Tjugosex år sedan 1984…

Redan i torsdags morse skrev vi här om den amerikanska spioncentralen i Oslo. En naturlig slutsats var denna:
Spionskandalen i Norge ställer naturligtvis frågan om hur det ser ut i Sverige. Lever vi också med ett flöde av tidigare anställda inom SÄPO som nu arbetar för USA:s räkning? Är regeringen i så fall informerad? Har det också här pågått sedan våren 2000?
Ärendet är öppet. Vilken eller vilka riksdagsmän/riksdagskvinnor reser sig upp och ställer vår justitieminister till svars?
Efter några dagar i trance har svensk media  och bloggvärlden släppt intresset för kungens olika ”rumpor”  här i livet,  vare sig det handlat om de hos bortflyende älgar eller tillskyndande hålldamer, och i  dag får vi veta, vilket var självklart, att samma illegala verksamhet bedrivs på svensk mark. Vem kan bli förvånad? Så här 26 år efter 1984.

.

I torsdags berättade vi också hur Thurid Thomassen, ordförande i  det norska vänsterpartiets Rødt, kommenterade  avslöjandet i vårt naboland. Hennes ord gäller bra också för svensk del. Det är bara att i stort sett byta ut nationaliten i hennes uttalande:
– Vi måste skapa klarhet i vad svenska myndigheter känt till om denna verksamhet och om den är i strid med svensk lag. Vi kräver också full öppenhet runt efterspelet till de avslöjanden som kommer fram. Har någon dessutom blivit orättvist övervakad på svensk jord, måste de få ta del av de lagbrott som begåtts emot dem.
– Här kan det handla om erfarna agenter som fått sin speciella kompetens på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Det är mycket betänkligt att topputbildad säkerhetspersonal tar arbeten för utländsk räkning när de har avslutat sina karriärer i svensk tjänst. Vi föreslår därför att det införs en karens där man förbjuder anställda att arbeta för en annan stats räkning de första fem åren efter avslutad tjänst för Sverige. Vi vill också att det ska vara anmälningsplikt för de som tar sådana uppdrag där de för den svenska myndigheten deklarerar avsikten med sitt nya uppdrag. Deras namn ska dessutom finnas i ett offentligt register.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,Expr1,Expr2,Expr3,GP1,GP2,VG1,SDS1,SVD4,SVD5,DN4,Expr4,GP3,SVD6,DN5,DN6,DN7,

Expr5,GP4,VG2,DN8,VG3,SVD7,GP5,GP5,SVD8,

Bloggare: Kulturbloggen,FotoLasse,Jinge,RödaMalmö,Svensson,

17 svar på ”Tjugosex år sedan 1984…

 1. Förslaget som om karens låter bra men min invändning är att den förmodligen är verkningslös. Spioneri syftar till att hämta in information utan att bli avslöjad. Det är bara tjänstemän med diplomatisk immunitet som inte kan åtalas. Informationsinhämtning av detta slag som det tycks vara frågan om är förmodligen straffbar om den utförts av svenska medborgare.

 2. Vilken chock. Är Töllborg kritisk mot polisen?

  Det är han ju nästan aldrig annars. han känns väldigt objektiv i sammanhanget…

 3. Så, mitt förra inlägg var inte tillräckligt PK, då känns det meningslöst att kommentera vidare, 1984 var det som sagt!

 4. Kalleman, Exakt. De som slänger sig med termer som ”löst folk” har ingen plats på vår blogg. Invandrare är inte mer ”löst folk” än vare sig du eller jag.

 5. USA gör helt rätt att kolla upp potentiella terrorister även i Sverige. Bara i SVDs kommentarer kan jag ju se potentialla terrorister hota förgöra västvärldens civilisation.

  Helt klart finns det människor i Sverige som borde kollas upp och registreras så dom inte släpps upp i flygplan som går till USA. För min egen skull och mina anhörigas säkerhet, så gör Amerikanska Ambassaden helt rätt.

 6. Kalleman,
  Var det inte du som skrev att Sverige släppt in en massa ”löst folk”? Om jag av misstag blandade samman din kommentar med någon annans ber jag så mycket om ursäkt.

 7. Idyllen Sverige finns inte längre, det är bara att acceptera eller kämpa vidare mot kontrollsamhället.

  Det är väl ingen överraskning för någon att vi Svenskar kontrolleras mer än någonsin, inte minst från våra egna myndigheter.
  Boken 1984 börjar infrias snart till fullo, ett framtidsscenario som ingen önskar sig.

