Jens Orback – intellektuell torktumlare

.

https://i0.wp.com/cherrybomb.dapo.se/ofelia/wp-content/uploads/2009/11/torktumlare.jpg?w=584

.

Förre socialdemokratiske jämställdhetsministern Jens Orback vill ha en uppgörelse med Carl Bildt om Afghanistan. Då hamnar han uppenbart i samma jetset som kapkäften Bodström.
I hans bild av världen blandas människor,  nationer  –  och stater – runt i en intellektuell torktumlare.
– Neutralitet är i  dag närmast omoraliskt –  vi måste sätta människorna i centrum och inte nationer. Man kan inte få göra vad som helst inom en nations gränser, säger Orback och syftar på talibanernas agerande mot oliktänkande och kvinnor.
Orback arbetar i dag som generalsekreterare i Olof Palmes Internationella Center. Med detta inom ”arbetarrörelsen” oerhört prestigeladdade CV hoppas han att partiet lyssnar på honom eftersom det finns ”risk” för att de rödgröna – hans egna – ska få stöd av sverigedemokraterna och straffa Bildt. Detta inför omröstningen 4:e november.

,

.

Jag vet inte vilka människor och vilka klasser i Afghanistan Jens Orback syftar till.
Menar han de människor som lever med den Norra alliansen?  Den region där svensk trupp åker runt i skyddsvästar och pansarvagnar. Ett område där den gamle krigsherren Ustad Atta Mohammed Noor med stöd från den tadzjikiska nationen i och runt Mazar al Sharif har hegemoni. Eller syftar han på de människor, kanske kvinnor, som lever under den uzbekiska nationens främste krigsherre Abdul Rashid Dostum`s vidriga styre? Med stort stöd i regionen. Både Noor och Dostum kända för att ha skapat lugn och stabilitet genom att kort och gott likvidera alla motståndare. Bägge ”talibaner” i sin syn på kvinnor och demokrati. Bägge – just nu – i en pragmatisk allians med Karzai/USA. Dessutom med stöd från Iran.
Menar han människorna i majoritetsgruppen pashtuner? Vars nation befolkar stora områden också i den misslyckade statsbildningen Pakistan?
De pashtuner som uppenbart är i fullt krig mot sin ”amerikanare”, presidenten Karzai?
Kanske menar han den arbetarklass, de turkmener/uzbeker som bokstavligen sköter NATO/ISAF:s skitjobb i Kabul. Under herravälde av den amerikanska/pashtunska Karzairegimen?
I sitt stöd för Carl Bildts uppslutning bakom USA:s, eller NATO/ISAF:S ockupation av Afghanistan, understryker Orback att ”Det viktigaste argumentet för att Sverige ska stanna i Afghanistan är att afghanerna själva vill ha det så”.
Här går han på tvärs mot alla opinionsundersökningar som existerar / De flesta amerikanska / . En massiv del av Afghanistans befolkning – oavsett nation – vill ha bort alla utländska trupper

.

.

Jens Orback har god inkomst från sitt jobb som generalsekreterare i Olof Palmes Internationella Center. Till nittio procent finansierad av skattemedel. De sista pengarna av hans lön kletas ut från Hyresgästföreningen, LO m fl. Med viss ironi går det nog att säga att frågan inte diskuteras i alla lokala hyresgästföreningar eller fackklubbar….
För i sak är Orback lika grumlig som Bildt. Utrikesministern som i valrörelsen vägrade att diskuterade utrikespolitik. Eller Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna som vill ”ta hem soldaterna”. Men ”kanske inte ännu” och pratar nonsens om att ”vi har lyckats uppnå stabilitet och demokrati”…
Nästa utspel från Orback kommer kanske om förtrycket av kvinnor i Saudi-Arabien? Varför inte svensk trupp i närkamp mot terrorismens hjärta? Ett raketanfall mot landets huvudstad Riyahad från Jas-Gripen kanske skulle smaka?
Eller?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,GP1,GP2,GP3,Expr1,SVD5,DN1,

3 svar på ”Jens Orback – intellektuell torktumlare

  1. Var det inte han som har en moster som bor ihop med en häst?

  2. Jag tror att han menar kvinnor i Afghanistan, ja eller nåt sånt. Men kvinnorna i Saudi Arabien går det väl ingen nöd på, prinsarna där är ju i maskopi med USA och var det inte där Orback hade en faster som var sambo med en häst? Eller var det i Kanada tanten bodde? Nå, spelar ingen roll för USA och Kanada är också i maskopi med varandra, liksom Sverige. Så våra pojkar behövs naturligtvis i Afghanistan för kvinnornas skull, eller om det var för att skydda opiumodlarna i norr, ja eller nåt sånt?

    – Vadå? Inte seriös? Naturligtvis inte, men det är ju inte Sveriges regering heller i den här frågan och tydligen inte delar av oppositionen heller.

  3. Pingback: Bodström väljer familjen före politiken | Svensson

Lämna ett svar