Byggstoppet upphör

Samtalet är en fars.

.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta över det penibla skådespel som kallas fredssamtal mellan Israel och den Palestinska Myndigheten. I sextio år har den palestinska befolkningen väntat på rättvisa, väntat på att befrias ur de flyktingläger som redan sett flera generationer födas, väntat på att befrias från den israeliska ockupationsmaktens förtryck, exploatering och stöld av palestinsk mark.

.

Kulle efter kulle tas över av de israeliska kolonisatörerna.

.

Det är en situation som helt passar  den majoritet som i dag styr det israeliska parlamentet Knesset. Den har inga planer på att låta förhandlingarna med den Palestinska Myndigheten leda till ett avtal om en tvåstatslösning. Den vill skapa en enstatslösning utan arabisk befolkning. Det är en majoritet som Netanyahu inte kan gå emot utan att hans regeringskoalition faller och han själv avsätts som premiärminister. De religiösa och sekulära extremisterna i Knesset vet att de håller regeringen i nosring. Det är bara att vrida om en aning för att Netanyahus regering ska gå i rätt riktning – mot en allt djupare kolonisering av Västbanken.

.

Det är mer än sextio år sedan palestinierna fördrevs från sina byar i Israel.

.

-EUs hållning är helt klar: bosättningarna är olagliga enligt internationell lag, de är ett hinder för fred och hotar att omöjliggöra en tvåstatslösning,  sa Lady Ashtons talesperson Maja Kocijancic efter att Netanyahu låtit förstå att byggstoppet inte längre gäller.
EUs ”utrikesminister” Ashton var inte ensam om att omedelbart fördöma den israeliska regeringens beslut.  Sarkozy, specialisten på minoriteters rättigheter, sa efter ett möte med Abbas  att ”byggandet måste stoppas”. Hans krigshöghet Blair sa samma sak. Till sist sa Obamas utsände George Mitchell att ”USA  är besviket” men att nu gällde det att undvika att förhandlingarna upphör.

.

Sionisterna har inga planer på att sluta stjäla palestinsk mark.

.

Där ligger nu bollen. Efter byggstarten sitter Abbas fast i en omöjlig situation. Han har i månader sagt att han omedelbart avbryter samtalen om byggstoppet upphör. Nu byggs det för fullt och USA lägger hela sin tyngd på Abbas, vem annars, för att samtalen ändå ska fortsätta. Abbas vacklade redan innan byggstoppets formella slut den 26 september. Nu säger han att den Palestinska Myndigheten kommer att ta ett definitivt beslut den 4 oktober efter konsultationer med vissa arabstater. Jag vågar mig på en gissning att samtalen kommer att fortsätta därför att Abbas saknar en alternativ linje. Han och den Palestinska myndigheten blir alltmer en förvaltare av den israeliska ockupationen, dess polis är ett verktyg för att allt hårdare slå ned all opposition mot Abbas politik. Det är ingen tillfällighet att den repressiva apparaten på Västbanken byggts upp under ledning av en amerikansk general.
Jag tror att situationen kan sammanfattas med en bild .
Netanyahu till bosättarna:  -Bygg hur mycket ni vill. Men sluta för Guds skull upp att vifta med blåvita flaggor.
Abbas till den palestinska befolkningen:  -Titta de har slutat vifta med sionistiska flaggor. Vi fortsätter samtalen.

.

Media; GP1,DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SSD1,DN5,DN6,SVD3,GP2,GP3,SVD4,

Bloggare:Jinge,Alliansfritt Sverige,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 svar på ”Byggstoppet upphör

 1. Problemet är att parterna förhandlar inte med varandra utan ANDRAS inflytande!

  Endast utan inblandning kan de förhandla själva en lösning till konflikten som ger de den så länge efterlängtad fred samt självständigt Palestinsk stat.

  De är kapabla att förhindra sina egna extremister att torpedera ansträngningen att åstadkomma en rättvis överenskommelse.

  Varför ingen vill tro på att de är kompetenta att genomföra detta själva?

 2. 1948 till 1967 hade Egypten Gaza och Jordanien Västbanken. De understödde flyktingläger som ett medel i kampen mot Israel medan Israel integrerade sina flyktingar.
  Den palestinska myndigheten varken på Västbanken eller i Gaza är intresserade i en 2 statslösning med 2 stater för 2 folk.
  Om byggande i områden som kommer att falla inom Israel är olagliga enligt internationell lag varför
  kan araber bygga olagligt i Israel?

 3. Det kan till och med ett barn se att alla dessa fredsplaner och road maps bara är charader, så länge där finna möjlighet att karva åt sig hela Palestina finns det inte en chans i helvetet att sionisterna går med på någon ”lösning”. Det går ju också stadigt framåt (med karvandet) om än lite långsamt, men bättre sent än aldrig, nu när det inte är riktigt accepterat med gammaldags rejäla etniska rensningar. Det läger verkar inte riktigt vilja infinna sig.

 4. Håller i princip med Jerry. De flesta positiva överenskommelserna har skett i överläggningar utanför rampljuset med parter som inte är låsta och bundna i sina positioner.

 5. Pingback: Jinge.se » Ohly Politiskt Tondöv?

Lämna ett svar