The Big Freeze

.

Ny rysskyla är på väg. På radarbilden nedan ser vi hur kylan famnar Europa från öster. Det är lätt att förstå att i gamla krig var minusgrader ofta en bättre bundsförvant än aldrig så bra artilleri.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TQ21b8S7YhI/AAAAAAAAFu8/rcbI0EzoUjo/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202010-12-19%20083254.jpg?w=584

.

Stalingrad blev en vändpunkt i Andra världskriget. Det var där Hitler bröt nacken av sin operation Barbarossa. 700 000 människor miste livet och utan att förringa ett enda liv av de sovjetiska soldater som knäckte den tyska krigsmaskinen var kölden på ryssarnas sida. De hade bättre kunskap om hur man klarar den isiga frosten från vår egen  märg och våra egna ben. Bilden nedan visar stupade soldater från Hitlers Wehrmacht.

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TQ25N4-YTdI/AAAAAAAAFvY/e7T6ScvZ8HQ/stalingrad_dead_german_invaders.jpg?resize=584%2C431

.

Mjörn? Vänern? Storsjön?
Nej, vår egen åker i fredags. Efter det regn som bröt veckor med frost. Men bara med ett knappt dygn  av mildväder slog frosten till igen och vi fick isläggning över alla marker. Nu när kylan och snön är tillbaka blir det svårt för alla djur. Själv får jag ta mig fram med dubbar på skorna och en rejäl spetsad ekstav.

.

.

Vackert. Men besvärligt. Halkan har i har i Väst skapat enorma problem. Inte blir det bättre med finkornig nysnö över isen. Önskar att jag hade haft en rejäl spark.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TQ2toKkOqTI/AAAAAAAAFuc/m4YwIEb1SHI/s912/HOPP%20018.JPG?resize=584%2C388

.

Linden blommar. På vintern och utan nektar för bina.

.

https://i0.wp.com/lh6.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TQ2u08et7LI/AAAAAAAAFus/PSzznJLpHvM/s912/HOPP%20016.JPG?resize=584%2C387

.

Här blommar ett litet japanskt körsbärsträd som står i vår backe upp mot Lillstugan.

.

.
I Storbritannien står flygfält och trafik stilla. Människor, utblottade av deras Borgerliga Allians och som inte har råd med el- och gasräkningar dör i kylan. Örikets gamle härförare, Winston Churchill, verkar inte heller ha något recept mot denna moderna ryska invasion…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,AB1,AB2,EXpr1,GP1,GP2,GP3,SVD4,EXpr2,VG1,AB3,SVD5,SVD5,GP4,AB4,GP5,DN3,AB5,SVD6,DN4,

GP6,SVD7,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Svensson,

5 svar på ”The Big Freeze

 1. Mycket bilder men ingen fotograf angiven någonstans. Har ni verkligen tillstånd att publicera alla dessa bilder i bloggen?

 2. De flesta bilderna här är mina egna och då har jag säkert tillstånd. Bilden om ”Rysskylan” är avfotograferad, av mig, från Wunderground, som har över en miljon ”fria bilder”.

  Bilden med de tyska soldater saknar upphovsrätt, är preskriberad om det nu skulle finnas någon fråga. Bilden på Churchill ligger fritt ute på nätet efter Daily Mail.

  Göte

 3. Är att göra som media tjattat om i åratal – ut och bränn bensin
  mera utsläpp och det blir varmare!

  Århundradets bluff

 4. Vill minnas att sk experter för att göra uniformerna lättare tog bort fettet ur den tyska arméns uniformstyger.
  Klarade alltså inte alls rysskylan

 5. Jag har också sett det någonstans, I en dokumentär om försvaret av Moskva, då det var ännu kallare, sa man att ryssarna använde djurfetter får att få sina fordon att rulla. Tyskarnas dåliga mineraloljor klarade inte alltid kylan.

Lämna ett svar