Moderater med ryggrad.

När skilda världar möts.

.

Ibland möts motståndare på samma terräng och tycker lika. Det är vad som mot all förmodan hänt i WikiLeakaffären. Två moderata politiker tar WikiLeaks rättigheter i försvar. De har insett det hyckleri som världens politiker, med ”skarptänkaren” och moderaten Carl Bildt i spetsen, ägnat sig åt de senaste veckorna. Den som avslöjar de diplomatiska bakgårdarnas vulgaritet och rävspel utpekas som en man med blod på händerna som sätter hela Imperiets säkerhet på spel.

Moderata riksdagsmannen Karl Sigfried  och moderatbloggaren Mary X Jensen har insett att dubbelmoralen inte håller. Man kan inte å ena sidan bespotta Kina för att censurera Internet och samtidigt slicka skorna på fredspristagaren Barack Obama som nu gör allt för att strypa Internet.

Därför publicerar vi här under de båda moderaternas artikel. Det kommer säkert inte att bli en vana. Det är inte ofta två skilda politiska världar möts. Men när det händer är det värt att uppmärksammas. Heder till två moderater med mer än filmjölk i ryggraden.

************

I januari 2010 presenterade Carl Bildt en vision om att Sverige skulle bli det fria ordets försvarare på Internet. Udden riktade han mot Kina, Iran och andra länder som har gjort sig kända för sin brutala nätcensur. Kan Sverige genom opinionsbildning och tekniskt stöd hjälpa förtryckta människor att komma till tals har vi gjort en stor insats.

Efter de senaste veckornas Wikileaks-avslöjanden har det dock inte varit Kina och Iran som stått för försöken att censurera nyhetsförmedlingen, utan västländer som USA och Frankrike. Det finns ingen anledning för Sverige att fördöma dessa övertramp mindre hårt.

Samtidigt som stater genom övervakningslagar vill kontrollera oss medborgare så blir de nu själva granskade, och det har inte fallit i god jord trots att den information som hittills läckt har varit av ganska harmlös natur. Det finns inga rimliga proportioner mellan Wikileaks agerande och de obalanserade uttalanden som vi nu hör från regeringar och enskilda politiker runt om i världen. Sarah Palin, som tycks vilja bli republikanernas presidentkandidat 2012, står för ett av de mest häpnadsväckande uttalandena om Wikileaks när hon kritiserar president Obama för att inte jaga Julian Assange med samma aggresivitet som USA jagar Al Qaida och Talibanledare.

Att Palin vill att den amerikanska staten ska leta upp och avrätta grundaren av en nyhetssajt är illa nog, men det verkligt obehagliga är att Wikileaks nu på riktigt behandlas allt mer som en terrorgrupp.

Assange har fått sitt bankkonto i Schweiz stängt, Paypal har stoppat alla betalningar till Wikileaks och nu slutar Mastercard och Visa att förmedla pengar till organisationen. Mastercard hänvisar till en policy som förbjuder betalningar till den som deltar i eller främjar kriminell verksamhet.

Visst kan man hävda att Wikileaks genom att publicera material främjar dem som olagligt läcker hemliga dokument, men det gör i så fall samtliga större nyhetsorganisationer. Skillnaden mellan Wikileaks och SVT:s Rapport är inte större än att Wikileaks är en informationsgrossist medan Rapport förpackar informationen och levererar den till slutkonsumenter. De båda nyhetsorganisationernas källor är exakt desamma.

Konsekvenserna av att företag ägnar sig åt egen rättsskipning blir enorma när vi anförtror allt mer av vår privata information till molntjänster som Gmail och Google Documents. Ett företag kan godtyckligt frånta oss möjligheterna att leva ett normalt liv.

Vad Wikileaks har gjort uppenbart – precis som Pirate Bay för några år sedan – är vidden av kulturgapet mellan dem som behärskar tekniken och dem som behärskar politiken. Förståelsen för att teknikutvecklingen förändrar politikens förutsättningar är små, och när den nya verkligheten tränger sig på reagerar politiker med fördömanden och åtgärder för att strypa nätets fria informationsflöde.

Situationen som denna visar vilka som tror på yttrandefrihet bara när det bekvämt och vilka som gör det på riktigt. Nu har Sverige möjlighet att göra skillnad genom att gå mot strömmen och stå upp för det självklara – att en liten nyhetsaktör på nätet har samma rättigheter som traditionella medier. Vi förutsätter att Sverige agerar utifrån vad som är rätt – inte utifrån vilka regeringar vi betraktar som våra vänner – och försvarar Wikileaks när omvärlden gör vad den kan för att kväva det fria ordet.

KARL SIGFRID

riksdagsman (M)

MARY X JENSEN

bloggen MinaModeratkarameller

.

Media; SVD1,GP1,DN1,DN2,Dagens Arena,

Bloggare: Jinge,Svensson,Röda Malmö,Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 svar på ”Moderater med ryggrad.

