Lojalitet med staten Israel?

Judiska Republiken Israel.

.

-Kom ihåg den här dagen. Det är dagen då Israel ändrar sin karaktär. Nu kan vi byta namn till den Judiska Republiken Israel i likhet med den Islamska Republiken Iran.
Det säger Gideon Levy, Israels mest kända fredsaktivist och regimkritiker i en artikel publicerad av dagstidningen Haaretz den 10 oktober. Levys kritik handlar om den lag som parlamentet Knesset röstade igenom samma dag. Lagen kräver att alla nya medborgare i landet måste avge en lojalitetsed till den ”judiska och demokratisk staten Israel” för att just erhålla medborgarskap.
Gideon Levy är inte ensam i sin kritik. Ända in i regeringens kanslier råder det oenighet om Liebermans lojalitetsed. Socialministern och socialdemokraten Isaac Herzog skräder inte sina ord:
-Det hänger en doft av fascism över det israeliska samhällets pereferi. Vi bevittnar en tsunami av åtgärder som begränsar individens rättigheter.

.

-Stick inte upp din lilla skit. Här är det jag som bestämmer.
.

Extremisten Avigdor Lieberman, som för övrigt i går bad Europa att ”sköta era egna affärer innan ni kommer och klagar på oss”, har under en tid krävt en lag om en lojalitetsed att svära för alla medborgare. Formellt gäller lagen som antogs i går bara ”nya invandrare”. Men som Gideon Levy påpekar kommer lagen att få konsekvenser för hela samhället.
-Vi lever från och med i dag i en officiellt proklamerad etnokrati, en teokrati, ett nationalistiskt och rasistiskt land. Den som tror att det inte berör honom har fel.
-I dag flödar dammarna över och vad som finns kvar av demokrati kan dränkas och kvar blir en judisk stat vars karaktär ingen riktigt kan förstå. Men en demokrati blir det inte, skriver Levy i en mycket uppgiven krönika. Uppgiven också för att Knesset redan har ett 20-tal nya antidemokratiska lagförslag att ta ställning till. Levy skriver:
-Israels medborgarrättsorganisation har publicerat en svart lista över lagförslagen: krav på lojalitetsed från medlemmarna i Knesset, en lojalitetslag för filmproduktion, en lojalitetslag för icke-vinstdrivna organisationer, att i lag förbjuda minneshögtider av Nakba(palestiniernas fördrivning från sina byar i Israel 1948), ett lagförbud mot krav på bojkott, en lag som reglerar återtagande av medborgarskap.

.

Försvarsministern och socialdemokraten Ehud Barak är Netanyahus dörrmatta, enligt Levy.

.

-Det är inte svårt att förstå duon Netanyahu-Lieberman. Som svurna nationalister förväntas de inte förstå att demokrati inte bara handlar om majoritetsstyre utan också och i första hand att minoriteter har rättigheter, skriver Levy i sin svidande kritik av regeringen, Knessets medlemmar och den allmänna opinionen i Israel som i tysthet ser sitt land glida utför mot en allt mer auktoritär och segregationistisk stat – den Judiska Republiken Israel.

.

Så här ser demokratin ut för Israels arabiska medborgare. Bostäder för judiska medborgare – inga byggen för den palestinska minoriteten i Israel på decennier.

.

Knesset antog samtidigt med lojalitetslagen en lag som kräver en supermajoritet (80 av 120 röster) eller en folkomröstning för att minsta landremsa ska kunna uppges av Israel i förhandlingar med den Palestinska Myndigheten. Syftet med den lagen är uppenbarligen att ge Natanyahu ett skydsplank. Oavset vad han går med på i förhandlingarna om en tvåstatslösning ska varje uppgiven kvadratmeter  godkännas. Med dagens samansättning av Knesset kommer inte ens en kvadratcentimeter att ges upp.

.

Media: GP1,DN1,SVD1,ETC1,Dagens Arena,ETC2,GP2,

Bloggare:JInge,Biology&Politics,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 svar på ”Lojalitet med staten Israel?

 1. [gjorde fel tidigare, när jag förde in nedanstående frågor under Frankrikeartikeln. Hoppas det blir rätt nu]

  En expansionistisk bantustat – så ter sig det sista nykoloniala projektet. Men samtidigt: hur förklarar du själv att Levy alls kan skriva det han skriver, att inget parlament under EU-juntan har sådana intensiva debatter som Knesset och det t o m kan byggas organiserade desterteringsrörelser (om än små) i Israels armé? Är det inte så att sionistisk extremhöger markerar den judiska befolkningsmassans inre polarisering mot bristningsgränsen?

 2. Bo,
  Just nu verkar det inte som att den sionistiska extremhögern, dit räknar jag LIeberman OCH Netanyahu, driver motsättningarna inom ”folket” till sin spets. Snarare handlar det om allt större spänning inom den härskande klassen om hur strategin för framtiden ser ut.
  mkh
  Benny

 3. Pingback: Jinge.se » Fredagsspaning

 4. Vet inte, men får för mig att för varje dag som går kommer det närmre och närmre en riktig storkonflikt. Varför det inte har hänt ännu tror jag beror på en viss rädsla över vad detta kan bli i en förlängning. Men en dag kommer någon att säga ”OK, då kör vi”, och man släpper alla spärrar. För det är denna berömda spärr som tvingar folk/nationer att tänka till. Men släpper den då kan det sluta med ett riktigt..ni vet vad. Och då hjälper det inte med att ”huka er gubber och käringar, för nu laddar dom om”.

Lämna ett svar