Kämpande afghansk kvinna

-NATO finansierar talibanerna.

.

Det säger Mariam Rawi i en intervju hon gav till den belgiska kamraten Danny Claes under ett besök i Gent. Miriam är en välkänd förkämpe för kvinnornas rättigheter i Afghanistan och medlem i RAWA, revolutionära afghanska kvinnors förbund. Hon arbetar nu som lärare i afghanska flyktingläger i Pakistan. När hon besöker sitt hemland Afghanistan måste hon göra det anonymt för att inte riskera sitt liv. Hennes artiklar om kvinnornas situation i Afghanistan publiceras av bland annat The Guardian, The Japan Times, El Pais och Z-Magazine.

********

-RAWA existerar sedan 1977 men vi har aldrig haft en så svår situation som i dag. Vi kan inte längre organisera alfabetisering av kvinnor och unga flickor, utbildning för kvinnor och utveckla sanitära projekt i RAWAs namn. I Afghanistan måste jag förklä mig. Vår främsta taleskvinna Malalai Joya hotas ständigt till livet…Vi hotas från tre håll- talibanerna, regeringen och Nato.

.

Vissa media säger att situationen blivit bättre, även för kvinnorna?

.

-Nonsens. Efter varje bombräd från Nato kommer en ny våg av flyktingar. Under sådana förhållanden kan inte kvinnorna gå i skola. På landsbygden är misären extrem. Natos hjälpteam skyddas av soldater och de har ingen kontakt med befolkningen. Här i väst drar man historier som saknar förankring i verkligheten på plats. Den finansiella hjälpen hamnar inte hos befolkningen. Det är landets elit som skor sig. Vissa ansvariga för hjälporganisationer, såväl afghaner som västerlänningar, tjänar upp till 10 000 dollar i månaden. Om ni verkligen vill hjälpa oss se då till att Natos trupper lämnar så fort som möjligt.

.

Är ni inte rädd för att talibanerna kommer tillbaka, för inbördeskrig och kaos?
.
-De som påstår det har inget förstått. I dag är det hos oss redan inbördeskrig och kaos. Och alla vet att talibanerna får pengar från Nato.

.

Hur då?
.
Nato köper fri passage för sina transporter genom områden som talibanerna kontrollerar. Så kan talibanerna utvidga sina militära operationer till andra regioner. På officiell nivå talas det om förhandlingar med de ”moderata” talibanerna. Det vill säga att man är beredd att ge talibanerna del i makten. Hur kan man i en sådan situation hoppas återuppbygga vårt land och ge kvinnorna grundläggande rättigheter?

.

Moderata eller inte? Synen på kvinnans plats är densamma.

.

Vad måste göras?
.
-Först måste befolkningen i natoländerna kräva av sina regeringar att de drar tillbaka sina trupper. Natos trupper är i själva verket en del av problemet inte en del av lösningen. Deras närvaro stärker fundamentalisterna och minskar säkerheten för folket.
För det andra måste det internationella samfundet sluta upp med att finansiera fundamentalisterna. Det finansiella stödet till den sittande regeringen och talibanerna måste upphöra.
För det tredje måste krigsförbrytarna i regeringen ställas inför rätta.
USA lät de fundamentalistiska grupperna utvecklas. Det tjänade kriget mot Ryssland. Efter ryssarnas återtåg föll landet i ett inbördeskrig mellan krigsherrarna i norr och talibanerna. Båda är islamska fundamentalister. Amerikanerna stödde först talibanerna och senare valde de det andra lägret. Amerikanskt flyg släppte 2001 flygblad med ett innehåll de kopierat från vårt program som anklagade Talibanerna. För en kort tid trodde vi verkligen att en ändring var på väg. Men i deras kamp mot talibanerna lyfte de upp krigsherrarna från norr till makten. I dag är 80 procent av parlamentets ledamöter krigsförbrytare och fundamentalister. Under 90-talet stal de sig rika. Och i dag är de enormt mäktiga tack vare stödet från utlandet. Armén och polisen leds av dessa män. Tror ni att det är på det viset vi kan göra oss av med talibanerna?

.

Kvinnor från RAWA kräver straff för krigsförbrytare.

.

Här kan du läsa mer : http://www.rawa.org

.

Media: AB1,DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,DN3,

Bloggare: Jinge,Svensson,Biology&Politics,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”Kämpande afghansk kvinna

 1. Så det blir bara krigsförbrytare ur regeringen som ska ställas inför rätta (och klanen Bush underförstått :-)))) Men hur blir det med Religion of Peace and Tolerance? FN komission själva erkände att över 90% av civila offer gick oavkortat på deras räkning. Blir de erbjudna gratis medlemskap hos KPML(r) och några månader studier i genusvetenskap?

 2. FreeBird, Om du läser om Rawis intervju bör du förstå att hin inte bara anklagar brottslingarna i Karzais regering för situationen i landet. Hon börjar intervjun led att säga att landets kvinnor (och befolkning) angrips från tre håll; talibanerna, regeringen och Nato.
  Vilka skulle erbjudas medlemsskap i KPML(r)? Jag begriper inte. Jag tror att ingen progressiv afghan har lust att gå med i en organisation som vurmar för ”paradiset” i Nordkorea och som förr hade Envar Hodjas Albanien som helig förebild. Det må vara gratis, men de avstår nog ändå.

 3. Nato köper fri passage för sina transporter genom områden som talibanerna kontrollerar.

  Detta om att man köper fri passage kunde man läsa om redan förra året. Nato har så dålig kontroll på läget att man inte kan sköta logistiken till baser ute i landet utan att köpa fri lejd. Detta köptes av ”företag” som hade familje/klan kopplingar upp på högsta nivå i den afghanska regeringen/parlamentet.

  Så både den regimen som enligt Sahlin och Alliansen ska rädda kvinnorna i Afghanistan och Talibanerna mjölkar tillsammans Nato på beskyddar pengar. Ingetdera av dessa båda intressen har då det minsta intresse av att konflikten tar slut, de förlora då sitt ”levebröd”.

 4. Lasse,
  Jo jag såg också artiklar om detta redan i fjol. Din slutsats är för min del helt riktig. De säkerhetsbolag, som exempelvis Blackwater, som tjänar miljarder på sina uppdrag har naturligtvis inget intresse av att ett krig tar slut, tvärtom. Det blir ju den absurda slutsatsen av krigets ”outsourscing” till privata bolag. det blir en sorts slutlig knorr på den nyliberala epoken. Kriget blir en vara som enbart kan lyda kapitalismens innersta lag- ackumulera för att ackumulera, mera krig för krigets skull.

Lämna ett svar