Blåsta så att det visslar om det…

.

Det finns gott om ”Norgehistorier” där ”norrbaggarna” beskrivs som enfaldiga och lantliga idioter. Men det finns också gott om ”Svenskehistorier” där vi uppfattas som dryga och högfärdiga dumbommar.
Den senaste ”svenskehistorien” om hur våra politiker och industrifurstar blev blåsta så att det visslar om det, när det gällde försöken att kränga stridsflygplanet JAS Gripen till ”norrbaggarna”,  betyder att det inte blir några mer svenska vitsar om dumma norrmän…

.

.

Uppdrag Granskning berättade 2007 om fiaskot JAS Gripen…

.

Skandalen handlar i sak om en misslyckad affär. En affär på 50 miljarder. Först en rad socialdemokrater och sedan moderaterna Reinfeldt och Tolgfors, tillsammans med industrifurstarna i främst sfären kring familjen Wallenberg. Alla har de blivit grundlurade. Trots att de ”pragmatiskt” ställt upp på allt vad USA begärt. Nu senaste att strida under NATO:s fanor i Afghanistan. De framstår som idioter. Blåsta så att det både visslar och tjuter.
Men självklart är det alla vi vanliga skattebetalare i Sverige som har blivit blåsta i hela affären JAS Gripen. När riksdagen 1982 fattade beslut om att ösa över hundratals miljarder till Wallenberg beskrevs det som en av Sveriges största industrisatsningar någonsin och i dag snart tjugo år senare står det klart att det i stället blev Sveriges största industriella fiasko någonsin. ”Världens dyraste jordfräs”, sa Bert Karlsson på sin tid.
Tänk om bara en bråkdel av pengarna hade använts till sjukvården, äldreomsorgen  och en omläggning av hela vårt transportsystem.
Då hade vi haft ”den goda välfärden” och  SJ:s tåg hade rullat även när det blir minusgrader och snödrev!
De nya avslöjanden om regimen i Afghanistan som görs i dagens New York Times och Guardian visar också övertydligt hur blåsta vi har blivit när det gäller Sveriges insatser där borta i Centralasien.

.

.

Ska man skaffa sig en bil  är man naturligtvis inte så dum att man köper en skrothög. Man går inte ut och betalar dyrt för ett sönderrostat vrak på någon tipp.
Men detta är vad alla riksdagspolitiker i Sverige har förespråkat när det gäller vår utrikespolitik. Läser man noga handlade till och med ”de rödgrönas” plattform för Afghanistan om att satsa på regimen Karzai.  Våra insatser, även de civila, har syftat till att försöka få en skrothög att rulla på vägarna.  Ett bilvrak har av politikerna framställts som en åtminstone en bättre begagnad bil…

.

President Karzai, som i dokumenten beskrivs som paranoid,
obeslutsam,oberäknelig och beroende av kriminella.
Här med sin vicepresident Ahmed Zia Massoud.
Den man som mjölkat också oss på otaliga miljoner kronor…

.

De nya dokument som släppts förstärker bilden till övertydlighet om att regimen Karzai är ett perverst rovdjur och att dess enda dygder handlar om mer mutor, mer korruption, mer utpressning och mer förskingring. New York Times har bara hittat en enda minister i den nya regering som håller på att installeras som kan sägas hålla måttet. Tidningen säger att ”en hederlig man” i den här miljön närmast kan ses som en ”uteliggare” som lever utanför samhällets normer…
Sveriges alla miljarder satsas i provinser kring Mazar al Sharif där den forna Norra Alliansen fortfarande härskar. En av de politiska förgrundsfigurer som varit en symbol för regionen är forne vicepresidenten Ahmed Zia Massoud, bror till den legendariska ”islamisten” och gerillakämpen Ahmed Shah Massoud (på sin tid de svenska maoisternas idol). I det material som nu kommit i dagern avslöjas att han förra året greps av tullen i De Förenade Arabemiraten. I sitt väldiga bagage hade han med sig 52 miljoner dollar i kontanter. Efter lite diskussioner blev det dock tummen upp för honom som för så många andra afghanska politiker och statliga tjänstemän att fritt ta med sina enorma penningsummor in i landet med dess möjligheter till ”tvätt” och trygga penningplaceringar…

.

