Julien Assange – politikens Lisbeth Salander

.

”Wikileaks har har en fyraårig publicistisk historia. Under den tiden har vi förändrat hela regeringar, men inte en enda person, så vitt vi vet, har kommit till skada. Men USA, med den australiska regeringens tysta medgivande, har dödat tusentals bara de senaste månaderna.”

Julian Assange

.

.

WikiLeaks har fått makten och överheten världen över att skämmas inför sina egna medborgare. Det är därför nätverkets chefredaktör jagats och nu häktats. I vår svenska historia fanns det förr skamstraff. Den skyldige kunde fjättras vid skampålen på kyrkbacken eller låsas fast med benen i en kyrkostock. Besökarna till kyrkan kunde sedan svära över, spotta eller pissa på den stackare som skulle förnedras. Eller varför inte en spark söndagsmässan till ära?
WikiLeaks har satt världens härskare i skampålen. Dokument efter dokument har publicerats där vi kan läsa om deras halvsanningar, lögner, korruption, mord, krigsförberedelser och krig. Genom moderna media har de avslöjat vad vi kanske anat eller förstått. ”Alla papper på bordet”, sa man förr. I fyra år har nätverket visat att vi kan få ett slut på den förljugna diplomati som ständigt hotar våra liv. I det tjugonde seklet ska ”Allt  ut på nätet”.
Vi som läser böcker eller ser på film har fascinerats av Lisbeth Salander. Nätets kvinnliga Fantomen, som gjort Stieg Larssons Milleniumtrilogi berömd världen över. Julien Assange är storpolitikens Lisbeth Salander. Han och hans medarbetare har satt den dagordning som i dag måste gälla för yttrandefrihet, fri och kritisk journalistik.

.

.

De har också varit skonsamma mot alla mindre småhandlare och informatörer när de publicerat sina avslöjanden. WikiLeaks har tillgång till över 250 000 dokument men har ännu så länge släppt mindre än tusen och där har namnen på vad som kan ses som ”tredje man” raderats
Men de ansvariga, ”herrarna” som styr vår värld har vi däremot fått se som de ömkliga, dåraktiga och livsfarliga ledare de är.  Saudiarabiens diktator, kung Abdullah bin Abdul Azis, är en av dem som framstår som en politisk grobian. Han agiterar för att Iran ska bombas och ville under Israels bombkrig mot Libanon sätta in en ”arabisk” styrka, understödd med flyg och marin från NATO, för att ”utplåna” Hezbollah. Han hotar helt enkelt världsfreden med ett våldsamt inbördeskrig i hela Mellanöstern.

.

.

I WikiLeaks dokument kan vi samtidigt få bekräftat att Saudiarabien är den viktigaste källan till den terrorism som alla stater säger sig bekämpa och som enligt en hemligstämplad not från USA:s utrikesminister ”utgör den mest betydande finansiären till de sunnitiska terroristgrupperna världen över”. Bin Laden själv och de flesta av de som utförde attackerna den 11 september 2001 var saudier. Clinton själv konstaterar att den grupp som utförde vansinnesdåden i Mumbai hade fått sina pengar via en saudisk ”välgörenhetsfond för skolor”. Vidare slår hon fast att pengar till terrorism fortsätter att strömma ut från regionen. Främst Saudiarabien.

.

.

Trots detta. Trots den kunskap man säger ha om den sauidiska diktaturen behandlas dess diktator Abdullah som en amerikansk skyddsling. Det är bara någon månad sedan Barak Obama gav klartecken för en av de största vapenaffärerna i historien. Saudiarabien köper bland annat 84 stridsflyg, Boeing F-15, samt hundra attack- och specialhelikoptrar. Till ett värde för den amerikanska vapenindustrin på över 60 miljarder dollar…

.

.

Julian Assange häktad och på väg till rättegången i London.
Blir det handfängsel och huvudluva i plan från Stockholm nästa gång?

.

Paradoxen är halsbrytande. Diktatorn Abdullah bin Abdul Azis skyddas av Vita Huset och Pentagon. Samtidigt jagar man febrilt publicisten Julien Assange och försöker få denne att stämplas som terrorist. Han har ”blod på sina händer” gapar Sarah Palin och den amerikanska politiska högern kräver dödsstraff.
Varje människa som kan tänka minst två tankar måste inse att jakten på Assange helt och hållet handlar om att kväva den yttrandefrihet som Internet har skapat. Makten och överheten försöker komma loss från skampålen…

.

Ser att f d lagmannen och docenten i folkrätt Brita Sundberg skrivit en bra artikel om den svenska rättsstaten och fallet Assenge på Newsmill.
Väl värd att läsa.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,GP1,GP2,GP3,GP4,SVD6,Expr1,Expr2,VG1,VG2,VG3,DN8,SVD7,DN9,DN10,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,

8 svar på ”Julien Assange – politikens Lisbeth Salander

 1. För det första måste denna ohälsosamma fixering vid Julian Assange sluta. Det är långt fler personer än just denna man som ligger bakom avslöjanden och läckor, och denna glorifiering av en enda person är inte önskvärd.

  Att sen dessutom visa bilden på hur Assange förs bort av polis i Storbritannien på grund av våldtäktsanklagelserna i samband med denna artikel, som i övrigt berör viktiga ämnen, är klart missvisande. Bilden har INGET med Wikileaks att göra.

  Assange är anklagad för våldtäkt.
  Assange är ansvarig för Wikileaks.

  Detta är två olika saker som INTE har med varandra att göra. Att koppla samman ett fenomen som Wikileaks, som på många sätt enligt mig är positivt och öppnar upp stängda dörrar, med en enda person är farligt. Steget till att man sedan tror det är nödvändigt att försvara Assanges handlingar han begått som privatperson endast för att man sympatiserar med Wikileaks är kort.

  Wikileaks är bra.
  Våldtäkt är dåligt.

 2. Martina,
  Kanske har du rätt i att åtalet om våldtäkt inget har att göra med WikiLeak. Men kanske har du fel och allt visar sig vara en riggad affär för att tysta en obekvämlig person (och site). Därför är inte bilden ovidkommande.

 3. Hej Martina.

  Jag skriver konsekvent om WikiLeaks avslöjanden. Inte om Assanges.

  Vi får se om det finns någon grund för anklagelserna. Assange förnekar allt. Återstår bevis och eventuella lagrum.

  WikiLeaks är bra. Men skulle det vara anklagelser om våldtäkt utan grund är detta definitivt inte heller bra…

 4. Hej!

  Jag tänkte precis samma sak – Assange är den verkliga Salander! Hoppas det finns en Blomkvist som kan reda ut det här!!

  Rättvisa!!

 5. Självklart är attacken mot Assange också en attack mot Wiki Leaks att försöka sära på dessa saker är nog att gå vilse i frågan om att försvara yttrandefrihet och demokrati. Dessutom får man nog betrakta pajasen Claes Borgströms försök att göra frågan till någon form av feministisk fråga ett rejält lågvattenmärke. Det hade överhuvudtaget inte blivit någon internationell efterlysning på Assange om han inte var den han var och stod för det han och hans medarbetare står för, att avslöja de internationella storpolitiska lögnarna.

 6. Pingback: Röda Lund

 7. Pingback: Till försvar av Wikileaks « Röda Lund

Lämna ett svar