Seger åt vietnameserna

Betala för blåbären.

.

De som förtjänar stöd åtalas för ”misshandel”, ”olaga hot” och ”frihetsberövande.
De som borde åtalas, tvingas betala ut löner till bärplockarna och straffas för ”slavarbete” skyddas av polismakten och pressen fäller tårar över den ”grymma behandlingen” av arbetsledarna. I Aftonbladet står bland annat följande:
”Enligt polisen stängdes sex av arbetsledarna in i ett rum där dörren blockerades med möbler.

.

Vill svenska konsumenter inte betala ordentligt för bären eller plocka själva då kan de vara utan.

.

Där blev de utsatta för misshandel och hot. Två av ledarna bands av bärplockarna.
– De är inte skadade, men någon typ av våld har riktats mot dem, säger Hans-Åke Hedin, polisens presstalesman i Dalarna.”
De blev ”misshandlade” enligt ABs journalist men ingen är skadad säger polisen i Dalarna. Hur man kan misshandlas fysiskt utan att skadas kanske någon kan förklara.
Men viktigare än dessa journalistiska fantasier är det grundläggande problem som blåbärsplockningen i svenska skogar av säsongsarbetare från Asien reser. Det är ju helt vansinnigt, även ur ekologisk synpunkt, att flyga in hundratals vietnameser eller thailändare som för slavlöner ska förse svenskar med blåbär och lingon som de inte själva vill plocka.  Media brukar ropa skandal när säsongarbetarnas situation i Spanien eller Kalifornien beskrivs men när samma förhållanden upprepas i Sverige är humanismen inte lika påträngande.

.

.

Thailändska bärplockare ruinerades. Offer för fagra löften.

Att de vietnamesiska bärplockarna tog till lite franska metoder för att tvinga ”slavhandlarna” att betala ut löner och att sluta fiffla med kontrakten får media att gå i taket. Våld, misshandel, olaga hot ropas det, som om de stackars vietnameserna skurit halsen av arbetsledarna.
LO i Dalarna borde bjuda in vietnameserna till samordning av kampen och erbjuda dem all hjälp de behöver. Bäruppköparna ska tvingas betala ut marknadsmässiga löner så kanske till och med svenska skolungdomar kan tänka sig dra till skogs. I stället lutar de sig mot skojare i Vietnam och Thailand som lockar hit fattiga människor under falska löften om guld och gröna skogar.

.

Media: AB1,DN1,SVD1,GP1,DD1,DD2,DN2,DN3,DN4,SVD2,SVD3,SVD4,SDV5,DN5,AB2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

13 svar på ”Seger åt vietnameserna

 1. SLUTA DALTA MED BLÅBÄREN. VILL IDIOTERNA SOM FLYGER ÖVER HELA JORDKLOTET INTE ARBETA.
  DÅ KAN DE PROMENERA MED SINA SOS SKYLTAR SAMMA VÄG TILLBAKS.
  BLÅBÄRET

 2. KAI,
  Just nu ser jag bara en idiot, du själv. Men du kanske vill att de ska sticka hem så att du kan ta deras plats. Med lite tur kanske du till och med får lön för arbetet.

 3. De som flugit hit dem ska flyga hem dem. Sanslöst att flyga folk runt jorden för att plocka bär, hur många öre i timmen ska vietnameserna ha för att kalkylen ska gå ihop? Någon har rekryterat dem med orimliga förespeglingar, denne någon ska betala transport hem. Att de är desperata med nuvarande upplägg är rätt självklart.

 4. SL
  Håller helt med din kommentar och lägger till att de ska ha den ersättning som de lockats hit med. Sedan bör det bli stopp på att importera säsongarbetare från andra sidan jordklotet bara för att bärföretagen inte vill betala folk i närheten hyfsade löner. Annars får väl de bär som inte plockas av enskilda på fritid ruttna bort som de alltid gjort sedan urminnes tider.

 5. Glöm inte mors lilla Olle, han plockar blåbär… 🙂 Farligt blir det också med björnen… Känns som det finns idémässigt underlag för liten visa med ny text.

