EU i bankernas tjänst

Konfiskera bankerna

innan de raserar allt.

.

Miljarderna rullar igen. Plötsligt finns det 85 miljarder euro till handa för att hålla det privata bankväsendet under armarna. Aktieägarna i de europeiska banker som spelat med i de irländska bankernas roulettespel ska inte behöva lida för sitt ”risktagande”. Nej det ska andra göra.

.

Irlands premiärminister Brian Cowen och finansministern Brian Lenihan vek sig inför EUs påtvingade ”hjälp”.

.

-Det kommer att svida för skattebetalarna och en massa människor kommer att förlora sina arbeten, sa Michael Noonan, Fine Gaels chefsekonom till media.
Vad har hänt konkret? EU lånar ut pengar till den irländska staten som därmed kan garantera att de privata (och vissa förstatligade) irländska bankerna i sin tur kan betala tillbaka lånade pengar till tyska, franska och luxemburgska banker som är de mest ”utsatta”.
I finansmedia presenteras problemet som att ”marknaden” inte litar till att de irländska bankerna ska kunna göra rätt för sig och därför straffar ”marknaden”, som ingen kan ge sig på, den irländska staten med att kräva 8 procents avkastning på landets statsobligationer.
Marknaden hotar att… Marknaden anser att…
Det låter som om det var Gud eller den Heliga anden media pratade om. Men marknadernas gudar har ansikten, slätrakade hakor med sidenslipsar under. Marknadens gudar har namn:
Josef Ackerman – VD Deutsche Bank
Baudoin Prot – VD BNP Parisbas
Stephen Hester – VD Royal Bank of Scotland
Listan kan göras längre men ansiktena är lika slätrakade och sidenslipsarna lika diskreta och det sociala ansvaret lika minimalt.

.

Goldman Sachs egen Gud Lloyd Blankfein håller Barack Obama i ett stadigt grepp.

.

Detta är marknaden. De som verkligen bestämmer över bankers och industriers framtid, alltså över miljontals människors dagliga arbeten och liv. Ändå har de visat att de gång på gång driver finansvärlden in i den ena krisen efter den andra. De har bara vinstens storlek det kommande kvartalet framför ögonen och handlar därefter. Deras enda ansvar är inför aktieägarna och deras enda lojalitet banden till bonusar och guldkantade fallskärmar.
Det är inför dessa herrar som Cameron, Sarkozy, Merkel och Borg och Europeiska Centralbankens Jean-Claude Trichet kryper i stoftet. När Anders Borg pratar om vad ”marknaden tycker och tänker” då pratar han om sina fränder Ackerman, Prot och Hester.
Är det inte dags att en gång för alla sätta p för alla dessa självutnämnda ”marknadsgudar”?  Har de inte redan bevisat att de är livsfarliga för den arbetande befolkningen? Hur många kriser och bankrutter ska de tillåtas orsaka?
Konfiskera finansväsendet! Inrätta ett demokratiskt kontrollerat kreditinstitut som harmoniserar räntorna i Europa och som stoppar all spekulation i valutor, värdepapper och råvaror!

.

Media; GP1,GP2,DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,GP3,DN4,SVD5,

Bloggare: Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 svar på ”EU i bankernas tjänst

 1. Hej Benny (igen)
  Häromdagen frågade jag om kapitalmassa versus kapitalisters fåtalsvälde. Vad du än svarade då, trycker du nu på: >>Konfiskera finansväsendet! Inrätta ett demokratiskt kontrollerat kreditinstitut som harmoniserar räntorna i Europa och som stoppar all spekulation i valutor, värdepapper och råvaror!>>

  För att det ska hålla resursflödena inom nationella kretslopp, och aktivt sparande i termer av produktiva fördelar (krediter som inte överskrider uppskjuten konsumtion), kan inte heller valutan hålla kurser som motsvarar köp- och försäljning. Man får en deaktiverad valuta (ett bokföringskvitto/räknepenning), inåtvänd och endast med koppling till inhemska resursflöden. Detta medför officiella och svarta valutakurser. Teoretiskt och historiskt har jag inte sett något annat*. Har du? Det verkar en hel del svårare att komma åt sfären för finanskapital än konfiskationer och/eller tvångssammanslagningar, tycker jag/ ha det, boa

  * Dessutom har det varit befolkningsandelar i fattigdom som drabbats hårdast av svarta valutakurser, inte makthavare

 2. Hej Bosse,

  Jag ser inte mina ”paroller” i slutet av texten som agitation. Det är kanske mer en ”önskelista” över hur kreditinstitut och banker ska behandlas på europeisk nivå. Jag tror inte att det finns beständiga lösningar på nationell nivå. Det slutar med att den lilla uppstudsaren krossas av omvärldens jättar. Samtidigt kommer naturligtvis inte folkmassor över hela kontinenten att samtidigt kräva samma saker. Det blir som problemet med hönan och ägget. Lösningen på det problemet är evolution. Lösningen på ”kreditproblemet” är revolution som även om den börjar i ett hörn av Europa måste ta över hela fastlandet plus de brittiska öarna.

 3. Herr Borg, hyllade för ett tag sen Irland för de hade låga företagskatter som gjorde att företag etablerade sig på den gröna Ön.

  Nu skall vi var med och kratsa kastanjerna ur elden på grund av en överhettad ekonomi.

  Vi svenskar betalar netto till Eu ca:2100:- per inv.

  Irland har under många år erhållit ett EU: bidrag på ca: 1100:- per inv.

  Grekland har under många år fått Ca: 6000:- per inv.

  Nog är det väl dags att dessa bidrag fasas ut och länderna börjar stå på egna ben.

Lämna ett svar