Sådan herre – sådana hundar

.

”Den verkliga historien är att det är krig. Det är den ena jävliga händelsen efter den andra, det är det ena barnets död efter det andra. Det här är historien om kriget.  De flesta av dödsfallen är resultatet av vardagen i krigets skit, inte av de stora händelserna, berättade Julian Assange när han släppte Wikileaks alla dokument om kriget i Afghanistan.

.

”Påfallande ointressant”, sa Bildt.

Mona Sahlin var tyst. Hon hade hoppat i galen tunna. Skittunnan eller ”latrinen” som det heter i det miliära. Hon landade i Kabul samma timma som skiten skvätte nästan till den lilla nästippen på Bildt.
När de gäller nyheter från omvärlden har de stora tidningarnas utrikesredaktioner bantats rejält. Bevakningen blir allt mer fattig och sporadisk och under högsommaren ser uppenbart dess skrivbord och redaktörsstolar mest se ut som öde brandtomter. Sverige är i krig och det är uppenbart ”påfallande ointressant”…
Det som borde ha varit ”påfallande” är den nye chefen för våra soldater i Afghanistan. Detta eftersom han blir den nye länken mellan försvarsministern, Robert Gates och republikanernas militäre Messias, David Petreus. Det är James Mattis som nominerats till att överta Petraeus förra tjänst. Som innebär att Mattis blir chef för USA:s Centrala militärkommando med ett övergripande ansvar för Afghanistan, Irak och Mellanöstern i stort. Obama lär inte heller hålla något rådslag med Bildt, som han hoppats på, när det gäller denna utnämning. Trots att general Mattis blir överordnad chef för de svenska trupperna däruppe i Mazar al Sharif…
Inte heller lär Mona Sahlin fråga efter sin nya befälhavare…
Förmodligen ointressant. Men sådan herre – sådan hund och fredspristagarens Obama har nu  fullbordat sin militära republikanska treenighet. Gates. Mattis och Petreus och vi har att göra med en minst sagt färgstark general som sprider massor med så kallade one-liners omkring sig. Men om detta mumlar Bildt ”påfallande tyst”. General Mattis har feta meriter från både Mellanöstern och Central-Asien när det gällt specialuppdrag som gått ut på att döda upprorsmän. I april 2004 ledde han USA:s första anfall på staden Fallujah för att senare planera den belägring som ödelade staden. I fält har han haft flera smeknamn som ”Kaos”, ”Stridsmunken” och ”Mattis – Den galna hunden”. Mest uppmärksammad har han blivit för ett uttalande där han sagt att det är kul att döda. Hans dårprat videofilmades och har blivit en bestlooker på You Tube i hela den muslimska världen:
”Det är faktiskt kul att strida. Du vet det är ett helvetes liv och jag ska vara helt uppriktig. Jag tycker om skränet. Du går in i Afghanistan där du har killar som spöar kvinnor i fem år bara för att de inte burit slöja /…/ såna killar har hur som helst ingen manbarhet kvar. Så det är helvetes kul att skjuta dom.”
Barak Obama lever samtidigt med sitt löfte om att börja dra tillbaka trupper i juli 2011 och är nog plågsamt medveten om att krigets smått ofattbara kostnader blir allt svårare att hantera när nerskärningar i den offentliga sektorn och kontrareformer på det sociala fältet står högst upp på agendan i de flesta av de krigförande länderna. Den danska tidningen Politiken har i dagarna räknat ut att kriget bara för Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA har kostat 2 450 miljarder svenska kronor när det gäller militära hårdvaror. Slutsumman för de fyrtio länder som deltar i kriget ligger säkert på häpnadsväckande 3 000 miljarder eller tre biljoner koronor.
Mer än tio gånger så mycket som hela världen betalat för den civila återuppbyggnaden av landet.
Den militära ”svallvågen” sägs ska sjunka tillbaka nästa år. Men har den då spolat bort ”talibanerna”? Knappast. Fler soldater på bägge sidor och ännu fler civila kommer att ha dött. Mer infrastruktur kommer att ha förstörts. Men ingen kommer att ha segrat i det som under ytan inte alls handlar om ”ett krig mot terrorismen” utan om ett nationellt motstånd mot en utländsk ockupation och en fortsättning på tidigare inbördeskrig. I en färsk opinionsundersökning gjord av en amerikansk tankesmedja har Bildt och de andra deltagarna i Kabulkonferensen fått budskapet att ISAF/NATO har misslyckats med att få ett förtroende i södra Afghanistan. En majoritet av befolkningen tycker att ISAF:s krig har förvärrat situationen och en stor majoritet är emot den planerade offensiven i Kandahar. Om general Mattis väljer att göra Kandahar till Afghanistans Falluja lär inte opinionen vridas över till ISAF:s fördel.

.

Talesättet  om ”att hoppa i skittunnan”  har nog aldrig mer varit på plats.

Mona Sahlin, som här 2 007, glatt prövar Jas Gripen, vill nu, snart åtta år efter att hon röstat

för krig bilda sig ”egen uppfattning om verkligheten”….