  Jag är i Varberg just nu. Runt hörnet finns en liten delikatessaffär med bla blåbär, de säljs inte billigt!
  25-30 kr för en liten ask. Det betalar man, om de är vietnames-plockade finns nog en liten mellanhand som gjort sig en hacka, annars har någon tagit betalt för plockandet, eller så är de odlade. De där jättestora blåbären på lilla efterrätten på dyra restaurangen är odlade, tror jag. Som en liten natur-rättvisa kan man se det som att de odlade inte smakar så värst mycket.

 6. Detta är som människotrafficking.
  Vissa får människor att sälja sina kroppar
  Andra smugglar människor och vissa utnyttjar människor i nöd för slavarbete.

  Det som sker här är vidrigt.
  Jag hoppas dagen kommer då dessa svin som tjänar sina slantar på andras misär får uppleva något lika hemskt.

 7. Vietameserna är garanterade över 100:- i timmen men vägrar att arbeta!
  Ofattbart!
  De flesta har inte ens varit i skogen och menar att de inte fått ut sin lön.
  I och med att de arbetsvägrar har de även förlorat rätten till garantilön.
  Vill ingen journalist ställa frågan till Vietnameserna om de försökt att plocka bär?
  Jag vet att 30-40 st är ute o, plockar och de hittar faktiskt bra med bär!

 8. Pingback: Stora profiter genom utnyttjande | Svensson

 9. VIetnameserna kan inte vara garanterade 100 kr i timmen, det säger sig själv att då hade inga vietnameser flugits hit. Istället körs det med dubbla kvitton, ett som visas upp i Sverige, där låtsas man att de skulle få 100 kr i timmen. Sen har de tvingats skriva på ett avtal till, där de avsäger sig hundrakronorsavtalet och accepterar att jobba bara mot provision. När de kommit till Sverige och sett att de skulle jobba nästan gratis kommer protesterna. Det finns flera led i på företags-sidan, ett av dem, baserat i Vietnam, har gett falsk information till mycket fattiga människor. Ledet i Sverige har visat upp 100kronors-kvittot, och spelar ovetande. Ett rejält skadestånd utkrävt av det svenska ledet skulle nog minska benägenheten till fulspel.

 10. Ni är ju helt blåsta!

  Det är klart att man kan misshandla någon utan att denne blir skadad, precis som man kan våldta någon utan att orsaka skador. Sitta här och ursäkta våldshandlingar med en raljerande ton, som om ni visste bättre än polis etc. vad som faktiskt hänt. Ni borde skämmas!

  Varför ska man ha garantilön? Det är ju helt idiotiskt. Rent ackord fungerar mycket bättre. Finns det för lite bär så får man helt enkelt höja kilopriset tills plockarna ändå får tillräckligt betalt för att orka jobba. Detta sköter en fri marknad utmärkt. Minimilön och arbetstvång är precis lika dumma påfund. Låt plockarna själva ta risken men samtidigt skörda frukten av sitt arbete.

 11. Pingback: Röda Malmö: Framgång för bärplockarna

 12. De som misshandlas är vietnameserna. I övrigt är det tillåtet att läsa innantill. Det finns två parallella kontrakt, ett för svensk lönenivå, ett för vietnamesisk. I Sverige låtsas man att den svenska gäller. Risken läggs på vietnameserna, de får gärna jobba i Sverige för vietnamesisk lön, men det medger inte riktigt svensk moral. Däremot kräver svensk lönsamhet det, annars vill ingen betala transportkostnaden för arbetskraft från andra sidan jorden. Det urblåsta är att inte inse det. När jobbarna är här, de reella villkoren uppenbaras, är det vietnamesernas eget fel att de blivit lurade. Då råkar närmaste arbetsledning illa ut. Vietnameserna däremot, är skuldsatta över öronen om de kommer hem, till ett gangstervälde med något som kallas kommunistpartiet vid makten.

  Fri marknad och ackord är jättebra när man är ung och odödlig och inte förstår att man ska bli gammal och trött. Fri marknad fungerar bra i kulturellt homogena samhällen med medkännande moral, fri organisationsrätt och fri opinionsbildning där slavarbete är förbjudet. Vietnameserna erbjuds ta risken, men inte att skörda några frukter av sitt arbete.

Lämna ett svar