Maud Olofsson i fritt fall

.

Därför sparar de på ”rutten fallfrukt”

I dag ruskar hösten om ordentligt här på Västkusten. Det är tjugofem sekundmeter i byarna. Regnet piskar äppelträdens grenar och över gräsmattorna dröser fallfrukten.
Faller det gör också Maud Olofssons parti. Väljarna försvinner i stora drösar. I 1976 års riksdagsval kunde det gamla Bondeförbundet under ny flagg, nu som Centerpartiet, erövra en del av storstädernas väljare. När Torbjörn Fälldin vann regeringsmakten blev den nya centerrörelsen borgerlighetens största parti med 1 309 669 röster eller hela 24.1 procent av de som deltog i valet.
Ser man till dagens opinionsundersökningar är det mest fallfrukt som Maud Olofsson har omkring sig. Det egna partiet tappar väljare efter väljare. Det började med att Fälldin lovade ”att aldrig dagtinga med sitt samvete” genom att starta den andra kärnreaktorn i Barsebäck. När han sedan svek myntade han ännu ett ordspråk. Jag ”nådde inte ända fram”. I decennier har sedan centern hanterat kärnkraften genom att sitta på Fälldins lika berömda ”långbänk”.
Fram tills i dag. Då Olofsson dagtingat tiofalt och gett klartecken för tio nya reaktorer. Samtidigt som hon pratar om att ”satsa på förnyelsebart”. Som energiminister och ansvarig för statliga Vattenfall har hon dessutom sett till att detta bolag eldat i Europas kolkraftverk så att pannorna både glöder – och ryker. Nu senast visar en undersökning från Naturskyddsföreningen att man vill försöka få liv i landsbygden genom bryta uran…
Partiets ledmotiv i det nya seklet är att riva upp LAS. Några nya jobb blir det inte. Gamla och sjuka ska däremot kunna sägas upp och kastas ut från sina arbetsplatser.
Kanske är det inte då konstigt att partiet rasat i opinionen. Vare sig vid Stockholms Stureplan eller på Göteborgs Avenyn ses man som en ledstjärna. Trots att (c) efter utförsäljningen av rörelsens landsortstidningar är ett av världens rikaste politiska partier. Enligt DN:s Peter Wolodarski det rikaste. Med tre miljarder att röra sig med. Utöver sin statsrådslön på 105 000 kronor i månaden kan Olofsson därför också röra sig med lite nålpengar från Centern på 450 000 kronor om året. Till veckopressen säger hon att hon gonar sig med ett klädkonto på 10 000 kronor i månaden.
Nu berättar morgontidningarna att hela 49 procent av borgaralliansen väljare kan tänka sig att rösta på centern eller (kd). Då av taktiska skäl. För att rädda sin egen regering vill de trots allt plocka upp och spara den ruttna fallfrukten. För vårt klassamhälle speglas i all sin nakenhet när det gäller hur människor väljer att rösta – eller att inte rösta. Med en förkalkad arbetarrörelse är det borgerliga ideologier som härskar. I Bromma röstar 90 procent av väljarna. I Rinkeby bara 40 procent. Siffrorna är i samma storleksordning i Örgryte respektive Biskopsgården.
På den här bloggen och som socialist kan jag givetvis inte hindra Fredrik Federley från att fiska lite taktikröster på Stureplan. Men jag kan uppmana missmodiga unga människor, arbetslösa och arbetare, att ändå gå och rösta. Hur besviken du än är. Gör som alla besvikna överklassmänniskor. De går ändå och röstar på de sina. Gå och rösta mot högern! På (s) eller (v). De nya liberalerna i Miljöpartiet räknar jag bort. Då minskar du också Sverigedemokraternas möjligheter att stövla in i riksdagen.
Själv väljer jag i riksdagsvalet Vänsterpartiet. Detta därför att vare sig man vill det eller inte kommer man inte att ingå i en borgerlig eller en rödgrön koalitionsregering över dagens blockgränser. Då finns det trots allt en opposition till vänster som gör att inte Sverigedemokraterna blir enda oppositionsparti.

.

.

Snart är det bara Maud Olofsson som hänger sig kvar…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,AB1,AB3,AB2,GP1,GP2,GP3,SVD4,EXpr1,SVD5,AB4,GP4,

Bloggare: Jinge,JonasSjöstedt,Röda Malmö,Svensson,RödaGöinge,RödaLund,

17 svar på ”Maud Olofsson i fritt fall

 1. Maud Olofsson är ett gigantiskt framsteg för centern jämfört med föregångarna. Centerns tendensiella fall har mer med agrarsamhällets minskande relativa vikt att göra. 70-talets intellektuella fiasko var ett undantag, centerns dåvarande hållning ett skämt, ungefär som miljöpartiets nu. Billig säker energi till hela folket var bra sossepolitik man numera saknar. Ladda Barsebäck var bra, att lägga ner det var usel kompromisspolitik med (mp), det som väljarna nu verkar säga nej till med råge. Man får vara glad att (c) nyktrat till. Dessvärre ser det sämre ut med SAP, där är det egen-avveckling som gäller.

 2. Maud har helt enkelt insett att det är bättre att vara ett 5-6% parti i regering än ett 15% parti i opposition. Och i det har hon helt rätt.

 3. Till sl. Personligen anser jag att kärnkraften är lika fossilerad som Olofsson.

  Ulf, det är bara att buga. Alltid fint med lite respons.