 1. Lysande! Stort av artikelförfattarna!
  Kan någon se framför sig en så total värderings- konvertering som skulle krävas av Sarah Palin för att hon 1012 skulle återuppstå som en förtroendeförtjänt presidentkandidat, efter hennes brutala utfall? Kan hon hejda sina hästar när dom redan har börjat skena nedför floden? Om hon är ”redneck-högerns” kandidat, så kommer detta aldrig ske! Därför kommer hennes utfall införlivas i en amerikansk hållning. USA:s hysteriska jakt på ”terrorister” och legitimiteten för all typ av eskalerande säkerhetsindustri, paranoidiska medborgarkontroller, får t o m ett litet land som Sverige emmellanåt att framstå som ett land fullständigt ockuperat av säkerhets idéer. Emmellanåt verkar det som man förbereder sig för en framtida total ignorans av den frihet som vi konstitutionellt har tillskansat oss genom 300 års utveckling. Instinktivt förpackas därför grossisten Wikileaks sanningar av återförsäljaren public service som något som måste behaga den herrens önskemål – ända fram till dess nyktert tänkande människor med civilcourage som Karl Sigfrid, tar upp förnuftets talan. Heders!! Då först återges eftertankens åsikter och det är ett hälsotecken hos svenska folket.

 2. Intressant även hur den högerpolitiske Ron Paul i USA försvarar wikileaks på ett mycket passionerat sätt.

 3. Visa och Matercard är bankirernas företag, de är organ för banker och finansinstitutioner, Visa ägs av mer än 21.000 finansinstitut globalt och har en miljard kortinnehavare, Mastercard är ett organ för 25.000 finansinstitut. Dessa bolag har inga sas egna pengar utan sköter ”bara” transaktionerna. Det kanske även borde gå upp en talgdank för diverse finansinstitut vad det innebär att detta är utsatt för USAs godtycke.

 4. Efter att ha följt wikileaks debatten så har jag konstaterat att våra svenska politiker inte verkar kunna stå upp för demokratin.
  Att usa kan strypa en person eller ett lands ekonomiska resurser genom att ge Visa,Mastercard,Paypal,Amazon med flera
  förhållnings order,detta utan att usa till dax datum inte kunnat komma på en anklagelse som håller rent juridiskt.
  sen kan tydligen politiker i usa hota att mörda julias Assange utan att få några nämvärda konsekvenser.
  listan kan göras lång.
  Detta trodde man inte var möjligt i ett civiliserat land,man blir stum av förskräckelse.
  Detta är ju oerhört skrämmande och visar att demokratin är en bluff och kan snabbt ställas åt sidan när man behagar.
  Kanske det hade varit bättre att vara lyckligt ovetande än att nu få veta sanningen.

  Man kan orda om huruvida wikileaks släppande av dokument är bra eller dåligt,men sakfrågan har passerat rätt eller fel,
  utan nu handlar det om yttrandefrihet,mediers vara eller icke vara,vill man ha en media som styrs som i iran.
  vill man ha ett prejudikat som begraver våran demokrati och sätter munkavle på mänskligheten,
  ja då skall man nog ställa sig till skaran som väljer att hålla tyst.

  Det är beklämmande att se hur våra politiker kniper och inte vill utmärka sig.
  Demokratin verkar inte mera värd än deras egen karriär och ställning,man vill inte stöta sig med usa utan väljer att vara tyst.
  På detta viset hedrar man nationer som Kina,Nordkorea och demokratin blev inte mer värt än vatten.
  Hur ska nu USA kunna ha åsikter om Kinas politik angående”Yttrande Frihet” när dom nu inte är ett dugg bättre.

  Annat är det med Lula,Brasiliens president som uppmanar folket till en manifestation,Dvs ett helt land i demonstration.
  Även Putin slår ett slag för demokratin,man kan undra hur långt det måste gå med det internationella stödet innan våra svenska politiker vågar ta steget?
  Man kan förstå att detta är ett känsligt ämne och kräver diplomati,men när demokratin och yttrandefriheten är i fara så måste det komma i första rummet.

  Sen märker jag en obehaglig verklighet,och det är att folk censureras på nätet,hemsidor försvinner,facebook sidor bannas,etc etc
  Är man för positiv till wikileaks och kritiserar usa så tystas man,bannas etc..
  Vad är det som håller på att hända?

  Detta måste få FOKUS.
  Våra journalister måste ställa våra politiker mot väggen och inte nöja sig med”No comments
  Våra politiker måste ta avstånd från USA:s försök till ny världsordning.

 5. Verkligen roligt att i alla fall några politiker i Sverige vågar stå upp för friheten. Jag måste invända litet emot beskrivningen av Ron Paul i kommentaren här ovan som varande en högerpolitiker.
  Han är sk libertarian, en oberoende som försvarar individens frihet i alla lägen. Till skillnad från Obama, McCain, Palin och andra halmdockor som bara är röster åt de verkliga makthavarna har han mod och förmåga att både tänka och uttala sig självständigt.
  Ingen har som han vågat sig på gangstrerna, (eller the ”banksters”) i the Federal Reserve, kritisera krigföringen i Irak eller försvara den amerikanska konstitutionen mot den nedmontering som inleddes av Bush och som Obama glatt fortsätter.
  Det som händer i USA nu är skrämmande, se gärna filmen
  ”From Freedom to Fascism” på YouTube

Lämna ett svar