Självmordsbombaren – vare sig knäppgök eller psykiskt sjuk

.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab var uppenbart ingen knäppgök och han var inte heller  psykiskt sjuk eller galen. Uppenbart var han i stället en någorlunda rationell och politiskt medveten människa som i konsekvens med sin övertygelse sökte sitt martyrskap, sitt Golgata, i Stockholms centrum, eftersom han såg detta som sina fienders hemmafront.

.

.

I Afghanistan rasar kriget
som fond till terrordådet i Stockholm
I söndags stupade sex amerikanska soldater.
Här bär några andra bort en svårt sårad afghansk soldat.

.

Bakom försöket till terrorattack fanns en tydlig, genomtänkt och lättförståelig lika politisk som dödlig logik. Under sin uppväxt har han sett hur sina föräldrars gamla hemland, Irak, ödelagts av främmande ockupanter. Han har sett Israels bombkrig mot Libanon och dess ständiga förnedring av palestinerna. Liksom NATO:s – och Sveriges – decennielånga miliära härjningar i Afghanistan. Detta är den självklara bakgrunden till hans dramatiska julevangelium:

.

”Sverige” dödar oskyldiga människor i krigets Afghanistan. Då ska ”Sverige” få smaka på samma medicin. Mitt i er julhandel och er självgoda trygghet ska blodet fläcka er Lucia. Ni dödar våra bröder och systrar, våra barn. Därför dödar vi era.

.

Många frågar sig förvånat hur en helt vanlig, välanpassad kille kunde gå så långt. Det gick ju så bra i skolan. Han hade lärt sig utmärkt svenska. Tjusade tjejer och var bra på att spela basket.
– Gud vad trevlig han var. Glad, lättsam, inga konstigheter. Jag märkte aldrig att det skulle vara något konstigt med honom, säger en kvinna som var klasskamrat med honom.

.

.
I västvärlden kan ungdomar leka krig med TV-spel.
Här ett där man kan döda upprorsmän i Iraks hemsökta stad Falluja.
.

.

Själv har jag lätt att förstå att han reagerat starkt på en orättvis värld. Man kan vara trevlig fast man har konservativa politiska åsikter. Eller konstig och otrevlig fast man är radikal…
Däremot är det svårt att förstå att han inte insåg det fullständigt kontraproduktiva med sitt försök till terrorattack. För hans ”fiender” kom detta dåd som manna från himlen. Sverigedemokraternas viktigaste hemsida, Politiskt Inkorrekt, jublade i söndags över sin rekordsiffra på mer än 300 000 besök och ljög hänsynslöst om att ”bara ett fåtal företrädare för muslimska organisationer” höll med det Svensk-islamiska förbundets ordförande om att detta var helt emot Islam. Hemsidan skrev vidare roat att ”Så tack regeringen och alla riksdagspolitiker, för helvetet ni bäddat genom er naivitet och undfallenhet. Det ska vi komma ihåg i september om fyra år. Var så säkra”. Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell twittrade förtjust ”äntligen”! Socialdemokraterna å sin sida som definitivt har beslutat sig för att stödja kriget i Afghanistan passar nu på att ta ut sin högersväng än mer med att också lägga förslag om att även SÄPO ska få ta del av FRA:s signalspaning.

.

.
Det finns och har alltid funnits religiösa extremister
knytna till alla våra stora världsreligioner.
Inte minst Västerlandets alla korsfarare.
Här är det ortodoxa israeliska bosättare som laddar upp
.
Vad som hänt verkar ändå vara klart. För Taimour Abdulwahab som för så många andra försvann logiken när den överlagrats med extrema religiösa sediment. Man kan göra extrema uttolkningar av förkunnelsen hos alla våra stora världsreligioner och få ett religiöst raster över förnuftet och den egna världsbilden. Men oftast räcker inte detta i sig för att inspirera till egna individuella terrordåd. Det kan räcka för ”knäppskallar” och psykiskt sjuka människor.
Men för ”vanliga, trevliga människor” krävs nästan alltid en botten av djupa sociala orättvisor som försvarats med övermaktens mest infernaliska och brutala våld.

.

.
,
För hans ”fiender” kom terrorattacken som manna från himlen…
.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD6,SVD6,SVD7,SVD8,SVD9,SVD10,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,DN8,DN9,

DN10,DN11,AB1,AB2,AB3,AB4,AB5,GP1,GP2,GP3,GP4,GP5,SVD11,SVD12,SVD13,SVD14,SVD15,VG1,AB6,GP7,SVD16,

DN12,GP8,SVD17,SVD18,SVD10,SVD12,SVD13,DN13,GP9,GP9,AB7,SVD14,SVD15,DN14,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,StefanLindgren,

20 svar på ”Självmordsbombaren – vare sig knäppgök eller psykiskt sjuk

 1. Pingback: Islamhetsen - SVD i spetsen | Svensson

 2. ”korsfarare” – är det parallellen du drar för att vi ska förstå det islamistiska hotet mot oss?

  Jag tror du har en bit kvar att gå i ditt tänkande.