.

.

Presidentens halvbror. Ahmed Wali Karzai. Krigsherre i Kandahar.
Ökänd för att vara en spindel i knarkhandlarnas nät.

.

Självklart är det så att Massoud och alla andra ”perversa rovdjur” i den stat vi är med och bygger upp tar sina pengar från oss. Även de ”poliser” som vi lär upp. En insats som Lars Ohly applåderat och vill utöka. Polisen tar också sin del av pengarna. När de inte skjuter ihjäl sina allierade. Nu senast sköt en polis i Helmand ihjäl sju amerikanska soldater…
Afghanistans vanliga människor ser inte däremot många kronor eller afghanis i sin valuta…

.

.

Här i Palm Jumeirah i Dubai, kapitalismens nya ”Babylons trädgårdar”
äger ordföranden för Kabul Bank 39 fastigheter.
Självklart köpta för pengar som roffats från internationella hjälpinsatser

.

.

Brittiska trupper i den utsatta basen Sangin.

.

WikiLeaks nya material får många människor i Storbritannien att gråta. av förtvivlan De egna ”hjälteinsatserna” i den upproriska provinsen Helmand har hyllats av alla från drottningen till den snaskiga kvällspressen.Tony Blair, Gordon Brown och Cameron har rörda stått tätt tillsammans med de anhöriga vid jordfästningarna av de soldater som stupat. Nu får de anhöriga reda på att den regim deras nära och kära har offrat sina liv för sett och ser den brittiska armén som oduglig. När det gäller det omstridda området kring Sangin säger en  ansvarig afghansk guvernör rakt av att britterna inte gjort någonting för regionen. De har bara byggt sin egen militärbas och ingenting mer. Karzai själv har uttryckligen sagt att han vill ha dit amerikanska soldater som vågar gå ut till befolkningen.
Vågar gå ut till befolkningen? Jodå. Först karameller till barnen. Sedan skjuter de ihjäl de föräldrar som inte redan dödats av drönare eller särskilda dödspatruller…
Kanske kan detta leda till att det brittiska krigsmotståndet får ny vind i seglen och att regeringen tvingas att ta hem sina trupper.
Det är dags att inse att vi är blåsta så att det både  visslar och tjuter.
Det är hög tid för  en proteststorm mot våra egna bedragare

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,AB1,Expr1,GP1,GP2,VG1,VG2,VG3,VG4,SVD3,SVD4,SVD5,DN4,AB2,VG5,SVD6,

Bloggare: JInge,Svensson,RödaMalmö,

5 svar på ”Blåsta så att det visslar om det…

  1. Men snälla… Vilket flygplan har inte haft barnsjukdomar…
    Lockheed F-35 hade inte ens klarat av Mach 1 när Norge slog till. Gripen är idag en väldigt duglig kärra och med bra piloter ramlar även F-35:or ner. USA var så mäktigt i Vietnam men ändå fick de fly landet med svansen mellan benen.

  2. Pingback: Jinge.se » Assange och CIA-komplott?

  3. JAS är inte mer fiasko än Viggen och Draken, det kostar att ha egna plan. Att använda amerikanska jaktrobotar som genast får försäljningsförbud när man konkurrerar kunde ju mötas med samma mynt; köp ryska. De säljer gärna.

    Norge inbjudes nu med varm hand att bekosta utvecklingen av ett enmotorigt mach 1.6 plan som USA tänker ha som taktiskt attackplan, mot tekniskt underlägsna otrevliga regimer. En bra idé är att avstå köp och använda F16 mycket längre. Hoppa av detta också! Enda tänkbara fiende är Ryssland, de har inte råd att anfalla. Däremot säljer de säkert sina egna utmärkta plan mycket billigare, för att inte tala om robotarna.

Lämna ett svar