,

Sanningen är att kriget inte går att vinna. Det är missmodet och pessimismen som härskar i Kabul. ”Jag ser inte ett enda skäl till att dö för Afghanistan”, skriver tidningen Guardian dagarna innan Wikileaks för en stund berättar om krigets skitiga vardag och citerade då en europeisk toppdiplomat i Kabul för att visa på verkliga stämningen i det europeiska följe som finns kring den korrupte presidenten Karzai. Tidningen läcker också ut nyheten att USA bakom ryggen på sina utfästelser om förväntade segrar gett både Karzai liksom Pakistan och Saudiarabien större friheter när det gäller en uppgörelse, en politisk kompromiss med ”talibanerna”. Ökända krigsherrar som Gulbuddin Hekmatyar och Jalaluddin Haqqani finns med i diskussionerna.
Mycket litet talar för sådana uppgörelser. Varför skulle ”talibanerna” gå med på fred om de tror att de är i färd med att vinna? Dessutom är det politiskt möjligt att ”vinna” genom att ge exempelvis en nerblodad krigsherre som Hektamatyar en roll som makthavare. Han som USA fortfarande efterlyser som en ”global terrorist”? I bakgrunden finns dessutom hur som haver den dominante ledaren, mullah Omar, som lär ha passat på att offentliggöra en egen ”dödslista” inför Kabulkonferensen i förra veckan. En lista med namnen på alla ledande personer i Karzais regeringskabinett…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: SVD1, SVD2, SVD3, DN1,AB1 AB 2, GP1, GP 2,DN2,DN3,

Bloggare: Jinge,Svensson,

7 svar på ”Sådan herre – sådana hundar

 1. Karzai är ett fenomen, en riktig överlevare. Alla, och då menar jag alla, vet om att denna person är så fullständigt genomkorrumperad. Han och resten av hans familj är en av dom största knarksmugglarna som finns i området. Och ändå så står dom där och skyddar honom som om han är Afghanistans frälsare. Han är ju Usa’s trognaste vän. Sen vet han om att den dagen som beskyddet inte finns så ligger han väldigt illa till. Men han får säkert en plats i Usa samt ett eget bankvalv med alla sina knarkpengar.

 2. ”I april 2004 ledde han USA:s första anfall på staden Fallujah för att senare planera den belägring som ödelade staden”

  Aha .. så det är HAN som var upphovsman till ”The Falluja Massacre” .. har alltid undrat …

 3. Fallujah är väl dokumenterat i Jeremy Scahills bok om Blackwater världens mäktigaste privatarmé. Jag kan verkligen rekommendera boken. Det som hände i Fallujah var ett stort misstag när man skickade iväg folk (legosoldater) utan ett rejält skydd för anfall eller bakhåll. Föräldrarna till dessa stupade försökte få Blackwater ansvariga för deras död. Ännu är deras sak inte avgjord i domstol, då Blackwater istället stämde föräldrarna till dom stupade.

 4. Jo så är det ju, Vanliga arbetande människors liv är ingenting som den ekonomiska eliten bryr sig om. Se ex. Tony Haywards (BP) uttalande några dagar efter att borrplattformen i Golfen hade exploderat och 11 personer hade dött: ”Jag vill ha mitt liv tillbaka”, varmed han menade att bekymren med blow-outen störde hans bekväma liv.

  Ta VD:n för Estonia, som morgonen efter förlisningen såg sig föranlåten att i radiointervju om förlisningen där 8-900 människor omkom lugna aktieägarna: Först vill jag bara poängtera för aktieägarna att de inte behöver oroa sig. Färjan var fullt försäkrad. (Jo, jag hörde intervjun och satte kaffet i vrångstrupen.)

 5. Ärligt talat, finns det någon eller några som faktiskt pratar om att dra tillbaka alla stridande krafter i Afghanistan? Obama har ju sagt att han måste kriga ordentligt innan han börjar dra tillbaks sina styrkor. Han låter inte trovärdig i sitt prat om ev reträtt, eller vad man ska kalla det. Kriget mot terrorismen är ju tydligen en mantra som kommer att leva kvar hur länge som helst. Och så länge man kan gömma sig bakom dom orden har du alltid en eller flera arméer som krigar mer än väl. Och om man nu drar tillbaks styrkorna, inbegriper det även dom styrkorna som sköts av dessa entreprenörer som finns. Jag säger entreprenörer av den anledningen att dessa legosoldater kallar sig detta. Blackwater är ju ersatta av Triple Canopy, som ju övertagit dödandet från dom. Vilka regler finns för dessa företag? För dom handlar kriget om kontrakt för hundratals miljoner varje år. Dom har inget intresse av att detta tar slut. Avdankade soldater från SAS, SEAL,Gröna Baskrarna eller Delta Force vill ju ha något att göra. Och tjäna pengar! Detta är ju ord och meningar från dom själva i deras meritförteckningar när Blackwater tog hand om dom. efter Fallujah 2004. Plötsligt så växte deras antal till mångdubbelt. Så den kristna högern som äger allt detta vill ju verkligen inte höra dessa ord om fred och rättvisa. Dom lever ju på krig och död. Vem vet, en stenrik korrumperad irakier eller afghan är kanske deras blivande kund. Bara man betalar!

 6. I mina svåra stunder kan jag hålla med. Men människan som art har ändå utvecklats för att hon kämpar.

  La lutte continue!

 7. Inte Calle Bildten, då han anser det hela ointressant. Men han behöver inte oroa så mycket då han får söka nytt jobb efter valdagen.

Lämna ett svar