Stor lavinfara – Miljöpartiet på glid

.

De nya liberalerna på glid högerut…

.

Som valvindarna blåser verkar det mer än troligt att Sverigedemokraterna snart bänkar sig i riksdagen. Både socialdemokraterna och Miljöpartiet har varslat om att detta kan innebära ett samarbete högerut. Både Mona Sahlin och miljöpartisternas bägge språkrör, som alla tre vill vara så ”moderna” som möjligt, har lustigt nog använt sig av 1970-talets i dag omoderna politiska språkbruk och väljer att kalla Centerpartiet och Folkpartiet för ”mittenpartier” när de pratat om nya tänkbara allianser. Har de missat Maud Olofssons fackföreningshat och oavbrutna attacker på LAS? Eller Jan Björklunds vurm för NATO och hans ständiga tjuvfiske i sverigedemokraternas grumliga vatten?  Knappast. Det är nog så att det låter ganska snällt och beskedligt att maka sig in mot ”mitten”. Bättre än att säga att man vill viga sig samman med moderaterna.
Men i dag skingras molnen snabbt. Sikten blir klarare och det verkar solklart att vi bara om några veckor kan få se ett helt nytt politiskt landskap. I solskenet smälter allt gammalt bort. Med stor lavinfara och våra nya liberaler i Miljöpartiet kan glida i väg högerut i ett väldigt ras.

.

https://i0.wp.com/gfx.aftonbladet-cdn.se/multimedia/dynamic/01155/lav_1155702b.jpg?resize=476%2C431

.

.

Det är Svenska Dagbladet som frågat samtliga 26 ordförande i Miljöpartiets 26 regioner om hur de ser på ett eventuellt samarbete på regeringsnivå med alliansens partier. Om nu det mest troliga inträffar. Nämligen att Jimmie Åkesson och hans fränder tar plats i riksdagen.
En majoritet av de tillfrågade är för ett regeringssamarbete med alliansen. Flera tunga distriktsordföranden säger sig också, redan nu, vara öppna för ett samarbete med moderaterna:
” Sex av regionordförandena argumenterar dock redan idag för att det bör bildas en regering med M, C, FP, KD och MP om det inte går att skapa en majoritetsregering på annat sätt.
– Självklart. Ska man vara med, så ska man vara med hela vägen. Det är av principiell betydelse, säger Ann-Catrin Lofvars, Dalarna.”
Sverigedemokraternas intåg i riksdagen kan komma att innebära ett nytt drev åt höger. Under förevändning att utestänga Åkessons parti från inflytande kan både socialdemokraterna och Miljöpartiet acceptera än mer av den nyliberala dagordningen än vad de redan gjort.
Maria Wetterstrand har redan i en uppmärksammad artikel på sajten Newsmill hälsat Björklunds väljare välkomna till det egna partiet. Miljöpartiet är ett hem också för liberaler, hävdade hon.
I tidigare inlägg på vår blogg har vi understrukit vikten att rösta bort högern från regeringsmakten genom att välja (s) eller (v). Miljöpartiet ser vi som i grunden ingenting annat än borgerlighetens nya moderna liberaler. Klatschigt klädda i grönt.
Vi har sagt att det är viktigt att rösta på  (v) eller (s) därför att dessa bägge partier trots allt, i någon mening, fortfarande refererar till arbetarrörelsen. För principiellt är det ingen större skillnad mellan de bägge ”arbetarpartierna”. Vänsterpartiet företräder oftast en något radikalare borgerlig reformpolitik. Å andra sidan har man ett minimalt eget inflytande i arbetarklassen.
För min egen del innebär det troliga parlamentariska läge som stundar att jag i riksdagsvalet väljer att rösta på Vänsterpartiet. I en eventuell koalitionsregering kommer Vänsterpartiet inte att finnas med. Vare sig man vill det eller inte. Det innebär att vi trots allt skulle få ett riksdagsparti till vänster som kan formulera ett alternativ till den högeropposition som Sverigedemokraterna kommer att driva.

**************

Rösta på Socialistiska Partiet!

Socialistiska Partiet ställer inte upp i riksdagsvalet, men i följande 5 kommuner kan man rösta på Socialistiska Partiet:
Eskilstuna, Göteborg, Hässleholm, Köping och Lidköping. I Umeå uppmanar vi till en personröst på Jan-Olov Carlsson (Socialistiska Partiet) som kandiderar på Vänsterpartiets valsedel till riksdagen. Om valsedeln för Socialistiska Partiet saknas i röstningslokalen kan du skriva Socialistiska Partiet på en blank valsedel. Var dock uppmärksam på att skriva partinamnet korrekt och tydligt för att inte riskera att den räknas som ogiltig. I Stockholm uppmanar avdelningen väljarna att i riksdagsvalet kryssa Dror Feiler!

.

