Anglo Irish Bank snubblar.

Finanstrollet Glufs-glufs slukar allt.

.

Det var bara några år sedan som finansvärlden vurmade för de Nordatlantiska ”mirakelekonomierna” Irland och Island. Hur det gick med det isländska miraklet vet vi redan. Den isländska befolkningen vet nu bättre än de flesta vad som händer när  glamorösa bankdirektörer får fria händer. Kort och gott – bankrutt och sparade pengar som går upp i rök medan skulderna dubbleras.

.

Sätt finanstrollen på svältkur.

.

Det irländska miraklet uppehöll skenet ett par år längre. Det fanns lite mer substans i det än det tomma luftslott som islänningarna bjöds in till. Men nu är det slut på Sturm und Drang också på Irland. Festen är över och nu ska den irländska befolkningen betala måltiden som finanstrollet Glufs-glufs satt i sig.
Den helt dominerande banken Anglo Irish Bank ligger med huvudet i giljotinen. Bankledningens vidlyftiga spekulerande på den internationella finansmarknaden gick snett, vinsterna omvandlades till ett svart hål av skulder och nu måste den irländska staten gripa in för att hindra en finansiell härdsmälta på den evigt gröna ön.
Än en gång bekräftas att ”blir det vinst är det aktieägarnas, blir det förlust är det befolkningens”. Så här sa landets finansminister Brian Lenihan i en intervju i gårdagens Financial Times för att förklara att regeringen ”saknar val”.

.

Anglo Irish Bank blommar inte längre.

.

-Om Anglo faller dras vår statsskuld med. Situationen är av vikt för hela finanssystemet inte på grund av bankens egenvärde, utan på grund av Anglos storlek i förhållande till nationens nationalräkenskaper. Inget land kan låta en sådan finansinstitution falla.
Om nu Anglo är så stor att statens finanser står och faller med bankens hälsa varför då inte helt sonika ta över banken i offentlig ägo? Då blir det inte bara förlusterna som hamnar på det offentligas lott.
Det kommer att kosta Irlands skattebetalare 35 miljarder euro att rädda banken. Men hur går det för de som lånat pengar till banken? Det vill säga de som köpt bankens obligationer med pengar som de kanske redan fått i utdelning på aktieinnehav i Anglo eller i form av skattesänkningar. För vi pratar naturligtvis om de rika, inte vanliga arbetande människor.

.

En förare av en cementblandare protesterade på sitt vis och försökte ramma grindarna till det irländska parlamentet.

.

-Oppositionspolitiker kräver att regeringen ska tvinga ägare av bankens obligationer att bära en del av bördan. Mister Lenihan upprepade att den irländska staten till fullo kommer att gottgöra ägare av bankens primärobligationer, rapporterar FT.
Än en gång har finanstrollet Glufs-glufs satt i sig allt som kom i dess väg – trerätters måltid, porslinet, besticken, bordsdukarna och ljusstakarna. Bot mot den svåra matsmältningen står det irländska folket för.

.

Media; SVD1,SVD2,DN1,GP1,AB1,DI1,

Bloggare: Alliansfritt Sverige,Svensson,Teckentydaren,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Anglo Irish Bank snubblar.

  1. Det tycker man att institutioner som kan fälla hela länder också hade kontrollerats på så sätt att de inte kan fälla nationen. Antingen att det är offentligt ägt eller reglerat så att funktionen blir den samma. Att ägarna inte ska sk ”hair cut” är befängt. Dessa kan i uppgångsfaserna tillgodogöra sig kanske mer än 10 procents ökning av tillgångsvärden men aldrig förlora mer än 100 procent. 🙂

    Man kan också notera vilken falsk och förljugen bild som bibringas svensken om läget här med bankkrisen. Det påstås att vi har lärt oss av 90-tals krisen. Om vi nu lärt oss varför har bankernas opererande i Baltikum tillåtits, som riskerar att sätt dem på pottkanten och folket måst gå in med garantier. Man säger att den offentliga ekonomin (befängt nog kallat Sveriges ekonomi) är så mycket starkare nu. Men när vi gick in i 90-tals krashen hade vi en av OECDs starkaste offentlig balansräkningar efter flitigt sparande och åtstramande av offentliga verksamheter. Det offentliga var så välbeställt att John-Olle i Stockholm ansåg sig ha råd att spela bort Stockholmarnas pengar på finansiell spekulation i obligationer.

    Hur ska nu eurokramarna förklara bort detta? Irland är inte Grekland och ägnat sig åt kreativ bokföring och offentlig skuldsättning. Tvärt om Irland har varit klassens nyliberala EU ljus och prisats av budgethökarna. Man kan notera att skillnaden i skuldsättning mellan Grekland och Irland har varit att i Grekland är det det offentliga som tagit på sig skulder och privat sektor har låg skuldsättning, i Irland har det varit tvärt om. Men när bubblan brister hamnar det lik förbannat på det offentliga. Och när man inte har en egen valuta så är all skuldsättning i någon annans valuta. En nation med egen fiat-valuta och flytande växelkurs behöver aldrig riskera att behöva ställa in betalningarna för skulder i den egna valutan.

Lämna ett svar