  Att utländska stater jobbar för att veta vad vi har för oss här förvånar inte mig, men tydligen är det en total överraskning för de styrande politikerna och andra insatta.

  Något är fel i vårt land!

 8. @Johan Olsson: VAd rädd du verkar vara…2009 dog ca 3000 i terror över hela världen, samtidigt dog ca 900000 av självmord. Men det är ju logiskt att USA satsar på att bekämpa terror så du ska slippa vara rädd. I baklängesvärlden…

 9. Kan tillägga att endast 6 av dessa 3000 dödats i ett västland. Huvudparten dödas i Irak, Afghanistan eller Pakistan. Korrelation, NÅGON? USAs krig, Någon?

 10. Intressant att följa de politiska dignitärernas krampaktiga försök till undanflykter samt de stora mediernas ytterst hovsamma kommentarer saamt SÄPOs märkbara brist på aktivitet. Lek med tanken att det skulle vara ett stort land vars namn börjar på R som stått för de här bedrifterna då skulle vi får se bombastiska ministrar och myndiga mediaredaktioner som pratat om grovt spioneri, med största säkerhet så skulle SÄPO redan vid det här laget ordnat med omfattande utvisningar av det stora R-landets ambassadpersonal. Nu är det ju det stora landet som vi av tradition efter Palmes bortgång agerar dörrmatta åt och då är tonläget helt annorlundare och bortförklaringarna står som spön i backen.

 11. Pingback: USA:s övervakning kan formellt vara ett försök till statskupp | Svensson

 12. Ja, det är något som inte stämmer med dessa terrordåd. Om det är som den gängse bilden säger, att terroristen är en muslim som hatar väst, varför sker då så gott som alla terrordåd i muslimska länder? Och gärna i moskeér.

 13. Pingback: Jinge.se » Skansen och Djurhållningen

 14. Maken til tynn spikersuppe finner man ikke ofte.

  Også i denne saken er det særs viktig for den sterkt utvidete men godt sammensveisete venstresiden å få gjennomført straffeprosess og domfellelse før man har fått bevist at det i det hele tatt har skjedd noe ulovlig.

  Hele røverhistorien er jo blitt et kjempehøyt korthus av hypoteser som støtter seg på andre hypoteser. Det foruroligende er at ingen synes å reagere på at dette er et mediet-riks hvor man helt legalt kan trakassere sønder og sammen et hvilket som helst offer kun på basis av hypotetisk oppspinn som man tar som fakta for “debattens” skyld.
  Som ventet ble denne saken politisk, annet var vel ikke å vente.

  Men skuffende er det at ikke en eneste en politiker av format våger å si fra, klart og tydelig, hva dette egentlig dreier seg om,nemlig: – kampen mot islamistisk terrorisme som vil oss og våre allierte ondt. De største spionene som tipser etterretninger er selv moderate muslimer. Argumentet med at det er ”oss mot dem” gir derfor kort og godt ingen mening.

  Det må da virkelig ikke være tvil om at skal vi ha noen som helst slags mulighet til å beskytte oss mot ødeleggende terror, må våre anstrengelser baseres på føre var prinsippet, og på profesjonalitet i utførelsen av overvåkningen. Best mulig profesjonalitet !

  Men jeg synes våre multikulti – hjernevaskede redaktører og journalister i skrift og tale fortsetter å argumentere som om vi har å gjøre med en likeverdig motstander, – en som tenker på samme måte som oss. De tar feil. Han verdsetter ikke tillit, heller ikke vår rettstenkning eller våre menneskerettigheter.

  Men han forstår fullt ut at disse verdier, – som vi har lagt på oss selv i vår vestlige sivilisasjon, også er våre største svakheter. Vår tragedie er det faktum at det er beskyttet av de nevnte verdier at islamistiske borgere også av vår nasjon – kanskje sågar med velment støtte av norske media og akademia – på kynisk vis vil søke å få gjennomført sin terror. Mange er de trolig ikke, men de som finnes er rundt oss daglig, og venter på anledningen. Derfor må utradisjonell overvåkning også kunne forsvares, om situasjonen krever det.

  Amerikanerne har opplevd hva islamistisk terror er, og vet hva det innebærer av nederlag og lidelser. Derfor er de også på vakt. Hos oss har vi hittil ikke hatt den store smellen. Det forklarer muligens naiviteten hos toneangivende aktører i akademia og i media.

  http://www.røverhistorie.not

Lämna ett svar