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,AB1,AB2,GP1,SVD4,AB2,SVD5,GP2,SVD6,SVD7,DN2,AB3,Expr1,Expr2,GP1,SVD8,

Bloggare; Jinge,Svensson,RödaMalmö,JonasSjöstedt,RödaGöinge,Teckentydaren,RödaLinköping,

8 svar på ”Stor lavinfara – Miljöpartiet på glid

 1. MP-s nytillkomna väljare bor i bostadsrätter Stockholms innerstad, företrädesvis Södermalm. nu har säkert den nyvunna publiken satt latten i vrångstrupen när dom så smått börjar inse att det är just dom som kommer att stå för notan inför den socialistiska ekonomi.

 2. Pingback: Att vända kedjan: Ekosocialism! | Svensson

 3. Sossarna har närt en orm vid sin barm, medan parasiten blivit allt större och starkare har värddjuret blivit allt svagare.

  Men det blir förstås en intressant konstellation på oppositionssidan om Mp går in som allianspartner eller stödparti åt ev. moderatregim. Ett sargat S och ett miniparti samt en ”lame duck” ska utgöra opposition mot moderatdagiset fullt med småttingar som de slipade figurerna Borg och Schlingmann ska domptera och hålla ordning på. Det blir en opposition som mycket väl kan få mindre än 35% av rösterna (bortsett från den lama ankan). Det torde inte ens vara i närheten att utmana moderatregimen på något område.

  Inte lär Mp opponera sig mot den våg av utförsäljningar av folkets gemensamma egendomar som lär komma med ev. nästa mandatperiod med en moderatregim. Wetterstrand och inte minst Eriksson har ju ganska grunda eller inga insikter om vilken betydelse ägande och makt spelar i ett samhälle. De har ju inte heller hittills visat någon större prov på socialt ansvar eller fackföreningsvänlighet.

 4. Det vore ju absurt att få in mp i en borgerlig regering, det är ju mp och vpk alla andra röstar emot. SAP hade tänkt sig att utnyttja mp till att höja skatterna i megaformat, utan effekter på sysselsättningen, istället lämnar SAPs egna väljare skutan, skulle man då få in mp bakvägen via moderaterna? Skulle inte tro det. Däremot måste SAP nån gång fatta att skattehöjartricket redan är gjort, över 50% skatt finns det över 50% väljare emot. Skattebluff via konsumtionsskatter är inte heller populärt. Real tillväxt däremot, det är populärt. Deras gamla, gamla trick, före Palme.

  mp är inga liberaler, det är den gamla näbbstövelvänstern i ny förpackning, med samma gamla visa. Med darrande stämband förfasar man sig över andras konsumtion. Urrk! Ingen risk att de trivs med alliansen. Bäst är när mp är utfruset, precis som SD, så att ingen lyssnar på deras knäppa förslag. I Stockholm sprider mp giftpilar omkring sig, så att även de borgerliga höjer parkeringsavgifter och förstör framkomligheten för att verka ”moderna”.

  Sämsta partiet att rösta på; SD. Näst sämsta; mp.

 5. Om SD blir vågmästare så är det väl ett billigt pris att begränsa invandringen med 80%, öka straffen för våldsbrott och ge pensionärerna bättre käk för att behålla riksdagsmajoriteten. Jag förstår inte varför alla riksdagspartier pratar sig blåa och röda för stor invandring och mångkultur när de flesta ser alla negativa konsekvenser. Den mångkulturella ideologin är starkare än kommunismen är i Kina. Oerhört märkligt tycker jag.

 6. Johnny,
  Att vara starkare än kommunismen i Kina är inget underverk eftersom dagens Kina är till 100% en djungelkapitalism. Starkare än noll är noll.

 7. Hej Lasse, det var en rolig valaffisch, jag hade inte sett den. Nu kan nog (mp) åbäka sig bäst de vill i just Danderyd, jag har för mig att moderaterna tidvis har ett en-partis 55% block där. Det är nog (mp) emot. Problemen i Danderyd är mycket små.

  Eftersom invandringens orsaker ligger utanför Sverige kan inte inte SD göra något åt dem. Bert Fjärt la ner sitt parti efter att ha insett att sossarna redan förde hans invandringspolitik, utan framgång. Det enda SD kommer att lyckas med är att göra hat rumsrent, skrämma alla, och förstöra en av Sveriges verkliga tillgångar, nämligen relativ trygghet på gatorna. Jag var på Bauhaus i Botkyrka i går. I kassan satt invandrarna på rad, pratade svenska med liten brytning, bär sig åt som svenskar, till och med minspelet är svenskt, inte en burka i sikte, hjälpsamma. Fungerande integration. Det måste vara vägen framåt. Enstaka muslimer som flippar ur religiöst ska inte få förstöra för allihop. SD i riksdagen är ett mycket dyrt pris för negativ symbolpolitik, det får bara negativa följdverkningar, överallt och för alla. Nyhetsprogrammen kunde göra en insats genom att visa upp allt som faktiskt fungerar, den negativa rapporteringen är ju sann men missvisande. När en buss kraschar betyder det inte att alla bussar kraschar, tvärtom fungerar ju nästan alla.

Lämna ett svar