 4. Kärnkraften i ny modern tappning är framtiden, den går inte att undvara. Det kommer att bli fina solkraftverk i Afrika, men jättepropellrar över hela landet kommer aldrig att kunna ersätta kärnkraften hemmavid. Om de fungerat hade alla varit för dem. Att ”spara” är en omskrivning för att höja priset och sätta pistolen i pannan på företag och hushåll. Nej tack. Vad ska vi med AB Vattenfall till om de inte ska göra nytta? Deras jobb är vattenkraft och kärnkraft, inte tyska kolkraftverk, inte att mjölka folket på pengar till statskassan. Dags för nya ”riktlinjer”.

  Det enda som fossilerats är kärnkraftsmotståndet från 70-talet, det är fullständigt inaktuellt. Det gäller nu att politikerna får upp flåset och bygger nytt i tid, det är vi själva som drabbas om de inte kommer till skott.

 5. sl,
  Du kan vara nöjd du som funnit lösningen på framtidens energibehov- kärnkraft och ännu mera kärnkraft.
  Vad gör du med riskerna? Med tusentals nya kärnkrafverk i drift över hela världen är nya Thernobyl oundvilkiga. Ska vi bara rycka på axlarna och på förhand tycka synd om offren?
  Vad gör du med avfallet från tusentals nya kärnkraftverk? Stoppar det i fickan? Det finns ju inte ens tekniska lösningar som kan garantera lagringen av redan existerande avfall.

 6. Pingback: Röda Malmö: Visst blir du manipulerad

 7. …och vattenkraft.

  De nya indiska reaktorerna går på torium. Tusentals kraftverk är redan på gång, oavsett oss. Tjernobyl åstadkoms avsiktligt av teknikerna, grafitmodererad reaktor av nedlagd modell. Framtida reaktorer tuggar i sig gammalt avfall.

  Det avfall som placeras i urberget på 100.000 år har 1 % av strålningen kvar. Min svåger, doktor i geologi, säger att säkerhetskraven är rejält i överkant i relation till strålningen hos resterna.

  Det finns ingen möjlighet att undvika kärnkraft, avfall redan producerat, strömmen behövs. Att avbryta nu går inte, vi skulle ändå sitta med det avfallet, men dessutom inte ha ström. Det är inte kärnkraften som är problemet, utan hoppet till vindkraft; den blir en droppe i havet. Satta på svältkur, med energipolitisk planekonomi med fejkad marknadsöverbyggnad, överbeskattning och inga andra idéer än att spara och elda ved kan vi njuta av den ständiga konsekvensen av vänsterpolitik: fattigdom, på riktigt, inte propagandistisk pravda-fattigdom utan riktig fattigdom, kalla och hungriga. Det förslaget håller just på att röstas ner medan vi tittar på. Folket lämnar osentimentalt den fejkade gamla folkomröstningens resultat.

 8. Den som talar för kärnkraft har noll historiskt perspektiv. Fred är inte normaltillstånd i människans värld och ser inte ut att bli det heller. Vi har haft två världskrig på ungefär lika många generationer. En bärbar stridsrobot i Forsmarks ena kapsel skulle göra halva Skandinavien obeboeligt för all framtid. Och efterlämna tusentals döda och kanske miljoner skadade. Den som talar för att bygga mer av en så sårbar teknologi är helt enkelt oansvarig.

 9. Torberg,
  Oansvarig var ordet. Håller helt med dig. Dessutom får vi räkna med att energilobbyn trycker på för att fisionstekniken utvecklas. Enligt seriösa forskare är den mycket farligare än den nuvarande fusionstekniken.

 10. Pingback: Nu tar vi chansen – rösta bort alliansen | Svensson

 11. Pingback: Jinge.se » SD-toppar hotar med misshandel !!

 12. Det ni tittar på när ni ser SAP gå ner sig i den destruktiva rödgröna röran är ett folkligt avståndstagande från deras energi- och skattepolitik. Man kan ju låtsas som att energibristen är ett mindre problem än terrorangrepp mot reaktorerna; då får man väl gräva ner nästa generation.

  De två världskrigen beordrades av ledare födda på 1800-talet, som inte riktigt greppade konsekvenserna av sitt agerande. Om det blir världskrig igen, kommer ingen att överleva. Vapnen som förgör alla finns med eller utan kärnkraft. Man måste nästan dra slutsatsen av svensk försvarspolitik sen 80-talet att alla utgår från att det inte blir något mer krig mellan stater, så ser ju förberedelsearbetet ut.

  Globalt sett är kol alternativet till kärnkraft, det kan vi bränna länge till. De två alternativen som den rödgröna röran framhåller är vindkraft och drastiskt minskad konsumtion; i Sverige är de inga alternativ. I Sverige finns det några älvar kvar att bygga ut, det vore en första god idé tycker jag. Efter dem blir det alltså kärnkraft vare sig jag eller ni vill eller inte. Risk föreligger alltid, det kan komma en stenbumling från yttre rymden när som helst.

 13. Pingback: Hur Naturskyddsföreningen (mp) blåste TT « Departementet

 14. Ett hyfsat intressant inlägg men med två allvarliga brister:
  1. Vattenfall har ju knappast under nuvarande mandatperiod börjat med att bränna kol i Tyskland och Polen, det har de gjort de senaste 15 åren.
  2. Centern är knappast det rikaste partiet, det torde vara SAP då de indirekt har direkt (dagens ordvits!) tillgång till LO:s ”krigskassa”, uppskattningsvis ett par miljarder. Att dessa pengar stulits från dess medlemmar under parollen granskningsavgifter är ju allmänt känt – ett beteende som även den kinesiska, amerikanska och italienska maffian ägnat sig flitigt åt.

Lämna ett svar