Sedelärande drakflygning i Kabul

En lektion i lag och rättvisa.

.

I dagens New York Times finns en sedelärande historia som visar att  om man ska lära barn hur lag och rättvisa ska fungera då bör man inte misshandla dem och stjäla mitt framför näsan på dem.
USAID, amerikanska hjälporganisationen, spenderade 35 miljoner dollar på att organisera bland annat en dag med drakflygning på Nadar Kahnkullen i Kabul i syfte att propagera för det afghanska rättsväsendet.

.

Drakflygning på kung Nadar Kahns kulle i Kabul.

.

Fem hundra drakar skulle delas ut till barnen. Drakarna var målade med slagord om rättvisa och jämlikhet för kvinnorna. Under evenemanget skulle också kopior av den afghanska konstitutionen delas ut tillsammans med tecknade serier om lag och rättvisa.
-Vad gick fel, frågar sig NYT och svarar – allt utom vinden.
Barnen var kanske både bråkiga och ivriga över det uthärdliga. Men det borde kanske de godhjärtade hjälparbetarna förutsett. Men det var inte barnens uppspelthet som förstörde dagen.
Det var i stället polisen som gav en läxa i samhällskunskap till de små. I stället för att hjälpa USAID att fördela drakarna och de tecknade serierna till barnen jagade polisen dem med batonger och spön. Polisen tyckte att de vackra drakarna passade bättre till sina egna och släkt och vänners barn. Så merparten av drakarna lastades upp på polisens bilar och försvann från drakflygarnas kulle i Kabul.

.

Något har gått snett i deras utbildning. Eller…,?
-Det här var ingen fin förebild för lag och rättvisa, sa bedrövat en av organisatörerna.
-Kanske man måste ändra de här människornas natur, la han till och avslöjade att han själv inget lärt under sin tid i ett land ockuperat av hans egna landsmän.

.

Media; DN1,GP1,DN2,SVD1,SVD2,GP2,AB1,SVD3,DN3,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Sedelärande drakflygning i Kabul

  1. Jag tror att dessa poliser kan ha inspirerats av Alliansen, kanske rent av utbildade av Alliansinfluerad svensk trupp.

    Bidrag är den värsta av synder, att redan i unga år förvandla afghanerna till ett sovande folk är förstås värre än ren ondska. Arbetslinjen gäller, barnen ska lära sig att först sliter de i sitt anletes svett sen kan de köpa en drake. Dela ut gratis drakar till barnen, horribelt, det bör absolut inte finns fria luncher för de fattiga det är inte bra för deras moral.

    Den afghanska polisen visar vad som komma ska om alliansen bara får ett fastare grepp om makten (om det är möjligt), det sovande bidragsfolket borde även de kunna jagas med batonger och spön.

  2. Javisst Lasse,

    Jag glömde bort att nämna att den här polisplutonen specialutbildats av vår egen Calle Stropp

Lämna ett svar