Reinfeldt fick inga frågor om sitt krig

.
I gårdagens TV-utfrågning blev Reinfeldt ordentligt tillknölad.
Men trots att han är statsminister för ett Sverige som befinner sig mitt i ett skoningslöst krig fick han absurt nog inte en enda fråga om varför våra soldater nu strider under NATO:s flagg.  SVT:s regi var uppenbart att vi väljare inte ska bekymra oss för vad som händer långt där borta i Afghanistan. I samma syfte har vår alliansregering avskaffat värnplikten. Dör en kontraktsanställd soldat, en legosoldat, blir det inte lika uppmärksammat som när en värnpliktig rekryt stupar…

.

Bara under de sex senaste dagarna har 26 amerikanska soldater dödats…
.
Det naturliga hade varit att man frågat Reinfeldt exempelvis om varför vi är med och dödar civila. För som en del av ISAF/NATO:s krigsinsats var Sverige i går självklart lika ansvarigt som USA för att den egna militären dödade tio afghanska valarbetare. En vänsterhänt mördare kan naturligtvis inte stå upp i rätten och skylla sitt eget dåd på att han inte kan ta ansvar för vad den högra handen ställt till med. Alla militära insatser från ISAF/NATO sker under ett gemensamt ansvar. Vare sig det handlar om förarlösa drönare, speciella dödspatruller eller reguljära stridande förband.

.

.

I går var det dags igen. Under häftig raketbeskjutning från flera olika flyginsatser dödades ett tiotal valarbetare som färdades i en bilkonvoj i den norra provinsen Takhar. ISAF/NATOS:s kommando hävdade att man eliminerat ”terrorister”. Men provinsguvernören Abduljabar Taqwa bestred detta helt och hållet. ”Det finns inte ens talibaner i vårt område”, hävdade han bestämt. En av de skadade var Abdulawahid Khorasani, kandidat i det parlamentsval som sker denna månad. Det var hans valkampanj som var på väg i en konvoj till distriktet i Rostaq. Bland de dödade fanns medlemmar i hans familj och flera anhängare till hans kandidatur. En annan av de dödade var en lokal militär kommandoledare, Aminullah, som inte haft eller har samröre med talibanerna.
”Jag trodde att de utländska trupperna var här för att ge oss säkerhet och demokrati”, sa Khorasani till BBC. ”Jag trodde att de skulle hjälpa oss att klara av valkampanjerna till parlamentet. I stället anföll de oss”…
I Sverige rullar moderaternas valbuss fram i lugn och ro på vägarna. I Afghanistan deltar vi i ett krig där våra styrkor först flygbombar en valkonvoj. Sedan fortsätter med att döda med hjälp av automateld från två stridshelikoptrar.
Hade det inte varit lämpligt att i går ställa några frågor om detta till Reinfeldt?

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,AB1,AB2,AB3,AB4,Expr1,Expr2,Expr3,EXpr4,EXpr5,GP1,GP2,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,Teckentenydaren,

8 svar på ”Reinfeldt fick inga frågor om sitt krig

 1. Att kalla det ”Reinfeldts krig” känns som att sträcka sanningen ordentligt.
  Efterssom du är politiskt intresserad borde du ha stenkoll på vilka regeringar sverige har haft genom åren. Efterssom du är intresserad av din omvärld borde du även veta när den svenska insatsen i Afghanistan påbörjades.
  Den svenska insatsen påbörjades sent 2001/tidigt 2002. Den svenska regeringen som tog beslutet var ordentligt socialdemokratisk. Reinfeldt satt på den tiden i justitieutskottet och var inte ens partiledare.

  Så ska du kritisera insatsen i afghanistan, kritisera regeringen som startade den. Nu handlar det om att slutföra det vi åtagit oss.

 2. Pingback: Jinge.se » Reinfeldt grundade för SD

 3. Så har det aldrig heller funnits det minsta reala hot från borgarna att privatisera Public Service, förutom ungdomsförbundare och en och annan stolle som kanske motionerar om detta.

  Distribution av samhällsbetalda läkemedel, Vattenfall, kärnkraftverk, vatten, gemensam fjärrvärme, ja i stort sett allt annat som svenska folket investerat i och byggt upp gemensamt är tillsalu och ska slumpas bort men Public Service sitter säkert, de håller alltid ytterst landets makthavare om ryggen. Förra året förnyades Public Service avtalet utan det minsta oväsen om att privatisera. Hela den nyliberala högervridning som varit de senaste 30 åren har stötts av Public Service, någon seriös kritik har det inte varit, man är alltid snabba att förklara för folket att det beror på den ”ekonomiska nödvändigheten”.

 4. Pingback: Snark – Statsministern utfrågad igen | Smygvinkeln – lite grann från en annan sida

 5. I sak har du helt rätt. Men när insatsen inleddes var det i och för sig inte under NATO:s flagg. Varför jag i dag 2010 väljer rubriken ”Reinfeldts krig” var givetvis kopplat till att det är han och hans regering som regerat Sverige under de senaste åren. Inte Göran Persson. Dessutom var det han och inte Göran Persson som frågades ut i går.

 6. Pingback: Krasch för socialdemokraterna | Svensson

 7. Det är märkligt att Ohly får försvara en position om att inte fortsätta delta i slakten. Det förhåller sig förstås tvärt om, det är den som vill fortsätta delta i mord och krig som skall motivera det.

 8. Pingback: Lars Ohly – ”amningens Jan Björklund”

Lämna ett svar