Maffians premiärminister sitter kvar .

Berlusconi köpte två röster !

.

– och spolas av folket

.

Den skrupellöse Silvio Berlusconi lyckades hålla sig kvar som regeringschef genom att vinna misstroendevetot i den italienska Senaten och Deputeradekammaren. Med minsta marginal men ändå.
Samtidigt visade landets ungdom att den inte längre accepterar clownen Silvio som ledare för ett allt mindre regerbart Italien. Enligt media protesterade minst 100 000 personer på gatorna mot regeringens universitetsreform och mot Berlusconis regeringspolitik. I flera städer blev det häftiga sammanstötningar mellan polis och demonstranter med många sårade.
I deputeradekammaren kom det nästan också till fysisk konfrontation mellan deputerade sedan den stod klart att två medlemmar av oppositionen hoppat över till Berlusconis led. Det verkar mer än troligt att de två köpts av Berlusconi. Åklagarämbetet i Rom har redan öppnat en dossier. ”Maffiusconi” förnekar sig inte. Gianfranco Fini har säkert rätt när han säger att Berlusconi håller sig kvar vid makten enbart för att undgå de otaliga åtal som väntar honom. Han är ju skyddad mot åtal tack vare de skräddarsydda lagar han själv stiftat.

.

I deputeradekammaren vann Berslusconi med tre rösters övervikt. Dra ifrån två köpta röster och två från oppositionen, frånvarande på grund av förlossning, och resultatet blir motsatt.

.

Silvio Berlusconis största politiska tillgång i nuläget är oppositionen. Den är så eländigt kraftlös och splittrad att Berlusconi tillsammans med separatisterna i Umberto Bossis Liga Nord kan fortsätta att regera trots att deras majoritet i dagens omröstning bygger på två kanske köpta röster och frånvaron av två deputerade i oppositionen.
Gianfranco Fini framstår som den store utmanaren i parlamentet men i opinionsundersökningar kommer han inte upp i tio procent. Trots slips och fina manér verkar det som hans fascistiska förflutna inte går hem i de italienska tavernorna.

.

På gatorna var det upprörd stämning efter omröstningen i Parlamentet.

.

Den reformistiska vänstern, det vill säga resterna av det forna kommunistpartiet och mutkolven Craxis socialister, har absolut inget att bjuda på.
Hoppet står i stället till de fackliga organisationerna och den studerande ungdomen. De senaste månaderna har fackliga protester och studentdemonstrationer avlöst varandra. Facklan från Grekland, Frankrike, Portugal, Storbritannien och Irland hålls brinnande.
Gårdagens omröstning var slutet på början till slutet för Silvio Berlusconi. Han har gjort allt rätt för att sparka sig själv. Mutor, call-girls, korruption, maffiakontakter,  – you name it.  Inget är obekant för mediemagnaten Berlusconi. Hans misstag var att han tog sin egen dåliga smak för italienarnas smak.

.

Media: GP1,GP2,DN1,DN2,DN3,SVD1,Dagens Arena,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar