Frankrike strejkar igen

Sista raksträckan.

.

Strejkerna och demonstrationerna närmar sig snabbt ett avgörande.  I lördags protesterade på nytt närmare tre miljoner på gator och torg men tiden rinner ut för protesterna mot Sarkozys pensionsreform. På onsdag röstar Senaten om lagen. Mycket pekar på att den borgerliga majoriteten inte tänker vika sig inför den majoritet av franska folket som klart visat att den inte accepterar ”reformen”. Sarkozy vill satsa allt på ett kort och få lagen antagen oavsett vad det kostar i opinionsmätningarna.
Det enda som nu kan stoppa ”reformen” är de protester, strejker och demonstrationer som planeras de kommande två dagarna. Efter att Senaten röstat kommer det att bli svårare att fortsätta kampen speciellt eftersom det står klart att de fackliga centralorganisationerna inte är eniga om vad som ska följa efter omröstningen i Senaten.

Den fackliga enheten har varit stor i kampen. Här samlades alla facken i staden Toulouse.

.

Det märks tydligt att bland de som står i spetsen för kampen råder nu en känsla av – nu eller aldrig. Nu fäller vi Sarkozys reform eller så är det kört. Lokala initiativ i olika branscher och fackliga organisationer visar att det finns en vilja att satsa allt på en kraftansträngning för att kämpa ned regeringen på sista raksträckan upp till målet. Det är inte första gången en fransk regering tvingats till lappkast i sista stund inför ”gatans parlament”.
Den senaste veckan har kampen mot Sarkozy breddats till att inte bara handla om pensionsreformen. På vissa fronter handlar det mer om en allmän revolt mot hela den borgerliga krispolitiken. Det speglar den nivå av ilska och kampvilja som finns på vissa arbetsplatser och i lokala fackliga organisationer.
I Marseilleregionen råder en exceptionell mobilisering mot regeringens politik. Sedan flera veckor tillbaka står hamnarna i regionen stilla. Hamnarbetarna säger nej till en planerad reform av organiseringen i hamnarna och som resultat ligger ett hundratal tankers och containerfartyg blockerade på brädden. Samtidigt har anställda vid landets tretton raffinaderier lagt ned arbetet och flera hundra bensinstationer har redan problem med lagren eller rent av tvingats att stänga. Regeringen säger att det inte kommer att bli torrläggning av stationerna. Men det kan bli en tom försäkran.
För i dag måndag ansluter transportarbetarna till strejken i form av punktaktioner som kan komma att totalt paralysera delar av samhällsekonomin. Om hundratals långtradare blockerar strategiska knutpunkter i landets transportnät blir det totalstopp. Redan natten till måndag blockerades ett antal oljedepåer av lastbilar eftersom regeringen visat att den tänker anlända strategiska oljereserver för att hindra ett bräslestopp.
-Vi tänker bryta blockaden av oljedepåer, sa i går inrikesministern Hortefeux och antydde att gendermeriet kommer att sättas in mot arbetarna. Det är ett högst spel som kan slå tillbaka mot regeringen.

.

Unga demonstranter piffar upp protesterna.

.

-Chaufförerna är beredda att agera. Nästa vecka blir avgörande, det vet alla, säger Maxime Dumont, facklig ledare i CFDT-Transport.
De franska järnvägsarbetarna har redan stått i spetsen för sociala och fackliga protester som slagit tillbaka borgerliga ”reformer”. Det var järnvägsarbetarna som fällde regeringen Juppé 1995 som redan då ville ”reformera” pensionerna. Femton år senare står på nytt slaget om pensionerna. Samtliga stormöten som järnvägsarbetarna höll efter strejken 2 oktober  beslutade att fortsätta strejkerna fram till Senatens omröstning. Tåg, tunnelbana, förortsbussar och förortståg står still i varierande grad. En av tre, till tre av fyra tåg, bussar och så vidare står stilla.
Protesterna har också fått en ny dimension av studenternas och skolelevernas inhopp. I lördags var det tiotusentals unga som deltog i demonstrationerna som hölls över hela landet. Från de fackliga ledningarna hörs skilda tongångar. –Vi har inte bett dem delta men det är bra att de deltar, sa exempelvis CGTs ordförande Bernard Thibault. Problemet för de fackliga ledarna är att de inte känner sig kapabla att ”kontrollera” vad ungdomarna ”ställer till med”. Hittills har den gemensamma kampen förts på ett exemplariskt sätt utan friktioner. Det faktumet ändrades inte av att ett par hundra ”autonoma anarkister” i lördags satte eld på lite sopkorgar i slutet på demonstrationståget under slagropen ”ned med staten, ned med polisen”.

.

I staden Nice är vissa pumpar redan tomma. Hundratals står redan tomma lite överallt i landet.

.

Det drar sig samman till en ny stor kraftmätning, kanske den sista den här gången. På onsdag räcker det inte bara med ånyo tre miljoner demonstranter på landets gator. De exempel som arbetarna sätter vid järnvägen, raffinaderierna, hamnarna och i transport måste följas av många andra och hela landet lamslås för att Sarkozy ska tvingas till reträtt.

.

Natten till måndag blockerades flera oljedepåer, raffinaderier och hamnar liksom vissa viktiga knutpunkter på vägnätet.

.

