då? har du något förslag? ska Israelerna lämna Israel? är du för en tvåstatslösning? Jag är för en tvåstatslösning men det är inte många palestinier som är det kan jag säga dig. Jag kan förstå dem när deras muslimska ledare trycker in hatpropaganda i deras hjärnor om att Juden är ond och att han skall dödas och att du kommer till himmlen om du dödar judar, för det är verkligen så det ser ut idag, förklara för mig hur man stoppar en sådan fiende? ska man försöka resonera med en sådan fiende? HUr fan skall det gå till? och kom inte med något nytt exempel om hur man skall stoppa en israelisk soldat som dödar palestinska barn eller nåt, utan försök bara svara på frågan.

 5. Sebastian,

  Till att börja med kan du lämna tillbaka de områden som ockuperades 1967. I dag kontrollerar bosättarna 42 % av Västbanken(se rapport som släppts i dag och som återges i The Independant). Det låter fint när du säger att Israel ”erbjuder land”. Men att ”erbjuda land” man stulit i ockupationen 1967 är ett för enkelt trix. En tvåstatslösning har stöd av en majoritet palestinier. Men den minskar därför att allt fler av dem ser att Israels bosättningar på Västbanken bara ökar i antal och ockuperade kvadartkilomter.
  Vem de ska ”resonera med”? Ja , i dag pratar Israels regering med både PA och Hamas(förhandlingar om Shalit) så det ska väl inte vara ett problem. Det är bara för helt blinda personer som du som det inte finns någon lösning. Du har svalt den värsta rapakaljan i Jerusalem Post och andra sionistblaskor. Läs lite fler artiklar i Haaretz så kanske det går upp några ljus för dig också.

 6. Pingback: Bosättningarna ska inte diskuteras, de ska utrymmas | Svensson

 7. ”Israelerna är inga invandrande angripare”. Jasså, så sedan 1948 har inte judar från hela öst-europa samt från den muslimska världen (även etiopier) bosatt sig i Palestina/Israel??
  Man räknar med att 30% av israelerna kommer från östeuropa.
  Nu kan du inte svara med att deras förfädrar kanske levde i israel 1500år tidigare etc.

 8. Jag tycker Sebastian som är ”svensk israel som bor i Israel” borde fråga sig själv varför det är OK som ”svensk israel” (förresten finns det något som kallas så?) att bosätta sig i Israel när det inte är OK att människor som är födda i landet får återvända dit dom är födda endast baserat på att dom är palestinier?

  Återigen tas även det här upp att alla palestinier är mot juden. All kritik är lika med antisemitism i Sebastians ögon. Kan det vara så att Israels regering är orsaken till att det finns antisemitism? Men inte vill dom bli av med antisemitismen, utan den skulle omvärlden redan agerat å palestiniernas sida. Men samvetet spelar stor roll.

 9. Pope,
  Du har rätt i att ställa frÅgan, vad är en ”svensk israel”? Jag brydde mig inte om att reagera på det eftersom jag tog för givet att Sebastian menar ”svensk jude”. Svenska israeler finns naturligtvis inte. Lika lita som israeliska svenskar. Men Sebastian bara anskuter sig till den sionistiska idén att Israel är alla judars hemland oavsett var de fötts, lever just nu och kanske till och med aldrig besökt Israel. Konceptet blir naturligtvis att staten Israel har en etnisk karaktär som utesluter alla andra som fulla medborgare. En jude i Haparanda är då mer israelit än den palestinier som fötts i Israel och vars familj bott där i århundraden.

Lämna ett svar