Strejk vid Brinks Belgien

Snart inte en sedel i hande(l)n.

.

En mycket hård arbetskonflikt utkämpas i Belgien sedan snart en månad. Personalen vid penningvärdetransportföretaget Brink’s strejkar sedan den 23 oktober och redan har flera banker problem att fylla sina sedelautomater.
Brinks är i amerikansk ägo och bolagets aktieägare visar att det enda som räknas är vinsten. Personalen vid företagets fyra filialer i Belgien strejkar i protest mot Brinks beslut att ändra personalens anställningsvillkor.

.

Den röda kepsen och halsduken visar att mannen är medlem i den socialistiska fackföreningen FGTB.

.

De ska klassas om som arbetare(ouvriere) från den nuvarande statusen som tjänstemän(employé). I Belgien innebär den skillnaden inget för lönerna men däremot följer sämre villkor för semestrar och andra sociala förmåner. Brink’s vill helt enkelt försämra sina anställdas arbetsvillkor. Just i en situation där de nationella fackförbunden sitter i förhandlingar med motparterna för att diskutera fram skapandet av en gemensam status för de båda kategorierna, där arbetarnas villkor blir desamma som tjänstemännens. Inte tvärtom som Brink’s tänkt sig.
De amerikanska ägarna av Brink’s visar att de söker en hård konflikt. Efter fjorton dagars strejk har Brink’s ledning inte ens accepterat att möta de fackliga organisationerna. I stället för att mjuka upp strejkfronten har bolagets handlande lett till total strejk med en personal som verkar fast besluten att ta strid till sista droppen. FGTB misstänker att Brink’s eventuellt söker en hård konflikt i syfte att förklara företaget i konkurs vilket skapar en känsla bland personalen att det är en strid om allt eller intet.

.

Det amerikanska Brinks vägrar kliva ur sina pansarbilar förhandla med de strejkande.

.

Belgiens inrikesminister har lekt strejkbrytare och använt BNBs (belgiska riksbankens) fordon och under poliseskort transporterat pengar till Brink’s kunder – banker, varuhus, biografer och andra med behov av cash.
I sig visar det att penningtransporterna är av nationellt intresse och inte borde ligga i händerna på privata bolag med ansvar i första hand inför aktieägare med ett enda intresse – vinst.
Strejken vid Brink’s är inte slut på långt när. Ledningen lägger dövörat till, de fackliga organisationerna och personalen vid Brink’s är mer beslutsamma än någonsin. De närmaste dagarna gäller det att hitta sedelautomater som inte affischerar tomt.

.

Brinks fyra filialer i landet nlockeras till 100% av de anställda. Inte ett fordon släpps ut.

.

Media:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Strejk vid Brinks Belgien

  1. Pingback: Amerikanska gangsters i Belgien

Lämna ett svar