 3. Knäppgök eller galen eller inte, något omoget finns det i alla fall i ett tänkande som inte tar fasta på konsekvenser av vad man gör utan bara på om det är ”rätt”.

  Extremislamister har jag inte stött på privat, men jag har fört många diskussioner med anarkister och stött på en hel del personer som struktruerar sitt tänkande på liknande sätt där. Det kan t.ex. ses som ”rätt” att slå sönder fönsterrutor under en reclaimfest, helt oavsett att det gör 99% av alla människor till ens motståndare istället för ens allierade.

  Antagligen har det att göra med att man har gett upp från början. Om man inte ser sig ha minsta chans att komma nån vart kan det kännas skönt att åtminstone få ge dom jävlarna betalt för gammal ost. Något eget ansvar behöver man ju inte ta, åtminstone inte om man är självmordsbombare, för konsekvenserna blir det ju nån annan som får bära.

 4. Korsfarare, israeliska bosättare, svenska julhandlare, amerikaner, syrianer, indier, thailändare, kineser. Är det inte märkligt att konflikterna mellan muslimer och icke-muslimer alltid är någon annans fel? Hur kommer det sig att alla de som är så dumma mot islam har så lätt att komma överens med varandra?

 5. Därtill kan man lägga till att det enda killen åstadkom är att hat, oro och ostabilitet kommer att fortsätta att sprida. ”Den ene broderns död, är den andre broderns levebröd”. Det absolut värsta är att hundratusentals människor kommer att stämplas som ”terrorister” bara för att killen här hade en gemensam nämnare med dessa människor.

 6. Jag tror tyvärr att din analys av hans ”kamp” är naiv och i värsta fall farlig. Den ger en logisk bakgrund till hans självmord. För det han utfört är ett som tur är självmord men han önskade att det skulle vara utvidgat. Och för att klara av att utföra det var han tvungen att finna någon ursäkt, och den fann han i hans förvirrade tolkning av religionen och i ”kampen mot västerlandet”. I Storbrittanien och i Sverige var han inte förtryckt. Han hade utbildning, familj och barn. Han hade 1000 tals andra vägar att välja att kämpa mot eventuella orättvisor i världen. Denna vägen kunde lett till många oskyldiga människors död. Den kommer att leda till att de som har samma religion och ursprung som han har blir utsatta för förakt. Han verkar vara en knäppskalle, han har inte haft empati, varit arg och förbannad för att någon inte vill ta honom på allvar och på ett barnsligt och huliganmässigt sätt velat visa världen. Nej, det finns inget logiskt, inget mänskligt eller värdigt i hans själviska och aggressiva handling.

 7. I stora drag delar jag din analys. Vi är snara att diagnosticera de som är mot oss som galna. Man måste inte vara galen för att vara övertygad motståndare till det västerländska civilisationsprojektet. Det är en obekväm insikt, men vi är både kapabla och nödda till den.

  Se vidare på mursleven!

  Pappan

 8. SD vill ju trots att ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Och dom jublade knappast, det enda positiva som kan komma ur detta är att mer folk kanske vaknar ur dvalan och inser att vi har vissa problem, som inte är socialt accepterade att diskutera.

 9. Mycket bra analys av Taimor Abdulwahabs budskap till svenska folket.

 10. Bra analys tycker jag. Det största problemet med terrorister är ju att de väljer civila mål snarare än militära/politiska. Det hade ju varit mycket mer logiskt att spränga till exempel ett SD-kontor. Problemet är väl att alla extremister snöar in i sina egna argument. Låt oss säga att personen i fråga kände sig desillusionerad i allmänhet med den återigen groende rasismen och nu till det en ganska specifik anti-muslimsk ton i hela Europa. En normalt funtad person skulle då skriva bloggar eller debattartiklar om detta fenomen. En extremist åker istället till Luton och sedan till träningsläger. För att kunna motivera för sig själv att utföra våldsdåd måste sedan extremisten (högerextrem tillika muslimsk sådan) hitta bra argument. För individen i fråga blev det muhammedteckningarna. Okej, det kanske hade räckt med att bomba Lars V. Men det räckte kanske inte som motivation att lämna familj och barn ensamma. Så han lade till att vi hade soldater i Afghanistan. I Afghanistan dödas civila och alltså borde det vara ok att döda svenska civila. Klart felaktig logik eftersom svenska trupper inte hanterar konfliktsituationer på samma sätt som amerikanska (som har mer tänjbara SOPs och större eldkraft vilket leder till civila dödsfall i högre grad). Genom radikaliseringen glömdes troligen skälet skälet för radikaliseringen bort och ersattes av den simpla religösa extremismens retorik.

  Min poäng är väl att jag håller med fullständigt i att personen i fråga helt missat målet. Majoriteten av svenskar tycker varken bu eller bä om muslimer, men efter några självmordbombningar kommer detta nog vända. Man får hoppas att ungdomar som ligger på gränsen till att göra samma sak inser detta och väljer att lägga krut på att motverka främlingsfientlighet via demokratiska medel såsom att ge uttryck för sina åsikter via medier snarare än via våldshandlingar.