Om tisdagens protester inte utvecklas till en total strejk och blockad av hamnar, raffinaderier och järnvägar då väntar nästan säkert ett fackligt återtåg. Hittills har de fackliga ledarna inte direkt ställt sig i vägen för mobiliseringen, tvärtom. Men vinner Sarkozy i Senaten och strejkerna som pågår isoleras kommer de fackliga ledarna att damma av den gamle stalinisten MauriceThoréz bevingade ord att ”man måste veta hur en strejk ska avvecklas”.
Det ligger inte inom det tänkbaras horisont för fackliga ledare som Bernard Thibault i CGT och François Chérèque i CFDT att föra kampen upp till en ny kvalitativ nivå. De har spänt bågen och om det inte skrämmer motståndaren till eftergifter vågar man inte släppa pilen. Det skulle öppna perspektiv som de inte vågar tänka på. I bakgrunden tassar Socialistpartiet fram som på tunn is eftersom partiet är överens med Sarkozy om att pensionsåldern ska höjas och bara kritiserar vissa ”orättvisa” aspekter av ”reformen”.

.

Vägra betala deras kris, är ett centralt tema i NPAs agitation.

.

PS:

I de franska Ardennerna har den fackliga fronten gått på offensiv i förväg och kallat till obegränsad generalstrejk från och med nu måndag morgon. Uppmaningen kommer att diskuteras på arbetsplatserna och beslut om strejk eller inte att tas. De fackliga organisationerna säger att ”regeringen bryr sig inte om de arbetandes krav och förväntningar.”
-Nu får det vara nog, är den allmänna känsla som dominerar säger CFDT-Ardennes i en kommuniké. Bland annat verkar det klart att de 2 300 anställda vid Peugeots fabrik i Charleville-Mézières går i strejk redan i dag.
.

Fackföreningen Force Ouvrière i franska Ardennerns deltar i strejkkallelsen.

Här blockerar strejkande nu på måndag morgon infarten till Totals raffinaderi i Grandepuits.

Media: DN1,SVD1,GP1,SSD1,AB1,DN2,SVD2,GP2,DN3,SVD3,GP3,

Bloggare: Röda Malmö,Motvallsbloggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 svar på ”Frankrike strejkar igen

  1. Jaja, vi nordeuropéer ska givetvis slita ut oss till vi är 70, så grodmännen kan sitta och sippa på lite rödvin i sina lummiga parker och trädgårdar hela dagarna från 60. Börjar bli jävligt trött på fransmännen. Det finns en anledning till att de suger upp alla bidrag de kan från EU, medan Skandinavien, Storbritannien och Tyskland får betala för kalaset.

  2. Oscar,
    Jag vet inte vad du sippat på men det verkar inte ha stimulerat tillväxten av grå celler.

    Benny

  3. Du Åsman. Kan du förklara varför vänstermänniskor så gärna blir hånfulla och nedlåtande? Jag uppfattar det som att vänstern nästan alltid kritiserar och säger att saker inte är bra men ytterst sällan pekar på vad vänstern gjort bra. Då jag påpekar det hos vänsterbloggare kommer så gott som alltid ett hånfullt svar. Varför är det så?

  4. Surgubben,
    Jag vet inte vilket svar du syftar på. Mitt svar till Oscar eller mitt svar till dig för ett par veckor sedan.
    Vad gäller Oscar är det ju inte mer än svar på tal till ett hånfullt inlägg om ”lata fransmän som sippar vin”. Egentligen tänkte jag inte ens släppa igenom hans fördomsfulla kommentar.
    Nu minns jag inte exakt hur vårt förra meningsutbyte såg ut men jag tror jag sa att din pseudonym verkade passa dig bra sett till vad du skrev den gången.
    Annars är vår attityd att alltid svara ärligt och inte spara på våra åsikter. Däremot försöker vi alltid att undvika onödig och ful polemik. Ibland går det inte men då beror det på den inkommande kommentarens karaktär. Sedan skulle du se alla inlägg som kommer och som går rakt ned i papperskorgen eftersom det är otryckbart.
    Om du har kritiska synpunkter på artiklar vi publicerat så svarar vi mer än gärna. Däremot är det ju svårt att svara på allmänna skällsord om att ”vänstern är galen”, eller ”ni är ena jävla idioter”.
    Jag tror inte att du kan hitta en enda kommentar från vår sida som hånar ett seriöst inlägg. Gör du det är vi beredda att be om ursäkt.

  5. Det förekommer ett flertal olika uppgifter om hur många personer som deltar i demonstrationerna. Den siffra ni anger är den siffra som CGT och CFDT själva uppgett. Regeringen har uppgett siffror som är ungefär 10 % av fackföreningarnas. Självklart har båda sidor intresse av att redigera siffrorna ”åt sitt håll”. Intressant är dock att franska medier, till höger och till vänster, har gått ut och själva börjat räkna antal demonstranter. I vissa fall kommer de fram till något högre siffror än regeringens, i vissa fall lägre siffror än regeringen. Men inte i något fall ens i närheten av fackföreningarnas uppgifter. Inte ens till hälften.
    Det är inte heller korrekt att en majoritet av franska folket är emot reformen. Det finns även här olika uppgifter, men det mest korrekta är nog att säga att hälften stödjer reformerna och hälften är emot.
    Jag får en känsla av att ni är emot reformen, även om det inte sägs rakt ut. Det står var och en fritt att tycka, men fakta bör redovisas korrekt, och gärna från flera källor.

  6. Pingback: Modstand mod Sarkozys pensionsreform skaber en eksplosiv situation | Svensson

  7. Pingback: Det är på gatan det händer! « Röda Lund

Lämna ett svar