Rika som troll

I USA blir de rika snabbt allt rikare.

.

De amerikanska fackföreningarnas tankesmedja Economic Policy Institute är en guldgruva för den som söker hårda fakta om trender i den amerikanska samhällsdjungeln. De köpta propagandisternas bilder av USA synas in i minsta detalj och avslöjas för vad de är –vulgärbilder av ett allt mer ojämlikt samhälle där de rika tar åt sig allt mer av de producerade rikedomerna.

.

.

I stapeldiagrammet här under visar EPI hur de verkliga rikedomarna fördelats sedan mitten av sextitalet. I diagrammet syns hur nettorikedomarna för den rikaste hundradelen hushållen i USA utvecklats jämfört med medianfamiljens nettotillgångar.

.

Nettorikedomen är det som finns kvar när bostadslån, studieskulder och kreditkortsskulder dragits bort från alla fasta tillgångar, aktier och obligationer och kontotillgångar.
I mitten av 60-talet hade den rikaste procenten (1%) av hushållen en nettoförmögenhet 125 gånger större än medianfamiljen ”Joe the Plumber”. I fjol hade skillnaden stigit till 225 gånger medianfamiljens nettotillgångar. USA är som sagt möjligheternas land – för de som redan är rika.

GOTT NYTT ÅR.

.

Media: EPI,DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,DN5,SVD2,DN6,DN7,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på ”Rika som troll

  1. Vad är felet med att ett samhälle är ojämlikt ekonomiskt? socialism har ju visat sig att vara väldigt effektivt att skapa ett ojämlikt samhälle?

  2. Jonas,
    Ja, vad kan det vara för fel på ett samhälle där 45 miljoner inte ens har råd att hålla sig med en sjukförsäkring medan en liten elit inte vet vad den ska göra av alla sina pengar? Det tycker jag du ska fundera själv på, så kanske du hittar svaret på din egen fråga.

  3. Men eliten vet ju precis vad den ska göra med alla sina pengar – köpa upp politiken för dem är ju vad de gör och Sverige ser väl ungefär likadant ut numer.

Lämna ett svar