 11. Civila är lätta mål, politiska och militära mål är svåra mål och om de börjar bli måltavlor lätta att skydda. Svårare är det inte att förstå varför civila görs till huvudmål för delar av det muslimska självförsvaret mot västerländsk aggression..

  Och varför skulle det vara mer logiskt att spränga SDs huvudkontor?

  Det är inte SD som placerat trupper i afghanistan, tvärtom vill de ta hem våra soldater. Olikt övriga riksdagspartier.

  Och det är inte SDs fel att västvärldens länder tillåter konstnärer att rita elaka avbildningar som kan stöta religösa. Ngt som är positivt men som ändå inte kan beskyllas SD.

  Inget av de skäl terroristen angav för att spränga sig själv har ngt som helst med SD att göra. Det vore alltså inte det minsta logiskt att spränga SDs högkvarter för att hämnas de oförrätter terroristen vill ge igen för.

 12. Ingen knäppgök ej heller psykiskt sjuk eller galen, men intellektuellt begåvad troligen med en depression och en därtill kopplad osund aggression. Då är man som gjord för att ta livet av sig.
  Fundamentalistiska religiösa grubblerier ger honom en mening med den död han vill ha.
  Hur man gör bomber kan han läsa om på nätet. Han behöver egentligen inga medhjälpare. Men han är ett idealiskt redskap för den som vill använda honom som självmordsbombare (ett aggresivt sätt att ta livet av sig själv och andra).
  Ett tragiskt livsöde och en hemsk död. Det utvidgade självmordet kunde tagit många fler liv, men det är ju också meningen med att utvidga självmordet. Hans liv och död
  får då en mening för honom. Så kan en svårt deprimerad människa tänka.

 13. En rationell politisk människa som söker sitt Golgata? Om man vill leva enligt sharia är det ju bara att flytta till ett lämpligt land, det hade jag kallat rationellt. Att kalla honom individuell knäppgök är att göra hans släkt en tjänst, alternativet är att han betraktas som knäppgök i egenskap av muslim. Det får genast längre konsekvenser.

  Än så länge har den verkliga faran inte materialiserats, religiös-politisk radikalisering på vår egen sida, det är ju först då vårt samhälle tar verklig skada. Inga vita svenska massor ropar på korståg, studerar bibeln för att finna sin fiende, och börjar hotfullt fråga sina svenska grannar var de ”egentligen” står i den ”muslimska frågan”.

 14. Jag tycker att avsnittet om hans personliga bakgrund påpekar något mycket relevant.

  Sedan är Afganistankriget säkert också en viktig aspekt. Mannen hade ju lätt kunna spränga sig och andra i England – de är med i alla krig ju. Men Sverige har helt enkelt också blivit del av hela denna sörja genom att delta.

 15. Som jag påpekade i inlägg #2 finns det ett tänk som är gemensamt bland olika sorts extrema riktningar, etiketten kvittar.

  Och det är att gesten betyder allt, ju fräckare desto bättre.

  Detta är fullständigt logiskt om man utgår ifrån att man aldrig har några möjligheter att nå någon som helst resultat. Då blir gesten mycket riktigt allt.

  Det kom tydligen några dussin personer till manifestationen mot Afghanistankriget i förrgår. Är det så konstigt att en del som har sina solidariteter där utgår från att dom aldrig kommer att nå några som helst resultat mot den västerländska aggressionen?

 16. När det talas om religiös extremism glöms oftast det slag av densamma som tillfogat mänskligheten mest skada bort.
  Nämligen den socialistisk/kommunistiska världsreligionen.
  Det är givetvis på samma sätt med denna som med islam, de flesta anhängarna är inte ondskefulla utan fredliga människor som mest bara kanske i avsaknad av förmågan att tänka självständigt ställer in sig i ledet och låter mullorna/partiideologerna sköta detta.
  Faktum kvarstår, ingen annan världsreligion har skördat flera dödsoffer, uppskattningsvis har utövarna av denna religion under åren 1917 och framåt med olika metoder avlivat minst 70-80 miljoner människor.
  Avslutninsvis måste jag instämma i J Wiklunds inlägg härovan att etiketten på den extrema riktningen kvittar, tänket är densamma.
  Nazism, fascism, kommunism/socialism, monopolkapitalism eller islamism är bara olika grenar på samma ruttna totalitär/kollektivistiska träd.
  Kämpa för individens frihet emot de styrande eliternas förtryck.

 17. Verkar som det ær dags att ta en ståndpunkt. Att gøra sitt val. Vad står det mellan? 2 sidor. Den ena sidan: Taimour Abdulwahab. Den andre sidan: Jimmy Åkesson. Det finns ingenting mitt emellan och kommer heller aldrig att finnas. Inse det. Jag ær med Jimmy!

 18. Lars,
  Salig äro de enfaldiga. Förr fanns det bara ett val mellan Gud och Satan. Bush kunde man bara vara ”med eller mot”. Nu finns det bara Åkesson eller en död fanatiker.

 19. Pingback: Främlingsfientlighet i bloggsfären | Akoll.net

Lämna ett svar