Brittiska studenter protesterar.

Att studera blir en lyx.

.

-Jag kommer aldrig att höja avgifterna för att studera vid universiteten.
Det var ett av liberaldemokraten Nick Cleggs vallöften i våras. Med rösterna knappt räknade hoppade Clegg in i en koalitionsregering med Torys under ledning av David Cameron, som inte alls hade lovat landets ungdom att de även i fortsättningen skulle kunna skaffa sig en högre utbildning.

.

-Förändring som funkar för dig, lovade Clegg inför valet. Tredubblade studieavgifter var inte vad de unga väntade sig.

.

I dag röstar det brittiska parlamentet för att tredubbla studieavgifterna vid landets universitet. Tiotusentals studenter kommer på nytt att göra sina röster hörda. Men tyvärr är inte tillräckligt många deputerade inne i Westminster lyhörda för ungdomarnas protester.
Nick Clegg har lyckats vrida om armarna på alla de sjutton liberaldemokratiska minstrarna och tillräckligt många deputerade för att höjningen från 30 000 kronor till 100 000 kronor per år ska få en majoritet i parlamentet.
-Att regera är att välja, speciellt i en koalitionsregering, sa en pressad Clegg häromdagen till sitt eget försvar. Inte alla låter sig övertygas om att handfasta vallöften är till för papperskorgen när det ska regeras.

****************

Gammal student säger sanningen.


Tariq Ali är välkänd för många svenskar. I sin ungdom var han känd för sina brandtal som studentledare. Numera som etablerad författare av både romaner och politiska analyser. Själv hade jag nöjet att träffa Tariq ett otal gånger under 70-talet då vi båda tillhörde ledningen av Fjärde Internationalen. Med Tariq närvarande på mötena var underhållningen garanterad. Med stor skicklighet lyckades han blanda analys och kvickheter till en konst han är en av få som behärskar.
I det här videoklippet berättar Tariq Ali för brittiska studenter om kampen förr och nu. Klicka, se och lyssna. En talets mästare agerar.


.

Media: DN1,GP1,DN2,SVD1,DN3,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Brittiska studenter protesterar.

  1. Jaha… Det blir runt 90000 – 93000 kronor per år. En kandidat fixar man – kanske – på två år men sannolikt tar det tre. Ett par tre hundra tusen plus uppehälle.

    Det torde effektivt blockera stora delar av barnen till löntagare och särskilt klassen ”arbetare”. Till och med en gammal surgubbe som jag, som är rabiat motståndare till allt vad bidrag heter, tycker att det är stolligt. Visserligen är jag själv snål och ogin men här går en gräns. Tänk viken begåvningsreserv man på det viset blir av med av ren dumsnålhet.

  2. Pingback: Privatiseringar som fördyrar (hur mycket har de påverkat effektiviteten?) och dessutom ger de mindre medborgarkontroll… « reflektioner och speglingar II…

Lämna ett svar