Dödliga besparingar

Dömd till döden av budgetskäl.

.

Den republikanska majoriteten i delstaten Arizona har tagit ett budgetbeslut som dömer sjuka i behov av organtransplantation till döden. Om de inte kan lägga upp cirka 200 000 dollar vill säga.
Finns det en gräns för vansinnet i USA? Svaret måste nog tyvärr bli negativt. Arizonas  beslut att spara 5 miljoner dollar i budgeten genom att avskaffa sjukkassan Medicaids subventioner av livsviktiga organtransplantationer är inget annat än en dödsdom över fattiga livsfarligt sjuka människor.
-Även kirurger med decenniers erfarenhet av att tala om för patienter att deras tid är ute har svårt att tala om ett potentiellt dödligt fall – dödsdom av budgetskäl, skrev New York Times i går.
-Svårast av allt är att tala om för personer som funnits på väntelistor för organdonationer ett år eller mer att du finns inte med på listan längre, säger kirurgen Rainer Gruessner från Arizona College of Medecin.
Vansinnet har redan skördat offer. Fyranbarnspappan Francisco Felix måste få en ny lever för att överleva. För en kort tid sedan donerades en död väns lever till Felix men budgetbesparingarna innebar att han inte längre kvalificerade som mottagare. Goda vänner lovade att ställa upp med lån. Felix lades in på sjukhuset och operationen förbereddes. Av någon okänd anledning saknades en del av garantin. Levern gavs till en annan mottagare med mer pengar på sitt bankkonto och Felix fick packa sig hem utan ny lever. Nu väntar bara döden.
Med tanke på utskrivningarna av svårt sjuka från sjukkassan här i Sverige undrar man om modellen i Arizona är den slutstation  det enda arbetarpartiet tänkt sig för svensk sjukvård.
Det är ungefär 100 personer som inte längre finns med på listan för organtransplantationer eftersom de inte har de kontanta medel som krävs. Hur många av dem som kommer att dö därför att sjukvården ska lyda under kapitalistiska marknadslagar vet vi inte än.
Vad vi redan vet är att de som har mer än vad de behöver oftast saknar både hjärta och hjärna.

.

Media:

Bloggare:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Dödliga besparingar

  1. Låter intressant, särskilt med tanke på att republikanerna hetsat mot påstådda ”death panels” inom sjukvårdssystemet som demokraterna ville införa i samband med sjukvårdsreformen. Men republikanernas linje verkar klarare och enklare att administrera: medan demokraterna ville att läkare skulle avgöra hur mycket vård som skulle sättas in i vissa fall kollar republikanerna bara den berördes finanser: ”kan betala? ja/nej”.

Lämna ett svar